Mahkeme, pompa basıncı ve gaz ısısını artırarak hava satan istasyon müdürüne hapis cezası verdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) "Fiyatınızı düşürün" uyarısının ardından birkaç kuruş indirim yapan akaryakıt şirketlerinin LPG'deki pompa vurgununu mahkeme tescilledi. LPG'li araçlardaki pompa oyunları, tüketicinin her depoda en 4 litre kazıklandığını ortaya çıkardı. Uzmanlar yolsuzluğa 'meteorolojik vurgun' adını taktı. Vurgunu yapan istasyon cezalandırıldı.

HER DEPODA 3 LİTRE UÇUYOR
Sabah'tan İbrahim Acar'ın haberinde Adana 8. Asliye Mahkemesi'nin, benzin istasyonlarında yapılan LPG hırsızlığını tespit ettiği ifade ediliyor. Yaklaşık 3 milyon 500 bin LPG'li araç sahibini ilgilendiren karar, aracına gaz doldurmak için istasyonlara gelen vatandaşın nasıl soyulduğu gözler önüne serdi. Olay, Adana'daki bir istasyonda aracına LPG doldurtan Bülent Özgür Çetin'in dikkati üzerine ortaya çıktı. Aracın LPG tankı 41 litre olmasına rağmen, sayaç 44 litreyi gösterdi. Tüketici Çetin, sayaçta 44 litrelik gaz doldurulduğu gösterilince konuyu istasyon çalışanlarına iletti. Sonuç alamayınca mahkemeye dava açan Çetin, "41 litrelik depo emniyet nedeniyle 38 litre gazdan sonra alımı durdurur. Benden fazla para alındı. Bu nedenle de davayı açtım" açıklaması yaptı.

SICAKLARDA ATC'YE DİKKAT
Mahkemenin, makine mühendisleri odasından bilirkişi olarak tayin ettiği Prof. Dr. Abdülkadir Ekşi'nin raporu ise istasyonların nasıl 'hava' sattığını ortaya çıkardı. LPG depolarının emniyet nedeniyle yüzde 80'inin doldurulması gerektiği belirtilen raporda şu görüşlere yer verildi: "41 litrelik depoya 32.8 litre gaz doldurulması gerekiyor. Bu olayda ise akaryakıt pompasının ayarı ile oynanarak daha az gaz verildi. Meteorolojik vurgun adı verilen yönteme göre, rafineriden 15 derece sıcaklığında çıkan LPG'nin aynı ısı derecesinde depolara doldurulması gerekiyor. Bunu ise ATC makinesi sağlıyor. Sıcak havalarda ATC'yi kapatarak gazın genleşmesi sağlanıyor ve daha az gaz veriliyor." Adana'daki mahkeme, istasyon müdürüne dolandırıcılık suçundan 1 yıl hapis ve 500 TL de para cezası verdi.

POMPA BASINCI ARTIRILIYOR
Mahkemenin atadığı bilirkişi Prof. Dr. Abdülkadir Ekşi, diğer hırsızlık yönteminin ise pompa basıncının artırılmasıyla yapıldığını söyledi. Ekşi raporunda "Bir diğer hilede de pompa basıncı ayarıyla oynanıyor. 10-11 bar olması gereken pompa basıncı artırılarak, depoya gaz gitmediği halde fazla basınçla sayaç daha çok gaz verilmiş gibi işlem yapıyor" dedi. Adana 8. Asliye Mahkemesi de, tüm bu toplanan deliller, bilirkişi raporu ve tarafların ifadelerine dayanarak istasyonun sorumlu müdürü Ejder Köymen'i suçlu buldu. Köymen'e 1 yıl hapis ve 30 gün adli para cezası verildi. Karar halen temyiz aşamasında bulunuyor.

BU DAVA BİR İLK OLDU
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, Adana'da açılan davanın tüm tüketicilerin elini güçlendirdiğini söyledi. Özellikle LPG istasyonlarında yapılan yolsuzluklar açısından bu davanın bir ilk olduğunu belirten Eroğlu, "Bu konuda bazı şikâyetler geliyordu. Ancak böyle bir olay hiç gelmemişti. Üstelik mahkeme de yapanları suçlu bularak, hapis ve para cezası verdi. Bu caydırıcı olacaktır" dedi.

SİSTEM NASIL MI İŞLİYOR?
Akaryakıt istasyonu gazın ısısını 15 derecede sabit tutan ATC makinesini sıcak havalarda kapatıyor. Böylece ısınan gaz genleşiyor. Depoya gaz ve hava birlikte giriyor. Böylece satılan gaz miktarı 38 litre görünmesine rağmen aslında 35 litre satılıyor. Bir diğer yöntemde ise LPG pompalarının basınç ayarları artırılarak depoya gazın yüksek basınçla girmesi sağlanıyor.
Editör: Barış Köksal