Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME), aldığı bir kararla toplu ulaşımda yeni bir dönem başlatıyor.

Bu karara göre, İstanbul’da ulaşım sektöründe çalışanlardan uyuşturucu madde kullanım raporu istenecek. Testler, 6 ay geriye dönük olarak saç kılı ve idrar testi ile yapılacak.

TEMİZ RAPORU ALMAYAN TRAFİĞE ÇIKAMAYACAK

İstanbul’da 102 bin şoför ‘temiz’ raporu almadan trafiğe çıkamayacak. Otobüs, minibüs, taksi ve servis şoförlerinden yeni dönemde saç kılı ve idrar tahlili sonuçları istenecek. Tam teşekküllü bir hastaneden alınması gereken temiz belgesini getirenler şoförlük yapabilecek.

Yeni uygulama ile sabıkası olmayıp sadece kullanıcı olan kişiler de tespit edilecek. Testler, 6 ay geriye dönük olacak.

SADECE İstanbul'DA GEÇERLİ

İstanbul Taksi Şoförler Odası Başkanı Yahya Uğur, “İstanbul’da yaklaşık 40 bin taksi, 12 bin minibüs, 40 bin servis, 10 bin otobüs şoförü var. Şoförler daha önce bulaşıcı hastalık, göğüs hastalıkları ve göz kontrolünden geçiyordu. Bunlara uyuşturucu raporu da eklendi” dedi.

Kararın şimdilik sadece İstanbul için alındığına dikkat çeken Uğur, tüm ülkede kuralın geçerli olması gerektiğini vurguladı.

TRAFİKTE DE TEST YAPILIYOR

Trafik polislerinin yaptığı uyuşturucu denetimlerinde ise geçen yıl ağustosekim ayları arasında 73 toplu taşıma sürücüsüne uyuşturucu testi uygulandı. 16 taksi sürücüsünden 3’ünde, 7 minibüs ve otobüs sürücüsünden 6’sında uyuşturucu madde tespit edildi.
Editör: Barış Köksal