Çukurova Bölgesi’nde incelemelerde bulunan Karadağ Büyükelçisi Ramo Bralic, Adana Bosna Kültür Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kasım Gül ile Yönetim Kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu bir heyetle Adana Ticaret Odası’nı ziyaret ederek iki ülke arasındaki yatırım ve işbirliği olanaklarına ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Yönetim Kurulu üyeleri Tarkan Kulak, İsmail Babacan, Ömer Küpeli, Ali Cerit, Naci Heybeli, Gürsel Tanrıver’in de hazır bulundukları ziyaret sırasında konuşan ATO Başkanı Ali Gizer, Adana’nın son yıllarda yabancı yatırımcılar bakımından bir cazibe merkezi haline geldiğini, kenti birbiri ardına ziyaret eden yabancı heyetlerin de geleceğe dönük iyimser beklentilerini artırdığını vurguladı.
 
Coğrafi, ekonomik ve kültürel yakınlığa ve karşılıklı potansiyele rağmen Karadağ ile Adana arasındaki ticaret hacminin ise son derecede düşük bir seviyede bulunduğunu kaydeden Gizer, “İki ülke ticaretinin gelişimini konusunda çalışmamız gereken çok önemli sektörler ve alanlar bulunmaktadır. Adana, Ortadoğu'ya açılan en yakın ve en güvenilir kapıdır. İpek ve baharat yollarının üzerinde 2000 yıllık bir ticaret merkezi olan Adana, tarihin her döneminde Avrupa ve Ortadoğu ticaretinde bu misyonunu sürdürmüştür. Karadağ için bu konumun önemli olacağını ve alternatif pazarlara açılmada Adana'nın tecrübe ve potansiyeliyle en iyi ortak olacağını değerlendirmekteyiz” dedi.
 
Adana Ticaret Odası olarak bu noktada üzerlerine düşen tüm görev ve sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduklarını da ifade eden Gizer sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkelerimiz arasında ekonomik, teknik, sınai ve bilimsel işbirliği anlaşması, serbest ticaret anlaşması, çifte vergilendirmenin korunması anlaşması, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması, teknik ve mali işbirliği anlaşması gibi yatırım ve ticareti kolaylaştıran birçok anlaşma olmasına rağmen, gerek Karadağ'da Türk yatırımları, gerekse ülkemizdeki Karadağ yatırımları son derece kısıtlı sayıdadır. Bu noktada önümüzde kat edilmesi gereken oldukça fazla yol ve ortak kazanca dönüştürebileceğimiz büyük bir potansiyel olduğunu belirtmek isterim. Biz Adana Ticaret Odası olarak Karadağ'dan Adana'ya gelecek her işadamını ve yatırımcıyı sonuna kadar desteklemeye hazırız. Adana yatırım olanakları bakımından Karadağlı yatırımcılar için Türkiye içerisindeki en uygun bölgedir. Bölgemiz tarımsal üretim, gıda, makine, mobilya, inşaat, yeraltı zenginlikleri, enerji potansiyeli, iklim koşulları limanları, demiryolu ve lojistik olanakları gibi birçok konuda Türkiye geneline oranla çok daha avantajlı bir yapıya sahiptir. Birlikte kazanmak için işbirliğimizi arttırmaya dönük girişimlere en kısa zamanda başlamalı ve ticaret hacmimizi hak ettiği noktalara taşımalıyız.”
 
Karadağ Büyükelçisi Ramo Bralic de, Adana ile ülkesi arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedeflediklerini belirtirken, ülkesel ve bölgesel ticareti artırabilmek için yapılması gereken ilk şeyin, karşılıklı işadamları heyetleri ziyaretleri düzenleyerek, yatırım ve işbirliği imkanlarının yerinde görülmesi olduğunu vurguladı.
 
Ülkesinin 2006 yılında özgürlüğüne kavuşmasının ardından, 120 yıl aradan sonra Türkiye’ye atanan ilk büyükelçi olarak iki yıl önce göreve başladığını kaydeden Bralic, “Türkiye de Karadağ’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden birisi olarak ülkemize verdiği desteğini açık bir şekilde göstermiştir. Balkanlar’da 500 yıl süren ortak bir kültürü paylaşan Türkiye ile Karadağ her zaman dostluk ilişkileri içerisinde olmuşlardır. Türkiye ile Karadağ arasında başta enerji, inşaat, turizm ve tarım sektörü olmak üzere birçok alanda yatırım ve işbirliği fırsatları bulunmaktadır. Bizi her zaman destekleyen dost bir ülke konumunda bulunan Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirebilmenin gayreti içerisindeyiz. Türkiye ile Avrupa arasında bir geçiş noktası sayılabilecek konumdaki ülkemize yatırım, işbirliği ve ticaret için gelecek Adanalı işadamlarına her türlü kolaylığı göstermeye hazırız. Karşılıklı ticari fırsatlar değerlendirilerek iki ülke arasındaki iş hacminin çok daha üst boyutlara taşınması konusunda önemli fırsatlar oluşturulmasının mümkün olduğunu düşünüyoruz” dedi.
 
Konuşmaların ardından, ziyaretin anısına ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer ve Karadağ Büyükelçisi Ramo Bralic karşılıklı hediye takdiminde bulundular.
Editör: Barış Köksal