TZOB Başkanı Bayraktar, TGDF Başkanı Kopuz'un "Çiftçi iklimi bahane edip stokçuluk yapıyor" iddialarını sert bir dille yalanladı.

Yılbaşından bu yana yüzde 300'ü bulan gıda fiyatlarındaki artış, üretici ve sanayicinin arasını açtı.

İklim değişiklikleri nedeniyle çiftçinin stokçuluk yaptığı ve bu nedenle fiyatların arttığı iddialarını sert bir dille yalanlayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonda çiftçinin sorumlu olmadığını buna rağmen çiftçiyi suçlamak için bazı kesimlerin birbiriyle yarıştığını bildirdi. Bayraktar, “Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemşi Kopuz’un açıklamaları, talihsiz hedefi şaşırtmayı amaçlayan bir açıklama. Kınıyoruz. Doğru bilgilere dayanmıyor” dedi.

RAKAMLAR ORTADA

Tarımda üretici fiyatlarının, temmuz ayında da gerilediğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Tarımda üretici fiyatları, haziranda yüzde 0,18, temmuzda yüzde 0,73 geriledi. Tüketicide gıda ve alkolsüz içeceklerde temmuz itibarıyla son bir yılda fiyat artışı yüzde 12,56’yı bulurken,
tarım ve avcılıkta 5,97, ormancılık ve balıkçılık da dahil tarımın genelinde yüzde 6,32’de kaldı. Kimse zammına gerekçe aramasın. Rakamlar ortada."

ÜRÜN TARLADA SATILIYOR

Çiftçinin, bırakın stok yapmayı, borçlarını ödemek için daha tarladayken ürününü elden çıkardığını vurgulayan Bayraktar, “Çiftçi, köylü, üretici üretemezse kimin efendi olduğu görülür” diye konuştu.

EKMEK ZAMMINA BUĞDAY BAHANE

Buğdayda fiyat artışının yüzde 50’yi bulabileceği iddialarının doğru olmadığını, ekmeklik buğday fiyatında, 2014 yılı hasat başlangıcından bugüne kadar yüzde 1,9 düşüş olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şu noktalara dikkat çekti: “Ekmeklik buğdayda ton başına hasat başlangıcında 844 lira olan Türkiye ortalama fiyatı, 828 liraya indi.

Son bir yılda fiyat, yüzde 19,8, son 6 ayda yüzde 3 arttı. Buna karşın ekmek fiyatları son bir yılda yüzde 15 artarak kilogramda 2 lira 80 kuruştan 3 lira 24 kuruşa çıktı. Buğdayın ekmek maliyeti içindeki payı yüzde 21. Fiyat artışı da ekmek fiyatlarına yansımıştır. Yeni bir artışa gerek yoktur. Yapılması istenen ekmek zammı için, buğday fiyatlarını bahane etmek yanlış.”

KOPUZ, ZAMLARDAN ÇİFTÇİYİ SORUMLU TUTMUŞTU

Şemsi Kopuz önceki gün fiyat artışlarından çiftçiyi sorumlu tutmuştu. Kopuz şu açıklamalarda bulundu: “İklim şartları bahanesiyle üreticiler buğday, fındık ve antep fıstığı başta olmak üzere hammadde niteliğindeki birçok üründe stokçuluk yapıp fiyat yükseltiyor.

Sanayici de yakın bir zamanda bu ek maliyeti ürün fiyatlarına yansıtmaya başlamak zorunda kalacak. Buğday fiyatındaki artış da unlu mamuller başta olmak üzere sanayiciyi olumsuz etkileyecek. Ekmeğe zam gelebilir.”

246 İŞLETMEYE PARA CEZASI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 1 Ocak-19 Ağustos arasında süt ve süt ürünleri üreten 7 bin 390 işyerini denetledi. Bunun sonucu 246 işletmeye para cezası uygulandı. 2 işletme hakkında da savcılığa suç duyurusu yapıldı

Kaynak: Bugün
Editör: Barış Köksal