Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın kreditörlerin hafta sonu masaya koyduğu kurtarma şartlarını kabul ettiği duyuruldu.

Yunanistan müzakerelerinde önemli bir gelişme yaşandı. Çipras'ın dün gece Eurogroup'a yolladığı mektuba göre , Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın kreditörlerin hafta sonu masaya koyduğu şartları kabul etti.

BİR KAÇ KOŞULU VAR

Çipras neredeyse tüm konularda taviz verecek. Yunanistan Başbakanı kreditörlerin kurtarma teklifini birkaç koşulla kabul ettiğini yazılı olarak iletti. Reuters'a konuşan bir Euro Bölgesi yetkilisi, Yunanistan ile yeni kurtarma programı üzerinde uzlaşının Atina'nın AMB'ye borcunu ödemesi gereken 20 Temmuz'dan önce teorik olarak mümkün olduğunu belirtti. Bir Euro Bölgesi yetkilisine göre, Çipras'ın mektubu Euro Bölgesi bakanlarının kabul etmekte zorlanacağı öğeler içeriyor.

ÇİPRAS'IN ŞARTLARI

Financial Times gazetesinin haberine göre Çipras;

-Yunanistan'daki KDV oranında yapılması istenen değişiklikler kabul edilecek, ama Yunan adalarındaki yüzde 30'luk indirim sabit kalacak.

-Emeklilik yaşının 67'ye çıkarılması uygulaması derhal değil, 2022'de başlayacak.

-EKAS (düşük gelirli emeklilere verilen ek maaş) kreditörlerin istediğinden daha uzun vadeye yayılmış bir şekilde 2019'da sona erdirilecek, gibi şartlar öne sürdü.

ALMANLARIN İTİRAZI VAR

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın kurtarma paketi ile ilgili yeni teklifinin olaya netlik kazandıracak bir unsur içermediğini söyledi.

Berlin'de basın toplantısı düzenleyen Alman bakan, "Öncelikle Yunanistan, ne istediği konusunda net olmalı." dedi ve bu aşmada Atina ile ciddi müzakerelerin temelinin oluşmadığını söyledi.

PİYASALARDA HAVA POZİTİF

Haberin ardından piyasalarda hava pozitife döndü. Almanya'nın 10 yıllık devlet tahvilinin getirisi 3 bp yükselişle günün zirvesi olan yüzde 0.81'e yükseldi. İspanya, İtalya ve Portekiz'in 10 yıllık tahvillerinin getirisi günün dip seviyesine geriledi. Avrupa borsalarındaki yükseliş hız kazandı, Euro Stoxx 50 endeksi yüzde 1.7 yukarıda. Euro, dolar karşısında günün zirvesi olan 1.1172'ye yükseldi.

Kaynak: HAberler

Editör: Barış Köksal