İslam İşbirliği Teşkilatı Kültür ve Turizm Bakanları komitesi tarafından "İslam Dünyası 2016 Turizm Başkenti" seçilen Konya'da 2'nci Helal Turizm Konferansı başladı. Dünya turizminde yüzde 12'lik paya ulaşan helal turizmin Türkiye'de gelişmesi için çalışmaların hızlandığını anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Bu tür etkinliklere verilen desteği arttıracağız. 2015 yılında ülkemize gelen Müslüman turist sayısı 7.6 milyona ulaştı. Bir önceki yıla göre yüzde 30'luk artış var. Bu sayısı her yıl yukarılara taşıyacağız" dedi.

ARAP ÖRGÜTLERİ İLE ÇALIŞMALARI HIZLANDIRACAĞIZ

Dünya turizminde 2015'te 1.2 milyar insanın seyahat ettiğini dile getiren Mahir Ünal, şöyle konuştu: "Dünya turizmi 1.5 trilyon dolarlık gelire ulaştı. Ülkemiz 2023 stratejileri kapsamında hedefimiz 50 milyar dolar gelir ve 50 milyon turist rakamına ulaşmak. Dünya Turizm Örgütü verilerine göre seyahatler bireyselleşirken, hızla dijitalleşiyor. Seyahat süresi kısalıyor ama sayı artıyor. 2030 yılında insanlar daha çok kültür, sanat, tarih ve inanç alanlarındaki turizmi önceliklerine alacaklar. Bu tür etkinliklere vereceğimiz desteği arttıracağız. Önümüzdeki süreçte Arap ve Dünya Turizm Örgütü ile çalışmaları hızlandıracağız."

Bakan Ünal, "Helal turizm aslında müslümanların inançlarına tercihlerine ve yaşam biçimlerine saygı duyulması mesajını veriyor. Yani belli bir inanca mensup insanların kendi aralarındaki bir organizasyon olarak görmek yerine aslında turizmin ruhunu yaşatmak adına turistlerin, bizim ifademizle misafirlerin hassasiyetleri, inançlarını tercihlerini dikkate almak mesajını da bize verdiğini hatırlatmak isterim" dedi.

150 OTEL KATILIYOR

İLKİ 2014 yılında gerçekleştirilen 'Helal Turizm Konferansı'na bu yıl 3-5 Mayıs tarihlerinde Konya'da gerçekleşiyor. Konferansta, 25 uluslararası konuşmacının bulunduğunu anlatan organizatör şirketlerden CM Media CEO'su Bilal Domah, "Bu insanları bir araya getirmek çok önemliydi.Bu etkinlikleri ve konferansları ileride yaygınlaştıracağız. Çünkü gelecekte Türkiye'den Ortadoğu'ya Müslüman topluluklar daha da güçlü olacaklar. Helal turizm konferansı birçok şirkete birbirleriyle ilişkileri geliştirmeleri konusunda imkan sağlıyor" dedi.

200 MİLYAR $ HARCAYACAK

Konferans kapsamında Konya'ya gelen Arap Turizm Birliği Başkanı Bandar Fahad Al Fehaid, şu bilgileri verdi: "2015'te dünyada 110 milyon Müslüman seyahat etti. Bu sektörün yüzde 12'sini oluşturuyor. 2020 yılında 150 milyon Müslüman turistin olacağı tahmin edilmekte. Bu da yüzde 11'lik artışa denk geliyor. Müslüman turistlerin harcamalarının 200 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor. Turizm sektöründe Müslümanlar önemli tüketiciler olarak görülmekte. Biz de bu anlamda Türkiye'de helal turizm konferansını gerçekleştiriyoruz. Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki turizm işbirliği çok önemli. Türkiye ile Arap dünyası arasında çalışmalar yaptık. Arap Turizm teşkilatının bir ofisini İstanbul'da açmak için anlaşma yaptık. Bunu yakında hayata geçireceğiz."

HELAL TURİZMİN PAYI ARTIYOR

Helal turizm alanında uzmanların birbiriyle buluştuğu dev bir organizasyona ev sahipliği yapmanın önemli olduğunu dile getiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Bu alanda eğitim ve bilgilendirme sağlayan önemli bir konferansa ev sahipliği yapıyoruz. Uzmanlar tecrübelerini paylaşacak" dedi. Konya Valisi Muammer Erol ise, "Helal turizmin payı hızla artmaktadır. Bu alanda yatırım yapan turizm firmaları ve tedarikçileri ilimizde uluslararası profesyonellerle buluşturmaktan çok mutluyuz" dedi. 

kaynak:haberler

 
Editör: Barış Köksal