İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamaları bu yıl Bakırköy Halk Pazarı'nda yapıldı. Kutlamalar, saat 13.00'da saygı duruşuyla başladı. Bu arada Gaziantep'te düzenlenen bomba araçlı saldırının ardından Bakırköy'deki yoğun güvenlik önlemleri daha da artırıldı. Kontrol noktasında ise HDP'li grupla polis arasında tartışma çıktı, müdahale geldi. HDP eski Milletvekili Sebahat Tuncel de müdahalenin ortasında kaldı. Partililerin yardımıyla alandan çıkmaya çalışan Tuncel, zor anlar yaşadı.

Taksim Meydanı'na girmeye çalışanlar da polis müdahalesiyle karşılaştı. Şişli, Mecidiyeköy, Taksim girişinde meydana girmeye çalışanlara polis biber gazu ve tazyikli su ile müdahale etti. Sabah saatlerinden bu yana 189 kişi gözaltına alındı.

BEKO'DAN "VAZGEÇMEYECEĞİZ" MESAJI

DİSK Genel Başkanı Beko, "Taksim'de 1977'de katledilen arkadaşlarımızın katilleri bulununcaya kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaktan vazgeçmeyeceğiz, kimse de vazgeçiremez" derken, KESK Eş Genel Başkanı Özgen ise, "Taksim'i yasaklayarak hafızaları sileceklerini sananlara sesleniyorum; Taksim'e çıkacağız ve yasaklayanlara hesap soracağız" dedi.

Dakika dakika '1 Mayıs' detayları:

14:50 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerinin yapıldığı Bakırköy Pazar Alanı'na gelen gruplar dağılıyor. Konser ise devam ediyor.

14.00 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde İstanbul genelinde polis tarafından yapılan müdahalelerde 189 kişi gözaltına alındığı öğrenildi.

13.30 Bakırköy Pazar Alanında kurulan sahnede alana gelen gruplara hitaplar yapıldı. Hitapların ardından ise konsere geçildi.

DİSK GENEL BAŞKANI KANİ BEKO'NUN KONUŞMASI

Bakırköy pazar alanında düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, on binler olarak güçlerini göstermeye, birbirlerine söz vermeye geldiklerini ifade ederek, işçilere köleliği dayatanların kaybedeceğini, kendilerinin kazanacağını anlattı.



"TAŞERONA KADRO SÖZÜ VERİP 'ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL' SİSTEMİNİ GETİRENLERDEN HESAP SORACAĞIZ"

Kani Beko, mücadeleyi 1 Mayıs ruhu ile kazanacaklarını dile getirerek, birlik olarak dayanışma ile kazanacaklarını, taşeron köleliğine her ne pahasına olursa olsun son vereceklerini kaydetti. Taşerona kadro sözü verip, "özel sözleşmeli personel" sistemini getirenlerden hesap soracaklarını aktaran Beko, tüm işçilere ayrımsız, kayıtsız, şartsız kadro hakkı istediklerini belirtti. İşçilere "güvenceli iş için birlik olmaya, mücadele etmeye, dayanışmaya söz veriyor musunuz?" diye soran Beko, kıdem tazminatı hakkını kaybetmemek için mücadele edeceklerini söyledi. DİSK Genel Başkanı Beko, hükümetin kadınlara yönelik düzenlemelerini eleştirerek, "Kadınlar bizim onurumuzdur. Bu ülkede işsiz sayısı 6 milyona ulaşmış. Birlikte mücadele vermeliyiz. Kardeşliği ve kalıcı barışı sağlamalıyız." dedi.

"TAKSİM'DEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Beko, 1 Mayısları Taksim'de kutlama isteklerini yineleyerek, şunları kaydetti:

"Taksim'de 1977'de katledilen arkadaşlarımızın katilleri bulununcaya kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaktan vazgeçmeyeceğiz, kimse de vazgeçiremez. Taksim 1 Mayıs alanı olana kadar birlik olmaya, mücadele etmeye söz veriyor musunuz? Bu ülkenin işçi sınıfına ihtiyacı var. Çünkü işçilerin birliği sağlanırsa halkların kardeşliği de sağlanır. Barışın, kardeşliğin olmadığı yerde işçi sınıfı bölünüp parçalanır."

Kani Beko, Ankara ve Suruç'ta meydana gelen terör saldırılarında hayatlarını kaydedenlerin ailelerinin de kutlamalara katıldığını hatırlattı.



