Adana'da sivil toplum kuruluşları, yaptıkları eylemle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) Kanunu'nun geri çekilmesini istedi.
 
İnönü Caddesi üzerindeki SGK Adana İl Müdürlüğü Seyhan Sosyal Güvenlik Merkezi önünde bir araya gelen ve kendilerine 'Halkların Demokratik Kongresi (HDK)' adını veren bir grup, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe konulan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na tepki gösterdi. 'GSS Yasası geri alınsın herkese parasız sağlık ve sosyal güvenlik hakkı' yazılı bir pankart açan eylemciler, hükümet aleyhine slogan attı. Grup adına konuşan HDK Sözcüsü Güven Boğa, 'GSS Kanunu' ile birlikte 'paran kadar sağlık politikası'nın yasalaştığını savunarak, Türkiye genelindeki 9 milyon 320 bin yeşil kartlı vatandaşın SGK tarafından çözümsüzlüğün girdabına sürüklendiğini, kanunla birlikte kamu çalışanlarının GSS priminin de artık maaşlarından ödeneceğini söyledi. Boğa, "GSS zorunluluğu kapsamında ne kadar prim ödeyecekleri, yapılacak olan gelir testi sonuçlarına göre aile içindeki kişi başına düşen aylık gelir tutarına bakılarak belirlenecek. Buna göre geliri 295 TL'den az olan vatandaşların primleri devlet tarafından ödenecek. Yani 296 TL geliri olan vatandaş, 'zengin' sayılmakta ve prim ödemeye mecbur kılınmaktadır. Asgari ücretin üçte biri yani 295.3 TL ile asgari ücret arasında olanların 35.4 TL, geliri asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında olanlar 106.38 TL, geliri asgari ücretin iki katından daha fazla olanlar da 212.76 TL tutarındaki primleri kendileri ödeyecek" dedi.
 
GSS Kanunu'nun geri çekilmesini talep eden Boğa, herkese parasız sağlık ve sosyal güvenlik hakkının sağlanmasını istedi. Yapılan açıklamanın ardından grup olaysız şekilde dağıldı.
Editör: Barış Köksal