Adana'da bu yıl 14.'sü organize edilen; 'Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali' başladı. Sabancı Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları işbirliğinde gerçekleştirilen festivalin açılışına yoğun ilgi gösterildi. HiltonSA Adana Oteli'nde gerçekleştirilen törene; İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da katıldı. Açılış kapsamında ünlü İtalyan gösteri grubu 'Studio Festi'nin, tarihi Taşköprü ve Seyhan Nehri üzerindeki; 'Büyülü Düşlerin Dünyası' adlı bir gösteri sundu. Etkinlikte tiyatro sanatının gelişimine önemli katkılarda bulunanlara verilen 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü'ne, Türk tiyatrosunun usta ismi Haldun Dormen'e takdim edildi. Dormen'e ödülünü Güler Sabancı sunarken, bakanlar Şahin ve Günay da Dormen'i tebrik etti. 'Dünya Tiyatrolar Günü' kapsamında hazırlanan bildirgeyi de tiyatro sanatçısı Kenan Işık okudu.

 

"DEVLETİN ŞEFKAT ELİNİ SANATÇILARA UZATIYORUZ"

Burada konuşan Bakan Ertuğrul Günay, söz konusu festivalin düzenlenmesinde önemli bir katkısı olan merhum Sakıp Sabancı'yı anarak sözlerine başladı ve "Eğer Sakıp Sabancı, bu festivalin 14 yıldan bu yana düzenlediğini, etkinliğin nehrin her iki yanında da hissedildiğini bilseydi çok mutlu olurdu. Ruhu bir kez daha şad olsun" dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan ve sahne sanatçılarının yaşamlarının son yıllarını iyi geçirebilmelerine imkan sağlayan protokolü imzaladıklarını anlatan Günay, söz konusu protokolün aynı zamanda da 'devletin şefkat eli'nin sanatçılara uzandığının da bir göstergesi olduğunu savundu. Türkiye'de özellikle son yıllarda kültür ve sanatın hangi noktaya geldiği konusunda bir takım tartışmalar yapıldığına dikkat çeken Günay, bu tartışmaya Devlet Tiyatroları'nca son 4 yılda açılan devlet tiyatrolarını salonlarını örnek göstererek katıldı.

 

"ETRAF KARANLIK AMA GÖNÜLLERİMİZ AYDINLIK"

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in konuşması esnasında Sabancı Merkez Camisi'nde ezan sesleri yükseldi. Bakan Şahin, ezanın bitmesini bekledikten sonra konuşmasına, "Etraf karanlık ama gönüllerimiz aydınlık. Bu akşam sanat, sevgi ve barış akşamı. Yine kültürümüzün, inancımızın bir parçası, değeri olan ezanı hep birlikte dinledik. O da bir sanat icrası, sanat eseriydi" ifadesini kullanarak başladı. Söz konusu caminin Sabancı Ailesi'nin bir eseri olduğunu hatırlatan Şahin, Türkiye'de kültür ve sanatın bugün geldiği nokta hakkında da yorumlarda bulundu. Şahin, "Devlet ve milletin, çok değişik alan ve konularda gerçekleştirdiği birlikteliğin bir başka sayılı örneklerinden birini yaşıyoruz. Ne yazık ki sanat, iltifatı az olan ve zaman zaman da ihmal ettiğimiz alanlarımızdan biri. Ulusça büyümemiz, devletçe yükselmemizin olmazsa olmazı" diye konuştu.

 

"SEVGİNİN OLDUĞU HER YERDE SANATIN OLMASINI ARZU EDİYORUZ"

İdris Naim Şahin, konuşmasını da şöyle sürdürdü: "Bu yönden bu akşam mutluyuz. Uzaktan yakından bir yerlerden gelerek Adanamızda hep birlikte bir duruş gösteriyoruz, bu duruş sanata ve sanatçıya saygının duruşu. İnsanımız sevgiyle dolu, biz sevgi insanı, toplumuyuz. Gönül arzu eder ki, sevginin olduğu her yerde sanat da olsun. Sevginin ve sevenin olduğu yerde sanat yoksa da sanatın olduğu her yerde mutlaka sevgi var. Bu akşam bizi buraya getiren sevgi ve saygıdır. Sevmeden sanat icra edilmez, sevmeden sanatçıya iltifat, sanatçının icrası seyredilemez.