KESK GENEL BAŞKANI: YASAKLAYANLARDAN HESAP SORACAĞIZ

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen de "Taksim'i yasaklayarak hafızaları sileceklerini sananlara sesleniyorum; Taksim'e çıkacağız ve yasaklayanlara hesap soracağız." dedi. Özgen, kıdem tazminatının ortadan kaldırılmak istendiği, modern kölelik koşullarının dayatıldığı bir ortamda 1 Mayıs'ın kutlandığını öne sürerek, halkın sorunlarının ve taleplerinin ortak olduğunu anlattı.

Demokrasinin, adaletin, barışın, kardeşliğin, toplumsal cinsiyet eşitliğinin olmadığı bir ülkede emek hakkından söz edilemeyeceğini dile getiren Özgen, grevli gerçek toplu sözleşme, örgütlenme ve siyaset yapma hakkının yok sayılmasına, grev hakkının idari işlemlerle ortadan kaldırılmasına karşı mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

Lami Özgen, "İşçilere düşük ücret ödenmesine, iş güvencesine dokunulmasına, mezarda emekliliğe mahkum edilmeye, performans tuzağına, artan vergi dilimlerine, bütçenin eğitime, sağlığa, emekçilere değil güvenlik politikalarına aktarılmasına, itibarsızlaştırılmaya, kadınların toplumsal yaşamdan dışlanmasına, sözde 'istihdam' paketlerine, ayrımcılığa, sürgün edilmeye son verilmelidir." ifadelerini kullandı.

"TUTUKLU BASIN MENSUPLARI, HUKUKÇULAR, SİYASETÇİLER, ÖĞRENCİLER, AKTİVİSTLER SERBEST BIRAKILSIN"

Öncelikle nitelikli, parasız, ulaşılabilir ve ana dilde kamu hizmeti istediklerini ifade eden Özgen, tutuklu basın mensupları, hukukçular, siyasetçiler, öğrenciler ve aktivistlerin serbest bırakılmasını talep etti.

13.00 HDP eski Milletvekili Sebahat Tuncel de müdahalenin ortasında kaldı. Partililerin yardımıyla alandan çıkmaya çalışan Tuncel, zor anlar yaşadı.Bakırköy Halk Pazarı girişindeki gerginlik uzun süre devam etti.

12.35 1 Mayıs nedeniyle Bakırköy Halk Pazarı'nda düzenlenen mitinge bölücü terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan posterleri ile girmek isteyen HDP'li gruba polis müdahale etti.

12.23 Taksim'de Mücadele Birliği, SODAP, BDSP, Devrimci Tekstil İş Sendikası üyelerine polis müdahale etti, 4 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltı sayısı 42'ye yükseldi.

12.22 Bakırköy'de Türk-İş'e bağlı sendikalar "Kurtuluş yok tek başına" sloganıyla alana girdi.

11.55 Marmara Forum'un önünde toplananlar 'Her yer Taksim her yer direniş' sloganlarıyla alana girdi.

11:50 Amedspor pankartı, Bakırköy'de meydana alınmadı.

11.48 DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Bakırköy'deki pazar alanında yapılacak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları öncesinde, Türkiye işçi sınıfının ve dünya emek hareketinin gününü kutladı. Beko, "Dilerim başta Bakırköy'de ve Türkiye'nin tüm alanlarında bir işçi arkadaşımızın burnu bile kanamadan 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma günü şiirlerle, şarkılarla, türkülerle ve çiçeklerle kutlanır." dedi.

11.35 1 Mayıs İşçi Bayramı ve Dayanışma Günü kutlamaları çerçevesinde Bakırköy Marmara Forum önünde çeşitli siyasi partiler, sivil toplum kuruluş örgütleri ve vatandaşlar kortej hazırlıklarını tamamladı.

Polisin bölgede oluşturduğu üç farklı arama noktasında vatandaşlar aranarak içeri alındı. Polis helikopteri de aralıksız olarak destek uçuşlarını sürdürdü.

11.30 Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü vesilesiyle Çankaya Köşkünde düzenlenen kahvaltı programında işçilerle bir araya geldi.

11:25 Polis, Mecidiyeköy'den Zincirlikuyu'ya doğru çekilen kitleye mezarlık civarında müdahale etti.

