TİM Başkanı Büyükekşi yaz ayları boyunca 'eylülde ihracatımız toparlanacak' dese de rakamlar tersini gösterdi. Eylülde ihracat yüzde 19.8 ile bu yılın en sert düşüşünü yaşadı.

İhracatçı sonbaharı umutla beklerken yine hüsrana uğradı. İhracat eylülde yüzde 19.8 düştü. Eylül ayı ihracatı 10 milyar 613 milyon dolara indi. Yılın 9 ayında da ihracat geçen yıla göre gerileme gösterdi. Mayıstaki yüzde 19'luk sonra eylüldeki yüzde 19.8'lik düşüş geçen yılın aynı ayına göre en yüksek kayba işaret ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi Adana'da açıkladığı verilerdeki düşüşe neden olarak Euro dolar paritesini ve bayramda 3 işgücnü kaybı ile devamındaki yavaşlamayı gösterdi. Almanya'dan İngiltere'ye, ABD'den Rusya, Irak'a ihracatçılar tüm büyük pazarlarında çift haneli kayıplar yaşarken Büyükekşi'nin verdiği bilgiye göre Kurban Bayramı tatili ihracatçıyı 1.9 milyar dolardan etti. Geçen yılın ilk 9 ayına göre yüzde 17.7 gerileyen Euro dolar paritesinin eylülde ihracatçıya verdiği zarar ise 1.8 milyar dolar.

KAYIP YIL OLACAK

Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı Avrupa ülkeleri yeni yeni büyüme gösteriyor. Ancak halen daha istenilen rakamlara ulaşılmış değil. Yılın ilk yarısı Yunanistan kriziyle uğraşan Avrupa ülkelerine Çin'in düşük büyüme kaygılarının yanı sıra ABD Merkez Bankası'nın faiz artırma süreci de olumsuz etki yapıyor. Avrupa'nın sıkıntısı aynı zamanda Türkiye'nin de sıkıntısı. Tüm bunlar ihracatçıyı oldukça zor duruma sokuyor. Üzerine bir de içeride 3 lirayı aşarak rekor kıran dolar ile siyasi belirsizlik ve güvenlik kaygıları eklenince ihracatçının bu yılı kayıpla kapatması muhtemel görünüyor. TİM Başkanı Büyükekşi'nin yaz aylarındaki umudu"Eylülden itibaren toparlanma bekliyoruz" sözleri de hayal oldu. Bu doğrultuda 9 ayda ihracat geçen yıla göre yüzde 10 azaldı, 106.2 milyar dolara indi.

BU YIL %10 DÜŞER

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de eylül ayı ihracat verilerinin ardından yılsonunda ihracatta en fazla yüzde 10'luk kayıp yaşanabileceğine dikkat çekti. Türkiye'nin ihracatçı 27 sektöründen sadece ama sadece savunma sanayi ile fındık ihracatçıları eylülde geçen yıla göre ihracatını arttırdı. Savunmanın Türkiye'nin ihracatındaki payı yüzde 1.8, fındığın payı yüzde 2.5. İki küçük sektör sevinirken lokomotif sektörler durdurulamayan gerilemeyle karşı karşıya. Tek başına Türkiye ihracatının yüzde 17.7'sini yapan otomotiv sektöründe eylüldeki kayıp yüzde 4.9, dokuz aylık kayıp ise yüzde 9.1.

UMUTU SON ÇEYREKTE

Büyükekşi ihracatın miktar bazında arttığını söyleyerek "Euro/dolar paritesinin faturası 9 ayda toplam 9.7 milyar dolar. İhracatın miktar bazlı artışına paralel son çeyrekten itibaren toparlanacağına inanıyoruz" diye konuştu.

YENİ BÜYÜME MODELİ

Büyükekşi, ihracatçıların "Nasıl bir büyüme modeli" istediğine ilişkin çalışma yaptıklarını ve tamamlanınca paylaşacaklarını kaydederek büyüme modelinin yeni hükümet programında yer almasını istediklerini söyledi.

Kaynak: haberler

Editör: Barış Köksal