Tiyatro başlı başına bir sanat eseri, bizim toplum olarak başardığımız bir alan. Çok başarılı sanatçılarımız var. Başlamak, düşünmek çok önemli. 14 yıl da çok önemli. Bunu büyüterek yürütmek ve bunu sürdürmek çok önemli bir başarı. Bu zoru başardığımız, birlikte övündüğümüz bir sanat akşamında birlikteyiz."

 

"TİYATRO, BİRBİRİMİZİ SEVMEMİZ İÇİN GEREKLİ OLAN BİR SANAT"

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 'Dünya Tiyatrolar Günü'nün; anlayış, dostluk, birlik ve beraberliğin perdesinin açıldığı gün olduğu yorumunda bulunarak, kendilerinin de 'Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'ni de her yıl 'Dünya Tiyatrolar Günü' gibi anlamlı bir günde organize ettiklerini anlattı. Sabancı, "Tiyatro, insanlık için, hoşgörü için hepimizi sevmemiz, birlik ve beraberliğimiz için en eski sanatlardan biri. Adanalılara özel teşekkürlerimiz var. Bu festival, Adanalıların coşkusu, desteği, kucaklaması olmasaydı bugünkü ulaştığı başarıya ulaşamazdı. Her geçen sene daha başarılı bir festival oluyor. Başarı, başarıyı getirir. Başarılı bir festival, daha başarılı toplulukların burada sahne almasını sağlıyor" dedi.

 

"ADANA ÖNCÜ OLDU İSTANBUL FESTİVALİ DE ARTIK SOKAĞA İNİYOR"

Etkinlikleri sokakta yapıp, daha fazla insanın festivale katılımını sağlamaya çalıştıklarının altını çizen Sabancı, konuşmasının devamında da şu görüşleri dile getirdi: "Bu festival, ülkemizde bir öncülük yapıyor. Adana, İstanbul'a öncü oldu. İstanbul Festivali, buradan aldığı cesaretle artık sokağa iniyor. Bu başarının arkasında Adanalılar var. Onlara sonsuz teşekkürümüz var. Bizleri sürekli daha iyiyi yapmak için teşvik ettikleri için teşekkür ediyoruz. Bu tip başarılı sosyal etkinlikler, ortak bir başarıyla mümkün. Yerel yönetimlerin de desteği olmadan böylesine festivaller yapılamaz, başarılı olmaza. Bu bir kolektif başarıdır. Hepinizin desteğiyle yeni bir başlangıç yapıyoruz."

 

"KISA SÜREDE DÜNYANIN EN SAYGIN FESTİVALİ HALİNE GELDİK"

Hayatın büyük bir hızla akıp gittiğini, yalnızca hayata anlam katan güzel eser ve anlamların geride kaldığını dile getiren Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nebi Bilgin de, "En çok onlarla var oluyor ve anlam kazanıyor hayat. Hayatımıza anlam katacak yerli ve yabancı birçok sanatçıyla birlikte olacağız. Bu yıl festival 7 ülkeden 22 topluluk konuk olacak. 'Fuaye Genç Sahne' ile geleceğin sanatçılarına farklı bir perspektif katıp, festivalimizi daha da geniş bir yelpazede organize ettik. Kısa sürede dünyadaki en saygın festivallerden biri olmamızın önemli nedenlerinden biri Devlet Tiyatroları ve Sabancı Vakfı ile ortak organize ediyor olmamız" görüşün dile getirdi.

 

"HİÇ BU KADAR HEYECANLANMAMIŞTIM. BU ÖDÜL HERKESE NASİP OLSUN"

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, festivalin Adana'nın kültür-sanat kimliğinin daha pekişmesini sağlarken, kentin gerek Türkiye'de, gerekse de dünyada daha iyi tanınmasına katkı sunuyor. Coş, "Kültür ve sanat kenti Adana hedefine hep birlikte ulaşmak istiyoruz. Bunun için çabalıyoruz" ifadesini kullandı. Festival kapsamında 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü'ne layık görülen Haldun Dormen de, şu ifadeleri kullandı; "Hiç bu kadar heyecanlanmamıştım. Bu gecede ödül almak herkese nasip olsun. Çok etkilendim ve böylesine müthiş bir festivalde ödül olmak beni çok mutlu etti. Sayın Sakıp Sabancı'yı bir kez daha sevgi ve rahmetle anıyorum." 

Editör: Barış Köksal