11.14 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında işçilerin meydanlarda talep ve itirazlarını dile getireceklerini belirterek, "Kulaklarımız açık, gözlerimiz tüm dikkatimizle ülkenin her noktasındaki demokratik platformlarda. Söyledikleri monolog değil, onları dinliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

11.12 İstanbul Valisi Vasip Şahin, tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı. İstanbul Valisi Şahin, 1 Mayıs'ın, emekçilerin ve emek teşkilatlarının talep ve beklentilerini ifade edip, daha eşit ve özgür dünyaya olan özlemlerini ortaya koyduğu ve bütün dünya işçi ve emekçileri tarafından kutlanan bir bayram olduğunu vurguladı.

1 Mayıs'ın işçi ve emekçilere ve bütün dünya emek hareketine hayırlar getirmesini dileyen Şahin, "Bu bayramın barış içinde yaşanacak daha güzel bir dünyanın kurulması için vesile olmasını temenni ediyor, tüm işçi ve emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyorum." ifadelerini kullandı.

11.10 1 Mayıs'ın kutlanacağı Bakırköy Halk Pazarı'nda oluşturulan arama noktalarında polisler, miting alanına gelen flamaları tek tek kontrol edildi. Flamalar, kontrol edildikten sonra miting alanına sokuldu. Bu işlem sırasında zaman zaman mitinge katılanlar ile polis arasında ufak çaplı tartışma yaşandı.

11.08 İstanbul Emniyet Müdürlüğünce, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Bakırköy Adliyesinin bahçesine Mobil Komuta Merkezi kuruldu. 1 Mayıs'ın kutlanacağı Bakırköy Pazar Meydanı'nı ve bölgeyi gören MOBESE kameraları, Mobil Komuta Merkezi'ndeki güvenlik görevlilerince anbean izlendi.

11.00 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" nedeniyle yazılı mesaj yayınladı.



"ÖNEM VE ÖNCELİK VERDİĞİM KONULAR ARASINDA"

Erdoğan'ın mesajı şu şekilde:

"İşçi ve emekçi kardeşlerimizin, tüm dünyada birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak kutlanan '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü' tebrik ediyorum. Emekleri ve alın terleriyle, ülkemizin ilerlemesinde ve refah düzeyinin yükselmesinde önemli pay sahibi olan işçi ve emekçilerimizin, haklarını ararken gösterecekleri demokratik ve barışçı tavır, demokrasimizin gelişmesi bakımından da büyük önem taşımaktadır. Çalışanlarımızın sorunlarının çözümü, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, hak ettikleri yaşam standardına ulaşmaları, emeklerinin tam karşılığını almaları, bulunduğum tüm görevlerde önem ve öncelik verdiğim konular arasında yer almıştır"

"PROVOKASYONLARDAN UZAK, BİR BAYRAM HAVASI"

"Çalışma hayatıyla ilgili mevcut sorunların da, emekçilerimiz, sendikalarımız, işverenlerimiz ve sivil toplum örgütlerimiz arasında karşılıklı diyalog ve uzlaşma yöntemiyle çözülebileceğine inanıyorum. Bu anlayışın tüm kesimlerce benimsenmesi, çalışanlarımızın ihtiyaçlarının ve beklentilerinin karşılanmasında mesafe alınmasının kolaylaşmasını da beraberinde getirecektir. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün barış ve kardeşliğin egemen olduğu, provokasyonlardan uzak, bir bayram havasında kutlanması temennisiyle, tüm vatandaşlarımı en kalbi duygularımla selamlıyorum"

10.51 MECİDİYEKÖY'DE MÜDAHALE

Mecidiyeköy'den Taksim'e gitmek isteyen gruba polis TOMA'lı ve biber gazlı müdahalede bulundu. Zincirlikuyu metrobüs istasyonu girişinde toplanan 150 kişilik grup Büyükdere Caddesi üzerinden Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Mecidiyeköy viyadüğü altında güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekipleri, gruba biber gazlı müdahalede bulundu. Müdahale sonucu gruptan bazı kişiler gözaltına alındı.

Şişli Camisi yakınında da polis ekipleri kimlik kontrolü yaptığı sırada şüpheli 3 kişinin çantalarını aradı. Çantalarında havai fişek bulunan 3 kişi gözaltına alındı.

10.47 Sivil Memurlar Sendikası (Sime-Sen) üyeleri, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakarak 1 Mayıs'ta hayatını kaybedenleri andı.

Sime-Sen Şube Başkanı Mustafa Çelik, "1 Mayıs'ı buruk bir şekilde kutluyoruz. Ankara'da meydana gelen saldırıda hayatını kaybeden 28 vatandaşımız ve bunların içindeki 15 sivilmemur arkadaşımızın şehit olması, bu vesileyle bütün şehitlerimizi anıyoruz. Sivil memurlar her türlü asker kişilerle birlikte yürüttüğümüz görevlerin zorluklarını paylaşıyoruz. Hatta birlikte şehit oluyoruz" dedi.

