Tofaş'ta üretim bu sabah yeniden başladı. Yüksek maaşlı personel işbaşı yaptı, diğerlerinin eylemi ise sürüyor. İşbaşı yapanlar arasında emekli personellerinde olduğu iddia edildi.

Tofaş otomobil fabrikasında üretim bu sabah saatlerinde yeniden başladı. Türk Metal Sendikası'ndan istifa eden ve maaşlarında iyileştirme isteyen işçilerin başlattığı eylem kısmen bugün sona erdi.

FABRİKA VARDİYAYI BAŞLATTI 1750 ÇALIŞAN İŞBAŞI YAPTI

Tofaş Ceo'su Cengiz Eroldu'nun bir ay sonra maaşlarda iyileştirme konusunda namus sözü vermesi üzerine bugün 6.45 vardiyasında 220'si taşeron, toplam bin 1750 vardiya işçisi işbaşı yaptı.

CEP MESAJI İLE ÇAĞRILDILAR

İşçilerin eylemleri devam ederken, Tofaş İnsan Kaynakları, dün gece cep telefonlarına gönderdiği SMS araclığı ile işçilere sabah vardiyasına başlama çağrısı yaptı.

ARKADAŞLARI YUHLADI

Servis araçları her zamanki güzergahlarda bulunan işçileri alarak, polisin geniş güvenlik önlemi aldığı fabrika önüne getirdi. Otobüsler gelirken kapı önünde eylem yapan işçiler, vardiyaya girenleri yuhaladı. Polis fabrika içinde bekleyen işçilerin önüne bariyer çekerek, çalışacak işçilerin girişini sağladı.

"HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM"

Eylem yapan işçilerin sözcülerinden Soner Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, 4 numaralı kapıdan bazı işçilerin içeri girdiğini gördüğünü söyledi.

İşçilerin tesislere girdiğini görünce hayal kırıklığına uğradığını vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

"EMEKLİ OLANLARI GETİRİP PİSİKOLOJİK BASKI UYGULADILAR"

"Arkadaşlar içeri giriyordu. Hemen düdük çalıp 'Bizimle olan bizimle gelsin' dedim. 'Eylem bitti' diye düşündüm. Sonra fabrikanın önüne geldiğimde serviste olanların ve içeri girenlerin buradan emekli olmuş eski çalışanlar olduğunu öğrendim. Burada işçilere psikolojik baskı uygulamaya çalışıyorlar. Bantlarda olan stoklarımız vardı. Onları bantlardan çekiyorlar. Biz bir arabayı 1,5 dakikada üretiyorduk. Şu anda çalışanlar 5 dakikada bir araba çıkartıyor."

"ÜRETİM BAŞLANDIĞINA İNANMIYORUM"

Şahin, üretimin başladığı yönündeki iddiaların gerçekleri yansıtmadığını öne sürerek, "Üretimin başladığına inanmıyorum çünkü işçilerin çoğu burada" ifadesini kullandı.

İYİLEŞTİRME YAPILMADI "SÖZ" VERİLDİ

Tofaş Ceo'su Cengiz Eroldu, dün akşam saatlerinde işçi temsilcileriyle görüşüp, "Sabah 06.45'te iş başı yapın. Şu anda iyileştirme konusunda değişiklik yok. Ancak bir ay sonra iyileştirme için namus sözü veriyorum" dedi.

TAKSİYLE İŞE GELEBİLECEKLERİ SÖYLENDİ

Bu sözler üzerine insan kaynakları da bu sabah üretimin başlayacağını, servislerin çalışacağını, servis imkanı olmayanların toplu olarak taksiyle fabrikaya 4 nolu kapıdan gelebileceklerini ve ulaşım ücretlerinin ödeneceğini bildirdi.

MAAŞI YÜKSEK OLANLAR İŞE GELDİ

Sabah saatlerinde yoğun bir şekilde servislerle ve özel araçlarıyla bin 700 işçi işe geldi. Sabah 06.45'te işçilerin gelmesiyle üretim başladı. Beyaz yakalı tabir edilen ve eylemlere hiç katılmayan bin civarındaki mühendis de sabah 08.00'de mesaiye geldiler.

FABRİKA İÇİNDE VE DIŞINDA EYLEM DEVAM EDİYOR

Polis ekipleri de olağanüstü bir gayretle sabaha kadar işçileri bilgilendirdi. Mesaiye başlamak isteyenlere ve eylemini devam ettirmek isteyenlere kolaylık sağladı. İşçilerden 400-500 civarında bir topluluk eylemlerini sürdüreceklerini ve fabrikanın önünde kalacaklarını söylediler. Fabrika içinde de 600 civarında işçinin eylemlerini sürdürdüğü belirtildi. Toplam bin civarında işçi eyleme devam edeceklerini ifade ettiler.

TOFAŞ'TAN AÇIKLAMA

Öte yandan Tofaş, üretim faaliyetlerine bugün itibarıyla başlandığını duyurdu.Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasına göre, risk yönetimi politikalarının kapsamında gerekli koşulların sağlanması üzerine, bugün itibarıyla, fabrikada üretim faaliyetlerine başlandı.

Açıklamada, "Üretim faaliyetlerimizde tedarikçi temini kaynaklı olarak da herhangi bir sorun yaşanmamaktadır" bilgisine yer verildi.

FABRİKA KAYIPLARI TELAFİ İÇİN İŞÇİLERİ DAHA ÇOK ÇALIŞTIRACAK


Tofaş Otomobil Fabrikası'nın bir haftadır üretimin durmasıyla ilgili yaşadığı kaybı, haftada 5 gün çalışan işçilerini bundan sonraki süreçte 6 gün çalıştırıp telafi edeceği öğrenildi.
Editör: Barış Köksal