Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya, Türkiye'den beyaz et ithalatını durduruyor. Medvedev, "Türk şirketler Rus pazarını kaybedebilir" dedi.

Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'dan ilk yaptırım geldi. Interfax ajansının açıklamasına göre, Rus şirketleri, 1 Aralık'tan itibaren Türkiye'den beyaz et ithalatını durdurma kararı aldı. Rusya Başbakanı Medvedev, dün Suriye sınırında düşürülen Rus uçağıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Medvedev, 'suç eylemi' olarak nitelediği olayın önemli ortak projelerin iptal edilmesine yol açabileceğini söyledi.

Medvedev'in açıklamalarından satır başları:

"Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Rusya ile Türkiye arasındaki iyi komşuluk ilişkileri ekonomi ve siyasi açılar dahil olmak üzere zarar gördü. Bu hasarı telafi etmek zor olacak. Bu eylemin bir dizi ortak projenin iptal edilmesi ve Türk şirketlerinin Rus pazarındaki pozisyonlarını kaybetmesi gibi doğrudan sonuçları olabilir.

"SUÇ NİTELİĞİNDEKİ DÜŞÜNCESİZ EYLEM"

Rus uçağını düşüren Türkiye iktidarının suç niteliğindeki düşüncesiz eylemleri, 3 sonuca yol açtı. İlk olarak sınırların korunması dahil hiçbir ulusal çıkarla meşru gösterilemeyecek şekilde Rusya-NATO ilişkilerinde tehlikeli bir tırmanışa yol açtı.

"TÜRKİYE'NİN IŞİD'İ KORUMASI ŞAŞIRTICI DEĞİL"

İkinci olarak, Türkiye bu eylemiyle IŞİD militanlarını koruduğunu gösterdi. IŞİD'e ait işletmelerde üretilen petrol ürünlerinin sevkiyatına dahil olan bazı Türk yetkililerinin bu süreçten elde ettiği doğrudan finansal çıkarlar göz önünde bulundurulduğunda, bu şaşırtıcı bir şey değil."

RUSYA'YA NE SATIYORUZ (MİLYON DOLAR)

Tarım ve hayvancılık 1.068

Tekstil 910.7

Otomotiv 680.8

Makine ve teçhizat 610.7

Kimyasal madde ve ürünler 378.6

Giyim eşyası 303.2

Plastik ve kauçuk 297.7

Toplam ihracat 5.943

RUSYA'DAN NE ALIYORUZ (MİLYON DOLAR)

Doğalgaz 11.697

Ham petrol 4.763

Ana metal 3.106

Tarım ve hayvancılık 1.601

Gıda ve içecek 1.103

Atık ve hurdalar 1.207

Kimyasal madde 1.013

Toplam ithalat 25.288 

Kaynak: Haberler
Editör: Barış Köksal