AFAD koordinasyonunda TİKA, Türk Kızılay’ı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) gibi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının desteği ile beş kıtaya insani yardım ulaştıran Türkiye, Küresel İnsani Yardım 2014 raporuna göre, milli geliri ile kıyaslandığında en fazla uluslararası yardımda bulunan ülke oldu. 

Gayrisafi milli gelirinin %0.21'ine denk gelen 1,6 milyar dolar tutarında gerçekleştirdiği bağış ile Türkiye, rapora göre, "en cömert ülke" konumuna yükseldi. 

Türkiye, yardım miktarı bazında ise ABD ve İngiltere'nin ardından üçüncü ülke.

Türkiye'nin 2012 yılında yaptığı insani yardım miktarı 1 milyar 85 milyon ABD doları iken; bu rakam 2013'te 561 milyonluk bir artışla, 1.6 milyar ABD Doları'na ulaştı.

Kuveyt ve Lüksemburg takip etti
Milli gelirine göre dünyada en çok yardım yapan ülke olan Türkiye'yi, insani yardım için milli gelirinin 0,20'sini ayıran Kuveyt ve 0,15'ini ayıran Lüksemburg izledi.

Rapora göre, 2012 yılında dünyada gerçekleşen insani yardım tutarı 17.3 milyar ABD doları iken, 2013'te 22 milyar ABD doları gibi rekor bir seviyeye ulaştı. ABD, Avrupa Birliği kurumları, İngiltere ve Türkiye başta olmak üzere, ülkelerin yaptığı bağışlar yüzde 24'lük bir artışla, 16.4 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

220'nin üzerinde TIR gitti
AFAD tarafından yapılan açıklamada Türkiye 2014 yılında da, AFAD koordinasyonunda Irak, Gazze, Orta Afrika Cumhuriyeti, Afganistan gibi pek çok ülkeye insani yardım ulaştırmaya devam ettiği vurgulanarak, "Türkiye, AFAD koordinasyonunda Türk Kızılay’ı, TİKA, Sağlık Bakanlığı, valilik ve belediyeler ile STK'larımızın ortak çabalarıyla Irak'ta Türkmenler, Yezidiler ve yardıma muhtaç insanlara 220'nin üzerinde insani yardım yüklü tır gönderdi. AFAD, İsrail'in saldırılarına maruz kalan Gazze halkına da 1 buçuk milyon dolarlık acil ilaç ve tıbbi yardımı ulaştırdı. Gazze'nin gıda ihtiyaçları için AFAD tarafından hazırlanan 15 bin ton unun sevkiyatı ise devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

Kalkınma İnisiyatifleri kuruluşunun hazırladığı Küresel İnsani Yardım raporunda, insani yardımların kaynağı, alıcıları ve dağıtım yöntemi ele alınıyor.
Kaynak: www.globalhumanitarianassistance.org, Anadolu Ajansı 
Editör: Barış Köksal