Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Mevcut Türk yönetimi, kendi ülkesinin İslamlaştırılmasını kasten destekliyor' ifadesini kullandı. Putin Rusya’nın Lazkiye'deki Hmeymim askeri üssüne S-300 hava savunma sistemi yerleştirileceğini de açıkladı. Savunma Bakanı Sergey Şoygu, üsse S-400 sistemi gönderileceğini söylemişti.

Sputnik'te yer alan habere göre, Rusya lideri Putin, Rusya’nın Su-24 uçağının düşürülmesi olayına büyük ciddiyetle yaklaşacağını ve güvenliğini sağlamak için tüm önlemleri alacağını açıkladı. Rus lider sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye’deki operasyonlarımızda uçuş güvenliğini sağlamak için alınan tedbirlerin yeterli olmadığını dün gördük. Savunma Bakanlığı ile konuyu sabaha kadar tartıştık. Suriye’deki askeri üssümüzde S-300 savunma sitemi yerleştirilecek. Bu adım ve alacağımız diğer önlemlerin, uçuş güvenliğimizin sağlanması için kafi olacağını umuyorum."

'TEKRARLANIRSA MUTLAKA TEPKİ VERİRİZ'

"SU-24 uçağının düşürülmesi sonrası yeni vakaların yaşanma ihtimalini göz ardı edemeyiz" diyen Putin, "Benzer şeyler tekrarlanırsa mutlaka tepki vereceğiz. Türkiye’de bulunan vatandaşlarımız da tabii ki büyük riskle karşılaşabilir. Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu konuda uyarı yapmak zorunda" ifadesini kullandı. 

'TÜRKİYE'YE SEYAHAT UYARISI DOĞRU BİR ADIM'

Putin, dün Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yaptığı seyahat uyarısıyla ilgili ise, "Uçağımızın düşürülmesi ve pilotumuzun ölmesi gibi trajik bir olayın ardından ne yapılabilirdi ki? Rusların Türkiye’ye seyahat konusunda uyarılması gerekli bir tedbir ve Rusya Dışişleri Bakanlığı halkımıza tehlikelere ilişkin uyarıda bulunarak doğru bir şey yapıyor" açıklamasında bulundu. 

Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde Türk hava sahasını ihlal ettiği belirtilen Rus Su 24 tipi savaş uçağına, devriye görevindeki 2 F-16 savaş uçağı tarafından müdahalede bulunulmuştu. Uçak, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında, Suriye toprakları içindeki Bayırbucak bölgesine düşmüştü. Rusya uçağın iki pilotundan birinin karadan açılan ateş sonucu öldürüldüğünü belirtmişti. Kaynak: Medya365
Editör: Barış Köksal