ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Steve Warren, bir Rus Su-24 uçağının, 10 Nisan'dan bu yana Karadeniz'de bulunan USS Donald Cook adlı geminin yakınında alçak seviyeden 12 kez uçtuğunu belirtti.

90 DAKİKALIK TACİZ

Uçağın silahsız olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Warren, hadisenin 90 dakika sürdüğünü ve ABD gemisinin Karadeniz'in batısındaki uluslararası sularda devriye görevi yürüttüğü sırada cumartesi akşamı meydana geldiğini bildirdi. Warren, olay sırasında bölgede iki Rus Su-24 uçağı olduğunu ancak sadece birinin "provokatif eylemde" bulunduğunu ifade etti.

Geminin şu anda Romanya'daki bir limanda olduğu bilgisini veren Warren, Rus uçağının, Donald Cook gemisinin pilotla iletişim kurmaya dönük birden fazla girişimine yanıt vermediğini de söyledi.

"RUSYA'NIN PROVOKATİF EYLEMİ ANLAŞMALARA AYKIRI"

Warren, Pentagon yetkililerinin olayı Rus hükümetiyle henüz görüşmediğini belirterek, olay sırasında ABD gemisinin tehlike altına girmediğini de kaydetti. Warren, “Rusya'nın bu provokatif ve profesyonellikle bağdaşmayan eylemi, uluslararası protokoller ve ordularımız arasındaki profesyonel etkileşime dair geçmişteki anlaşmalara aykırı" dedi.

"PİLOTLAR, KENDİ BAŞINA BÖYLE BİR EYLEME GİREMEZ"

"Rus pilotların kendi başlarına bu tür bir eyleme girişebileceğine inanmak zor" diyen Warren, "Rusların Ukrayna'da birkaç aydır profesyonellikle bağdaşmayan ve uluslararası yasaları ihlal eden davranışlarda bulunduğunu görmekteyiz. Bu provokasyonlara ve profesyonellikle bağdaşmayan eylemlere devam edilmesi, Ukrayna'daki gerilimin azaltılmasına hiçbir katkı sağlamıyor" diye konuştu.

Amerikalı bir askeri yetkili ise, Rus savaş uçağının, USS Donald Cook destroyerine 900 metre mesafede, deniz seviyesinden 150 metre yükseklikte uçuş yaptığını söyledi.

3 AYRI SAVAŞ GEMİSİ KARADENİZ'DE

Yıl başından itibaren ABD donanmasına ait üç ayrı savaş gemisi, farklı zamanlarda Boğazları geçerek Karadeniz'e girdi. ABD'nin Karadeniz'e gönderdiği ilk savaş gemisi USS Taylor oldu. USS Taylor, Soçi'de yapılacak olimpiyatların güvenliğini sağlamakla görevliydi.

Şubatta Karadeniz'e giren ancak Samsun limanına demirlemek zorunda kalan USS Taylor, “arızalandığını” Türk makamlarına bildirerek, Karadeniz'de Montrö'nün yabancı savaş gemilerine izin verdiğinden daha uzun süre kalacağını bildirdi. Ancak Rusya Türkiye'ye tepki gösterdi.

EN SON USS DONALD COOK GİRDİ

USS Taylor "tamir edilip" Karadeniz'i Boğazlar üzerinden terk ettikten sonra bu kez yine ABD donanmasına kayıtlı USS Truxtun Karadeniz'e girdi. Amerikalılar, USS Truxtun'un geliş amacının ‘planlanmış bir tatbikat’ olduğunu açıkladı.

USS Truxtun’un görevini tamamlamasının ardından 10 Nisan’da ABD donanmasından füze destroyeri USS Donald Cook, Karaderiz’de göreve başladı.

Karadeniz’e giren diğer Amerikan savaş gemilerinden farklı olarak, USS Donald Cook destroyerinin Ukrayna’daki gelişmelere bağlı olarak bölgede bulunacağı açıklandı. USS Donald Cook, Amerikan donanmasında ‘Aegis’ füze kalkanı sistemiyle donatılmış dört savaş gemisinden biri. Destroyerin üzerinde ayrıca vurucu güç sınıfına giren Tomahawk türü hedef kontrollü füzeler de bulunuyor.

EN FAZLA 21 GÜN KALABİLİRLER

1936 tarihli Montrö Antlaşması gereği Karadeniz’e kıyısı bulunmayan ülkelerin savaş gemileri burada 21 günden fazla kalamıyorlar.
Editör: Barış Köksal