2007 yılında Erzurum’da 15 yaşında bir kız çocuğuna tecavüz iddiası üzerine toplam 84 kişi için takipsizlik ve beraatle kapanan utanç davası, kaldırıldığı tozlu raftan indiriliyor. Dosya, kararların ‘örgütlü baskı’ sonucu alınıp alınmadığının incelenmesi amacıyla tekrar açılıyor.

ERZURUM’da 2007 yılında polise sığınan 15 yaşındaki S.Ö. tecavüze uğradığını iddia etti. Psikolog raporlarına göre donuk zekâya sahip olan ve hafif derecede mental reterdasyon tanısı konulan S.Ö.’nün isimlerini verdiği 9 kişiden 8’i tutuklandı.

DEVLET BASKISI VAR MI
Ardından devlet korumasına alınan S.Ö. kendisine tecavüz ettiğini iddia ettiği 75 kişinin daha ismini verdi. Daha sonraki aşamada 9 kişiye açılan dava beraatle, 75 kişiye ilişkin soruşturma da takipsizlikle bitti. İşte o dosya, 7 yıl sonra, 2014’te tekrar açıldı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Çoşkun, S.Ö.’ye tecavüz ettiği öne sürülen kişilerin beraat etmesi, diğer şüpheliler hakkında da takipsizlik kararı verilmesiyle ilgili olarak ‘kamu görevlileri hakkında örgütlü bir yapının baskısı olup olmadığının incelenmesine, bu kararların hukuki olup olmadığına dair araştırma yapılmasına’ karar verdi.

YURT MÜDÜRÜ KONUŞTU
 
Savcı Coşkun’un 13 Ocak’ta Erzurum Başsavcılığı’na talimat yazısı göndermesinin ardından 2007’de çocuğun kaldığı yurdun müdürü olan Faruk İlhan’ın tekrar ifadesi alındı. İlhan ifadesinde, S.Ö.’nün yurt psikoloğu ve sosyal hizmet uzmanı ile yaptığı görüşmeyle ortaya çıkan yeni isimlerden sonra büyük bir baskı gördüklerini belirterek, ‘Adeta tüm yurt dağıtıldı. Tüm davalar 
kapatıldı’ dedi.

SORUŞTURMANIN 5 YILLIK SEYRİ

8 kişi tutuklandı: Alınan bilgilere göre yeniden açılan dosyadaki olaylar şöyle gelişti: S.Ö., 29 Ekim 2007 gecesi Dadaşkent Polis Merkezi’ne gitti. O tarihte henüz 15 yaşındaydı. Birçok erkek tarafından tehdit edilerek tecavüze uğradığını söyledi. 8 kişi tutuklandı, 1’i serbest kaldı.

75 kişinin ismini verdi: Yurda yerleştirilen S.Ö. sosyal hizmet uzmanı Hakan Şahin ve psikolog Selma Kırmızı ile 3 ayrı görüşme gerçekleştirdi. 10 yaşından itibaren yaşadığı tüm tecavüz olaylarını teker teker ve isimleri ile anlattı. 75 ayrı kişi tarafından korkutularak ve tehditle tecavüze uğradığını söyledi. Rapor haline getirilen bu görüşme kayıtları Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Yurtta her şey değişti: Daha sonraki süreçte psikolog Selma Kırmızı’nın görev yeri değiştirildi. Yurt müdürü Faruk İlhan hakkında farklı iddialarla soruşturmalar açıldı ve Kastamonu’ya atandı. Sosyal hizmet uzmanı Hakan Şahin’in de görev yeri değiştirildi. Tecavüz mağduru S.Ö. de Nene Hatun Kız Yurdu’ndan alınarak Şanlıurfa Kadın Sığınma evine gönderildi.

Yeni savcı geldi: Yurtta bunlar olurken adliye cephesinde de gelişmeler yaşandı. 8 kişinin tutuklandığı soruşturma savcı Mustafa Kızılateş tarafından yürütülürken, S.Ö.’ye tecavüz ettiği iddia edilen 75 kişilik şüpheli listesi ile ilgili soruşturma için Erzurum Cumhuriyet Başsavcıvekili Taner Aksakal görevlendirildi.

8 kişi serbest: Adli Tıp raporları ile tecavüze dair raporlara rağmen, tecavüz sanığı 8 kişi 2 ay sonra serbest bırakıldı. Erzurum 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava 8 Kasım 2012’de sonuçlandı. Tüm sanıklar beraat etti. 
Savcı dosyayı kapattı: Savcı Taner Aksakal’ın tecavüz şüphelisi 75 kişi ihakkında yürüttüğü soruşturma da 2008’de takipsizlikle kapandı. Hiç şüpheli kalmadı.
Editör: Barış Köksal