Billboardlara asılan Türk bayraklarının indirilmesi sonucu başlayan kriz, MHP'li Büyükşehir Belediyesi ile AK Partili iki merkez ilçeyi karşı karşıya getirdi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından dün şehrin dört bir yanındaki billboard ve raketlere asılan büyükşehir belediyesi logolu Türk bayraklarının indirilmesi veya üstlerinin kapatılması sonucu başlayan billboard krizi MHP'li Büyükşehir Belediyesi ile AK Partili iki merkez ilçeyi karşı karşıya getirdi. Dün başlayan tartışma bugün de devam ederken

Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir, son günlerde yaşanan billboard kriziyle ilgili soruları yanıtladı. Özel bir televizyon kanalında ana haber bültenine konuk olan Demir, "Manisa'da yaşanan billboard krizi 1 Temmuz itibariyle başladı. Manisa büyükşehir olmadan önce Manisa Belediyesi diye bir kurum vardı ve bu belediye bundan 3 yıl önce özel bir reklam firmasıyla billboardlarla ilgili bir anlaşma yaptı. Bu anlaşma neticesinde de 'Kullanım süresi bittikten sonra mevcut olan billboardlar, raketler Manisa Belediyesi'ne devredilir' şeklinde bir madde var. Büyükşehir belediyesindeki arkadaşların yanılgıya düştükleri madde budur. Hala kendilerini Manisa Belediyesi gibi görüyorlar. Fakat anlayamadıkları bir şey varsa o da Manisa Belediyesi hukuken ölmüştür. Geçtiğimiz yıldan bu yana Manisa Belediyesi yerine büyükşehir, Yunusemre ve Şehzadeler Belediyeleri şeklinde üç ayrı belediye kurulmuştur. Manisa Belediyesi'ne devredilir ifadesi Manisa Büyükşehir Belediyesi diye anlaşılmaz. Eğer bu şekilde olsaydı zaten paylaşım komisyonu diye bir şey kalmaz, bütün mallar mülkler onlara kalırdı" dedi.

"BİLLBOARDLAR YASAL OLARAK BİZİM"

Konuyla ilgili hukuken tartışılacak bir nokta olmadığını belirten Demir, "Billboardlar yasal olarak bizim. Tartışılacak hukuken bir şey yok. Fakat 1 Temmuz'dan itibaren Manisa Büyükşehir Belediyesi acele bir şekilde hukuksuz bir ihaleyle 17 ilçedeki bütün billboardların, raketlerin ihalesini yaptı ve kendi şirketi olan SPİLAŞ'a verdi. Bu ihale de ayrı bir tartışma konusu. SPİLAŞ'ın yönetim kurulu başkanı bununla ilgili belgeleri de açıklıyordu ama birkaç gündür Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin sitesinden ve kendi haber sitelerinden kaldırılmış durumda. Çünkü bu ihalenin de bir sürü hukuki çarpıklıkları var. Bizim olan bir yerlerin ihalesini yapıyorlar. Bununla ilgili yasal haklarımızı kullanacağız" diye konuştu.

"HALKIN GÖZÜNDE KÖTÜ DURUMA DÜŞMELERİNİN RÖVANŞINI ALIYORLAR"

Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Can Mercül de bugün bir açıkalama yaparak yaşanan krizi değerlendirdi. Mercül, "MASKİ Genel Kurulunda AK Partili Meclis üyelerinin yüzde 60'lık su indirimi kararı almasından sonra bunun hazımsızlığı ve halkın gözünde kötü duruma düşmelerini Büyükşehir Belediyesi farklı bir şekilde rövanşını almaya çalışıyor." dedi.

"BELEDİYELERİN SORUMLULUK SAHALARI MECLİS KARARI İLE BELİRLENDİ"

Başkan Yardımcısı Mercül, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: "Hepinizin bildiği gibi 6360 sayılı kanun ile Manisa Belediyesi sınırları içerisinde üç ayrı belediyenin Yunusemre ve Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk sahası var. Bu belediyelerin sorumluluk sahaları Belediye Meclisi kararı ile belirlenmiş durumdadır. Mesela şuanda üzerinde durduğumuz Mimar Sinan Bulvarı, Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğu altındadır. Gördüğünüz gibi Manisa Büyükşehir Belediyesi her noktaya isteği şekilde reklam panolarını, bilboardlarını yapıştırabiliyor. Aynı burada olduğu gibi İzmir Caddesi ve birkaç caddede Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk sahasına verilmiştir. ve bunun ile alakalı meclis kararı vardır. Ama yakın bir tarihte gördük ki Manisa Belediyesi zamanında yapılan bir ihalenin iş yeri tesliminde yani billboardların tesliminde bir anlaşmazlık çıkartılmaya çalışılıyor. Bunun sebebi de devir tasfiye komisyonu nasıl araçları böldüyse, Devir Tasviye Komisyonu da nasıl buraları böldüyse Şehzadeler ve Yunusemre Belediyesi'nin de iddiası bu alanlardaki kendi sorumluluk sahasındaki işleri nasıl kendileri yapıyorsa, bu alanlarda kaldırımlarda kalan billboardlar da kendilerine kaldığıdır."

ERYILMAZ'DAN BELGELİ AÇIKLAMA

Yaşanan tartışmalara neden olan billboardların kullanım hakkının kendilerinde olduğunu kaydeden SPİLAŞ A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eryılmaz ise, Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin dört bir yanına asılan Türk Bayraklarının, ilçe belediyeleri tarafından sökülerek çöpe atılmasının yanı sıra Raket ve Billboardların kullanım hakları ile konuştu. Türkiye'nin hassas bir dönemden geçtiğine işaret eden Eryılmaz, "Bu süreçte bayrakların yırtılması, üzerlerinin örtülmesi bizleri üzmüştür. Ayrıca Raket ve Billboardların kullanım hakkı Büyükşehir Belediyesi şirketi SPİLAŞ A.Ş'ye aittir. Bunların ihale evrakları bizde mevcuttur" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu'nda resmi belgeler eşliğinde bir basın açıklaması yapan Eryılmaz, "Belediye Başkanımız Cengiz Ergün'ün duyarlılığı noktasında kentimiz Türk Bayraklarıyla donatılmıştır. Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Türkiye genelinde olduğu gibi ilimize de ateş düşmüş ve Salihli'de iki vatan evladımızı toprağa vermenin üzüntüsünü hep birlikte yaşadık. Vatana sahip çıkma bilinciyle, Büyükşehir Belediyesi olarak Manisa'yı bayraklarla donattık. Ancak ilçe belediyeleri Türk Bayraklarını sökerek çöpe atış, bazı yerlerde ise bayrakların üzerine proje fotoğrafları asmıştır. Biz bayrağımızı hep birlikte, el ele asmak isterdik. Önümüzde bir seçim yok. Belediye seçimi üç buçuk yıl sonra yapılacak. Dolayısıyla yapılanların seçim yatırımı olarak düşünülmemesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: haberler

 

Editör: Barış Köksal