Anadolu Girişimci İşadamları Derneği'nce (AGİD) organize edilen; 'Ülke Tanıtım Toplantısı'na katılmak üzere kente gelen Tshidimba, Türk işadamlarına Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni tanıttı. Ülke olarak teknoloji ve finansman kaynağına ihtiyaç duyduklarını kaydeden Tshidimba, "Kongo'da yatırım yapmak çok basit. Şimdiye kadar hep Batılılarla çalıştık. Ancak bugüne kadar ekonomik anlamda herhangi bir kazanç elde edemedik. Artık rotamızı değiştirmek zorundayız ve bundan sonraki süreçte de Türk işadamlarıyla
çalışacağız. Adana bu bağlamda öncü olabilir. Geçmiş yıllarda Kongo iş dünyası Çin'e, daha sonra Dubai'ye, şimdi İstanbul'a gidiyor. Yarın belki bu Adana olacak" ifadesini kullandı.
 
"GELİN BİRLİKTE KARŞILIKLI İŞ YAPALIM"
Kongo'nun, Afrika'nın tam ortasında 2 milyon 200 bin kilometrekarelik yüz ölçümüyle Türkiye'nin dört katı büyüklükte bir ülke olarak öne çıktığını vurgulayan Büyükelçi Tshidimba, "67 milyon nüfusumuz var. Dünyanın 5. büyük nehri ülkemizde. Kongo nehrinin uzunluğu 4 bin 700 kilometre. Kongo nehri bize hayat veriyor. Enerjimizi de karşılıyoruz. Ayrıca, ülkemde bakır, kobal, elmas ve altın en çok bilinen madenler arasında. Enerji ve madenden sonra tarımda da yatırıma açık ülkeyiz. Kongo'nun tarım alanlarının tamamı işlenirse bütün Afrika'yı besleyecek kapasitede. Finans ve teknoloji kaynağına ihtiyacımız var. Gelin beraber karşılıklı iş yapalım. Kongo büyük bir ülke; gerektiği kadar yolumuz, lojmanımız, tren raylarımız yok. Bu sektörlerde deneyimlisiniz. Buyurun gelin bu işleri birlikte yapalım" diye konuştu.
 
AGİD'in faaliyetleri hakkında bilgiler veren AGİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun da, Adana olarak Kongo'da eğitim alanında yatırımlar yaptıklarının dile getirdi. Coşkun, konuşmasını da şöyle sürdürdü; "Eğitim ve kültürel işbirliğinin yanı sıra derneğimiz üyesi iki firma Kongo'ya ciddi yatırımlar yapma kararı aldı. Türk Hava Yolları (THY) 2012 yılı Haziran ayından itibaren Kongo'nun başkenti Kinşasa'ya direk uçuşlar başlatacak. 7-7.5 saatlik bir uçuşla bu ülkeye ulaşabileceksiniz. Yani Kongo ile ticaret daha da kolaylaşacak." Konuşmaların ardından Büyükelçi Marcel Mulumba Tshidimba ve İkinci Katibi Christian Molebe Ikoko'ya Coşkun tarafından çeşitli hediyeler sunuldu.
Editör: Barış Köksal