Yeşilçam'ın efsane oyuncusu Tarık Akan bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. 66 yaşında hayatını kaybeden usta oyuncu için Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda anma töreni yapıldı. Törenin ardından Teşvikiye Camii'ne getiren sanatçı için ikindi namazının ardından helallik alınıp cenaze namazı kılındı. Ardından da Bakırköy mezarlığına doğru yola çıkarıldı.

BİNLERCE KİŞİYE CAMİYE AKIN ETTİ

Cuma günü vefat eden Tarık Akan'ı uğurlamak için binlerce seveni Teşvikiye Camii'ne geldi. Yoğunluktan zaman zaman zor anların yaşandığı alanda baygınlık geçiren vatandaşlar oldu.

KIZINDAN DUYGUSAL KONUŞMA

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde yapılan törende Tarık Akan'ın kızı Özlem Üregül duygusal bir konuşma yaptı. Konuşması sırasında boğazı düğümlenen Üregül, "Biz babamı kaybetmedik, kazandık. Türkiye Tarık Akan'ı kazandı. Düşüncesiyle, yaptıkları ile bize yol gösteren babam bayrağı bize devretti. Birdi, üç olduk, hatta milyonlar olduk. Babam, benim canım babam, sevgiyle sonsuzluğa…" diye konuştu.

ARKADAŞI GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Tarık Akan'ın 52 senelik arkadaşı 'Kozalak Zeki' lakaplı Zeki İrfanoğlu, gözyaşları içinde yaptığı konuşmada, "Ölmeden bir süre önce bir yerde otururken, 'Bu kadar maddi gücümüz var, Amerika'ya neden gitmiyoruz dedim. 'Atatürk gitti mi, ben niye gideyim?' dedi. Tarık benim 52 yıllık arkadaşımdı. Siz Tarık Akanı kaybettiniz, ben canımın yarısını kaybettim" açıklamasını yaptı.

Usta sanatçının yakın arkadaşlarından Rutkay Aziz de bir konuşma yaptı. Aziz konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Tarık sizi çok seviyordu… Eminim siz de onu çok seviyordunuz. Sizler sadece Tarık'ı anmaya gelmediniz. Türkiye'nin içinde bulunduğu alçak koşullarda geleceğin umuduna geldiniz.



"TUVALETTE SİGARA İÇERKEN TANIDIM"

Tarık Türkiye'nin Tarık Akan'ı ama benim bizim Bakırköylü devrimci canımın iç, arkadaşım. Ve onun veda edişiyle bizde de bir parça Zuhurtababa'ya gidiyor. Ben onu 1967 yılında Bakırköy lisesi tuvaletinde sigara içerken tanıdım. Basketbol takıma çağırdım onu. İlk maçta da fena yenildik.

Sonra bir kavganın içine girdik. Çünkü emeğin kutsal olduğuna inandık. Maden işçileriyle, 1 Mayıs'ta beraberdik.

Hep emeğin yanında olduk. Tarık öylesine ilkeli onurlu gururlu kavgacı biriydi.



Üç şeye toz kondurmazdı:

1 Mustafa Kemal

2 Nazım Hikmet

3 İlhan Abimiz. İlhan Selçuk abimiz…

Sonra sinemaya geçince tabi ki Yılmaz Güney ve ona önemli katkılar sağlayan vasıf öngören onun sevdalısıydı.

"IŞIKLAR İÇİNDE YATSIN"

Mustafa Kemal düşmanları bayramlarını uzatabilirler çünkü 'Ben Mustafa Kemal'in askeriyim' diyen Tarık veda etti. Ama şunu unutmasınlar üç tane aslan gibi evladı ve 25 yıldır o taş mektepte demokratik laik çağdaş eğitimi veren onlar bir demokrasi barış yolunda eğittiği öğrencileriyle beraber aydınlık Türkiye'ye doğru koşuyor. Dünyanın bütün ışıkları eminin onun yakışıklı yüzünde yansıyacak. Işıklar içinde yatsın."



AHMET NECDET SEZER DE SALONDAYDI

Tarık Akan için düzenlenen törene 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de katıldı. Sezer alkışlar arasında sahneden törene katılan vatandaşları selamladı.

Fazıl Say, Tarık Akan anısına piyanosunun başına geçti ve Akan'ın sevdiği parçaları çaldı.

İZDİHAM YAŞANDI

Tarık Akan'ı son yolculuğuna uğurlamak için sevenleri Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'na akın etti. Binlerce kişinin katıldığı törende Akan'ın dostları anılarını paylaştı.


"ÖMRÜMÜZ BOYUNCA ANMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Anma töreninde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Tarık Akan'ın oğlu Barış Üregül, "Söylenecek pek bir şey yok. Açıkçası hepimiz üzgünüz. Anmaya geldik elimizden geldiğince. Ömrümüz boyunca anmaya devam edeceğiz diyecek bir şeyim yok. Hep beraberdik. Nazım Hikmet Vakfı'na teşekkür etmek istiyorum. Fazıl Say'a teşekkür etmek istiyorum. Kendisi babamın arkadaşıydı. Burada bugün eserini çalacak olması anlamlı ve güzel. Babamın arkadaşlarına, bütün emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Son zamanlarda yoğun bakımdaydı. Acı hissetmedi" dedi.




KEMAL KILIÇDAROĞLU DA TÖRENDEYDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da törene katılanlar arasındaydı. Usta oyuncuya son görevini yerine getirmek için törene katılan Kılıçdaroğlu, Akan'ın aile yakınlarına baş sağlığı diledi.


AKAN'IN NAAŞI MUHSİN ERTUĞRUL TİYATROSU'NA GETİRİLMEDİ

Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda yapılan anma törenine Tarık Akan'ın naaşının getirilmedi. Öte yandan bir kadın, yaşanan izdihamda baygınlık geçirdi. Vatandaşlar baygınlık geçiren kadına müdahale etti.



BAKIRKÖY BELEDİYESİ ÖZEL HAZIRLIK YAPTI

Akan için ikamet ettiği Bakırköy'de de özel hazırlık yapıldı. Bakırköy Belediyesi, saat 17:00'de Bakırköy Dikilitaş'tan başlayıp Özgürlük Meydanı'nda sona erecek bir anma programı düzenledi. Törene CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılacağı öğrenildi. Kaynak: Haberler
Editör: Barış Köksal