Çukurova Lions Kulübü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Halefoğlu, Ekinci Garden Otel’de düzenlenen basın toplantısındaki konuşmasında, amaçlarının kulüplerinin dönem projesi olan "Alzheimer" hastalığına karşı farkındalık yaratmak olduğunu söyledi. Halefoğlu, Adana Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu’nun katkılarıyla, Eterna Medya Grup organizasyonu ve Pfizer ilaç firmasının desteğiyle düzenlenen kısa film atölye ve yarışmasına filmlerin 1 Mayıs 2012’ye kadar kabul edileceğini ve ödül töreni 18 Mayıs 2012’de yapılacağını bildirdi. Toplantıya Halefoğlu’nun yanı sıra Sinemacı Işıl Özgentürk, Alzheimer Derneği Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge, Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği 118 U Yönetim Çevresi Genel Yönetmeni Hüsamettin Ocak, Genel Yönetmen Yardımcısı Bülent Şen, Genel Yönetim Sekreteri Gülçin Bilgiç, Eterna Medya Grup Genel Yayın Direktörü Özay Türker, Altın Oran Düşünce Platformu Başkanı Dr. S. Haluk Uygur, Pfizer Medilal Terapötik Grup Müdürü Dr. Çiğdem Yüksel katıldı.

NEDEN ALZHEİMER?
Halefoğlu, Dr. Haluk Uygur’un, "Adanamız’da güzel şeyler oluyor" sözlerini hatırlatarak başladığı konuşmasında, kısa film atölye ve yarışması için atölye çalışmalarının senarist ve yönetmen Işıl Özgentürk yönetiminde gerçekleştiğini kaydetti. Halefoğlu, uzmanlara göre, yaşlılıkta sadece kemik sağlığı ve beyin sağlığında yaşanan sorunların önüne geçilemediğine dikkati çekerek, "İşte asıl sorunda burada başlıyor. Öyleyse bu yaşlı insanlarımıza nasıl bakacağız? Onları daha fazla nasıl rahat ettireceğiz? Çalışmalarımızın özünü bu kaygılar oluşturuyor" dedi.
Alzheimer hastalığını, düşünce dağınıklığı, zihinsel karmaşıklık olarak da tanımlanan bir beyin bozukluğu olduğunu anımsatarak, "Ülkemizde yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak kabul edilip, yaşlılar kendi kaderlerine terk edilmektedir. Yaşlı insanların yanı sıra ender de olsa, genç ve orta yaşlı insanların da hastalığa tutulabilme riski vardır. Bu nedenle toplumumuzda görülen bu hastalığa yakalanmış ya da yakalanma riski olan kişilere gerekli desteği verebilmek amacıyla bu projeler oluşturulmuştur. Çünkü alzheimer hastalarının yakınları ve çocukları çaresizlik içerisinde bu hastalığı izlemek zorunda kalmaktadır" diye konuştu. Dr. Haluk Uygur ise, Adana’da, el birliği, güç birliği yapıldığı sürece güzel şeyler olduğunu vurgulayarak, "Biz halen Yaşar Kemal gibi dünyaya mal olmuş isimlerimizle övünüyoruz ancak, yeni Yaşar Kemaller de yetiştirmeliyiz, bunun yolu da eğitimden geçiyor" ifadelerini kullandı. Projeye destek veren Eterna Medya Grup Genel Yayın Direktörü Özay Türker de, "Alzheimer" hastalığını babasından dolayı yakından tanıdığını belirterek, "Annem, bu yüzden babama bir çocuk gibi bakardı. Ama aynı şefkati, bu sorunu yaşayan başka insanların da gördüğünü söyleyemeyiz. Bu yüzden buradayız ve projeye destek veriyor ve bunu sosyal bir sorumluluk olarak görüyoruz" dedi. Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği 118 U Yönetim Çevresi Genel Yönetmeni Hüsamettin Ocak ise, bütün dünyada nüfusun yaşlandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Yaşlanmakta olan bu nüfusun bireylerinin alzheimer hastalığıyla bakımevlerinde onlar için uygun olmayan koşullarda kaybolup gitmeleri veya aileleri ve dostları için parasal ve duygusal yük haline gelmeleri sosyal problemleri de beraberinde getirmektedir. Bu problemlerin üstesinden gelmek için buradayız. Bizler bütün Lionlar olarak, yaptığımız ve yapacağımız karşılıksız hizmetlerimizle insanların kalplerine dokunmak istiyoruz. İşte o zaman hayatımızın anlam kazanacağını biliyoruz. Bir gün her şeyimizin başkalarının olacağını, bizlere sadece 'kim' olduğumuzun kalacağına inanıyoruz." Sinemacı Işıl Özgentürk de, bu hastalığın sadece hastaları değil, hasta yakınlarını da etkilediğini belirterek, şunları söyledi: "Hastalık konusunda bilgi eksikliği, nasıl davranılacağını bilememek ya da risk gruplarının alacağı önlemler konusunda, eksik bilgi sahibi olmak gibi hizmet bekleyen ve eğitim gerektiren konularda eğitim vermek projenin kısa vadeli amacını oluşturmaktadır. Uzun vadeli amaç, alzheimer hastalarının bakım ve huzurevlerinde, farklı bir statüde bakılması gerektiğini ve resmi makamların bu konuda duyarlılığını artırmaktır. Bir model geliştirerek alzheimer gündüz bakım evlerini oluşturmak, sunulacak hizmetlerin en anlamlısı olacaktır."
Editör: Barış Köksal