TUSEKON Genel Başkanı İsmail Yılmaz, sınava ilk girişlerinde ehliyet alamayan sürücü adaylarının yüzde 60'ının tek seferde aracı geri park edemediği için elendiğini belirtti.

Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu (TUSEKON) Genel Başkanı İsmail Yılmaz, sınava ilk girişlerinde ehliyet alamayan sürücü adaylarından yüzde 60'ının tek seferde aracı geri park edemediği için elendiğini söyledi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, "Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Yönergesi"nde yapılan değişikliğin ardından tek seferde iki araç arasına park etme, hiç stop ettirmeme gibi şartların getirildiğini ve bu değişikliklerin sürücü adaylarını çok zorladığını belirtti.

"ÖLÇME KRİTERLERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILSIN"

Türkiye'deki ehliyet sınavlarının dünya standartlarının üzerine çıkarıldığını ancak ölçme değerlendirmede bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti: "Türkiye'de eskiden yazılı sınavlar çok zordu, direksiyon sınavı çok kolaydı. Direksiyon sınavında başarı yüzde 95, yazılı sınavda yüzde 40'lar civarındaydı. Dünya ülkelerinde ise yazılı sınavlarda başarı oranı yüzde 70-80, direksiyon sınavındaki başarı oranları yüzde 40-50'ler arasında. Dolayısıyla Türkiye'deki başarı oranları da bu seviyelere gelmiş durumda. Gerçekten bilenlerin geçtiği sınav yapılıyor. Bundan yana sıkıntımız yok. Direksiyon sınavı esnasında ölçme kriterlerinde bazı değişikliklerin yapılması sürücü adaylarını rahatlatacaktır. İki araç arasına tek hamlede park zorunluluğunda sürücülere bir hata yapma hakkı verilsin çünkü bu ölümcül kazalara neden olabilecek asli kusur değil. Yine aynı şekilde rampada kalkışlarda da sürücü aracı stop ettirdiğinde kalıyor. Bunda da bir hak daha verilmesi faydalı olur. Ayrıca rampada kalkışlarda el freni kullanılmasına müsaade edilmiyor bunun da serbest olması gerektiğini düşünüyoruz. Diğer ülkelerde bu konularda bir seferde bırakmıyorlar."

Kaynak: Haberler

 

Editör: Barış Köksal