Son aylarda çok dalgalı bir seyir izleyen altında düşüş beklenirken yeniden toparlanma görüldü. Altın fiyatları Çin Merkez Bankası'nın faiz indirmesiyle yükselişe geçerken ons başına 1200 dolar seviyesini de geçti. Altının bu seviyeden döneceğini düşünenler kadar yükseleceğini de tahmin eden analistler var.

YÜKSELİŞ ÖNGÖRÜLÜYOR

Ünlü yatırım firması CB  Capital Partners Yatırım Müdürü Henry To Marketwatch sitesine kaleme aldığı makalesinde altın fiyatlarının sağlam bir uzun vadeli yatırım olduğunu belirtti. Henry To 2013 yılında altın hakkında düşüş tahmin ettiklerini, tahminlerin tuttuğunu yazarken bu kez genel kanının aksine altının yükseleceğini öngördü.

Henry To altının yükselmesini tetikleyecek 4 uzun vadeli trendi de anlattı:

ALTIN ÜRETİMİ ZİRVE YAPACAK

Mevcut fiyatlarda altın madeni çıkaran şirketlerin yeni altın kaynaklarına yöneleceğini belirten To'ya göre altının 1000 doların altına düşmesi durumunda dünyadaki 80 altın madeni şirketinin yarısının zarar edecek. Henry To bu durumun şirketleri düşük maliyetli yeni kaynaklara yönelteceğini bunun da altın üretimini artıracağını belirtiyor.

"AB PARASAL BİRLİĞİ 2020'YE KADAR DAĞILACAK"

Henry To Avrupa'da parasal birliğin çökeceğini bunun altın fiyatlarındai yükselişe en önemli gerekçelerden biri olacağını belirtiyor. To'ya göre Avrupa'da ekonomik dengesizlikler ve yaşlanan nüfusun sosyal güvenlik sistemine yarattığı maliyet AB'nin ABD gibi sağlıklı bir birlikten çok uzak olduğuna işaret ediyor. AB parasal birliğinin 2020'ye kadar dağılacağını öngören To'ya göre bu gelişme altın fiyatlarını sıçratacak.

FED GÜVERCİN KALACAK

Altın fiyatlarındaki düşüşe en büyük gerekçe Fed'in tahvil alımını sonlandırması olmuştu. To'ya göre Fed Başkanı Janet Yellen ABD'deki ekonomik toparlanmayı 1930'larla kıyaslıyor ve aynı hatanın yapılmaması için 'güvercin' kalıp uzun süre faiz artırmayacağını öngörüyor. Fed'in 4.5 trilyon dolarlık bilançosunun küçülmesinin mümkün olmadığını savunan To bu gelişmenin altın fiyatlarını artıracağını belirtiyor.

HİNDİSTAN'DA ALTIN TALEBİ ARTACAK

Altın fiyatlarındaki düşüşe Hindistan'daki düşük talep de rol oynamıştı. Ancak yeni hükümetiyle yatırımcılara güven veren Hindistan'da borsalar da bu sene muazzam yükseldi. IMF 2015 büyüme tahminini yüzde 6,4'e çıkardı. Hindistan ekonomisi büyüdükçe altın talebinin artması sıklıkla görülen bir korelasyon.

Bu 4 gerekçeyi sıralayan To, okuyucusuna da altında kısa vadeli hareketlere dikkat etmeksizin uzun vadeli yatırım yapmalarını öneriyor.

Haftasonu itibariyle altın fiyatları

Gram Altın    85,92 TL

Çeyrek Altın  140,76 TL

Yarım  Altın  281,52 TL

Cumhuriyet Altın 578,71 TL

Kaynak: Haberler.com

Editör: Barış Köksal