Türkiye, turizm sezonunun kötü geçmesini önlemeye çalışırken, diğer yandan PKK'nın özellikle Avrupa ülkelerinde 'Türkiye'ye gitmeyen' propagandasına karşı harekete geçti.

Yurtdışındaki kültür müşavirlikleri ve turizm acentelerinin son aylarda gönderdiği raporlar, bakanlığı önlem almaya itti. Son raporlarda, terör örgütü PKK'nın düzenlenen her türlü faaliyeti sabote etmesinin yanı sıra, 'Türkiye'ye gitmeyin' kampanyası yaptığı bilgisi verildi. Eylemlerin, Doğu ve Güneydoğu'da terörle mücadele operasyonlarına paralel olarak arttığı belirtiliyor. Almanya, Polonya, Fransa ve İtalya'dan gelen raporlarda, PKK'nın faaliyetleriyle ilgili daha fazla bilgi içeriyor.

KARŞI KAMPANYA

Berlin Kültür Müşavirliği, 15-20 kişilik grupların kültür ve tanıtma müşavirliklerinin önünde aralıklarla eylem yaptığı, "Türkiye'ye seyahat etmeyin', 'Kürtlere karşı savaşı durdurun', 'Harekete geçmek için bize katılın" şeklinde pankart ve slogan attıkları bilgisini paylaştı. Son yıllarda, Polonya'da yaşayan Türk aile ve Türk öğrenci sayısına artışına bağlı olarak bu ülkede de Türk temsilciliklerine yönelik eylemlerinde artış görüldüğü saptaması da yapıldı. Eylemlerin, devletin yurtdışında yaptığı tüm faaliyetlere yönelik olduğu bilgisi verildi. Bakanlık bu konuda bir dizi girişim başlattı. Terör örgütünün Türkiye ile ilgili faaliyetlerin ve etkinliklerin yapıldığı bölgelerdeki yerel yönetimlerden izin almalarının önlenmesi için girişim başlatıldı. Özellikle turizm fuarlarına yönelik eylemlerin önlenmesi için hükümetlerle görüşmeler başlatıldı. İtalya ve Fransa'da kültür müşavirliklerine yapılan saldırılardan sonra dava açıldı. Kültür ve Turizm Müşavirlikleri sadece Türkiye'nin turizm potansiyeli ve kültürel zenginliklerinin tanıtılması için değil, PKK terör örgütünün faaliyetleri konusunda da kampanya başlattı.

DALIŞ TURİZMİ HIZLA BATIYOR

Marmaris'teki Paradise Dalış Merkezi'nin sahibi Behçet Kutlu, turizmdeki düşüşten en büyük yarayı kendilerinin aldığını öne sürerek, "Geçen yıl nisan ayında her gün dalışa giderken bu sene sadece iki kez tura çıkabildik" dedi. Türkiye'deki terör olayları nedeniyle turizmin olumsuz etkilendiğini söyleyen Kutlu, "Sezon başladı mı başlamadı mı farkında değiliz" dedi. Dalış sektöründe geçen yıla oranla şu anda yüzde 90 düşüş olduğunu belirten Kutlu, şöyle dedi: "1 Nisan'da sezon açtık. 1 ay oldu ama bu sene sadece 2 tur yapabildik. Türk turist bizi kurtarmaz. Müşteri portföyümüzde dalış yapan turistlerin yüzde 95'i yabancı. Arap turistin geleceği söyleniyor, onların dalışa ilgisi ne kadar olacak ki? Durum gerçekten çok vahim." 

kaynak:haberler
Editör: Barış Köksal