Piyasalarda bir kez daha nefesler tutuldu, gözler Merkez Bankası'nın (TCMB) bugünkü faiz kararına çevrildi. Darbe girişiminin ardından dolarda sert dalgalanmalar olurken, TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından saat 14:00'da gerçekleştirilecek toplantıda uzmanların bir kısmı TL'deki kısa vadeli volatilite dolayısıyla Merkez Bankası'nın faiz indirimine ara vermesini beklerken, bir kısmı indirimin devam edebileceğini, yabancı banka analistleri ise şimdilik fren olsa da ara toplantıyla indirimin olabileceğini belirtiyor.

DOLAR HAREKETLENDİ, BORSA EKSİDE...

Cuma günü akşam saatlerindeki darbe girişiminin ardından dolar/TL yüzde 6'nın üzerinde yükselişle 3.05'e dayanmıştı. Girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından peş peşe yapılan açıklamalar piyasaları sakinleştirdi ve dün kur 2.92'ye kadar geriledi. Daha sonra kur tekrar tırmanışa geçti.


ARA TOPLANTI OLUR MU?

Hem Deutsche Bank hem de HSBC daha önce bankanın faiz indirimine gitmesini bekliyordu, ancak son gelişmelerden sonra iki kurumun da beklentisi bankanın faizleri sabit tutması yönünde.

Deutsche Banka analistleri bankanın gelişmeleri izledikten sonra bir ara toplantıyla da indirime gidebileceğini söyledi.

JP MORGAN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİNİ DEĞİŞTİRMEDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu JP Morgan, Cuma gecesi yaşanan ve kısa süre içinde bastırılan darbe girişimine rağmen TCMB'nin yarın yapacağı Para Politikası Komitesi'nde faiz indirimine gideceği beklentisini değiştirmedi.

Cuma gecesi yaşanan gelişmelerin siyasi ve ekonomik yansımaları olacağı beklentilerine rağmen JP Morgan, yarın yapılacak PPK'da faiz koridoru üst bandında 25 baz puan indirim bekliyor. JP Morgan analistlerine göre 50 baz puanlık bir indirime gidilmesi de sürpriz olmaz.

50 BAZ PUAN İNDİRİME GİDEBİLİR...

İş Yatırım bugün paylaştığı notta, Salı günkü Para Politikası Kurulunda Merkez Bankası'nın faiz üst bandında 50 baz puan indirime gitmesini beklediklerini açıkladı.
Kurum, Merkez Bankası'nın bu adımla ekonomide ve piyasalarda hayatın normale döneceği mesajını vereceğini öngördü.

4 AYDA TOPLAM 175 BAZ PUAN İNDİRİM!

Merkez Bankası Erdem Başçı Başkanlığı'ndaki son toplantısında 25 baz puan, nisan, mayıs ve haziran ayındaki toplantısında da faiz koridorunun üst bandını 50'şer baz puan indirmişti. Böylece marttan bu yana yapılan toplam indirim 175 baz puana ulaşmıştı.

TARİH YAZMIŞTI...

Öte yandan son indirimle Merkez Bankası faiz koridorunu tarihin en düşüğüne çekmişti.

'BEKLE - GÖR'

Alan Yatırım Kıdemli Analisti ve UZMANPARA yazarı Eda Önder Öztürk, TCMB'nin faiz kararının ne olabileceğine ilişkin şu açıklamada bulundu:

"Geçtiğimiz Cuma gününden bu yana ülke genelinde yaşanan gelişmeler sonrasında, tansiyon kısmen sakinleşirken artık söz konusu üzücü gelişmelerin ekonomiye etkilerini ele almaya başladık. Hafta sonu TCMB tarafından alınan önlemler finansal piyasalarda işleyişin sekteye uğramaması adına oldukça olumlu. Bununla birlikte hafta sonu bankaların hazine birimleri ile görüşen Sayın Çetinkaya, sonrasında Sayın Mehmet Şimşek ile birlikte uluslararası bir telekonferans gerçekleştirerek yabancı yatırımcının da ilk etapta nabzını sakinleştirmiş durumda görünüyor. Sabah Sayın Mehmet Şimşek'in açıklamaları da yalnızca kısa vadede değil, uzun vade de olumlu idi. Bunun ilk etkileri Türk Lirası cinsinden varlıklarda panik satışların kısmen yatışması olarak görüyoruz.

Bununla birlikte piyasalar rutin işleyişinde devam edecek mesajları devam ederken, bu hafta Merkez Bankası'nın gerçekleştireceği ve faiz indirimi beklentisinin olduğu toplantıya ilişkin soru işaretleri mevcut. Brexit sancılarının yerine toparlanma emarelerine bırakmasıyla, küresel piyasalarda bahar havası hakim. Geçtiğimiz günlerde konuşmasına gündeme konu olan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin dünya genelinde para politikalarının ayrışmasıyla ortada bir kazanç sağlama durumunun oluşmadığını belirtmesi ve Fed'in genişlemeci adımlar atmaya davet etmesi birlikte dünya genelindeki genişlemeci para politikası akımına önümüzdeki toplantı için TCMB'nin de iştirak etmesi kuvvetli ihtimaller dahilindeydi. Ancak söz konusu gelişmeler sonrasında Merkez Bankası'ından Temmuz ayı toplantısı için herhangi bir aksiyon almasını beklememekte olup, alınan ve başarılı bulunan tedbirlerin işleyişine ilişkin bekle ve gör politikası yürütülmesi gerektiği kanaatindeyim."
Editör: Barış Köksal