38 KİŞİ GÖZALTINDA

10.45 1 Mayıs Hukuk Platformu İstanbul'da gözaltı sayısının 38 olduğunu duyurdu.

10:43 Mecidiyeköy'den Taksim'e yürüyüşe geçen kitleye polis gaz bombaları, plastik mermiler ve tazyikli suyla müdahale etti. Kitle havai fişek ve taşlarla karşılık verdi.

BAKIRKÖY HALK PAZARINA DOĞRU YÜRÜYÜŞ

10.42 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları kapsamında, sendika ve sivil toplum kuruluşu üyeleri Bakırköy Halk Pazarı'na yürümeye başladı. Bakırköy Fildamı yolu üzerinden gelen gruplar arama noktalarından içeri giriyor. Polis kontrolünden sonra kortej oluşturan grupları bir polis helikopteri de havadan takip etti.

- KESK'in de aralarında bulunduğu bazı sendikalar ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilci ve üyelerinin bulunduğu gruplar, İncirli metrobüs durağı ve Marmara Forum önünde toplanmaya başladı.

- CHP'nin ilçe örgütleri de davul ve zurna eşliğinde halay çekerek İncirli metrobüs durağı önüne geldi.

- "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günümüz Kutlu Olsun" ve "Güzel Günler Göreceğiz" yazılı pankartlar açan katılımcılar, çeşitli sloganlar attı.

- Bu arada, kutlama alanına gitmek isteyenler, Marmara Forum'un da bulunduğu yola çift taraflı kurulan arama noktalarından geçirildi.

- Çok sayıda polisin görev yaptığı bölgede, güvenlik önlemleri alındı.

10.41 Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, geçmişte yaşanan bazı olumsuzlukların yeni 1 Mayıs'larda yaşanmamasını, birlik, beraberlik ve coşku içerisinde bir Emek ve Dayanışma Günü kutlanmasını dileyerek, tüm çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

10.20 HAK-İŞ tarafından Sakarya'da düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları başladı. İl dışından 32 ilden Adapazarı'na gelen işçiler, kutlamaların yapılacağı Adapazarı Kent Meydanı'na gruplar halinde yürüyüşe geçti. Miting alanı dev Tük bayrağı ve sendika flamalarıyla donatıldı.

10.10 Piyalepaşa'dan Taksim'e çıkmak isteyen 6 kişi gözaltına alındı. Şahısların sırt çantalarından çok sayıda molotof, havai fişek çıktı. Gözaltına alınanlar polis merkezine götürüldü. Ayrıca, başka bir bölgeden Taksim'e çıkmak isteyen 8 kişinin daha gözaltına alındığı öğrenildi.

10.05 Beşiktaş'ta, izinsiz yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti.

Barbaros Bulvarı'nda toplanan Halkı Kurtuluş Partisi (HKP) üyeleri, pankart açarak gösteri yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı'na yürümek istedi. Bölgede önlem alan polis ekipleri, dağılmaları için yaklaşık 30 kişinin bulunduğu grubu uyardı. Polisler, dağılmayan gruba gaz sıkarak müdahale etti. Göstericilerden bazıları gözaltına alındı.

TOMA KARŞIDAN KARŞIYA GEÇMEYE ÇALIŞAN VATANDAŞA ÇARPTI

Öte yandan Tarlabaşı'nda seyreden TOMA, karşıdan karşıya geçmeye çalışan bir vatandaşa çarptı. Yaralanan vatandaş, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı ancak kurtarılamadı.

09.54 İstanbul Şişli Camii önünde tüm araçlar ve yayalar aranıyor. 8 kişi gözaltına alındı.

BAKIRKÖY'DE KUTLAMALARIN YAPILACAĞI ALANA GİRİŞLER BAŞLADI

09.50 1 Mayıs İşçi Bayramı ve Dayanışma Günü kutlamaları çerçevesinde Bakırköy Marmara Forum önünde kutlamaların yapılacağı Pazar alanına girişler başladı. Polis çevrede arama noktası oluşturdu. Kutlama için gelenler yoğun aramadan sonra içeri alınıyor. Şüpheli bir pankart polis tarafından alana sokulmadı. Polis helikopteri de havadan takip ediyor.

09.20 İstanbul'da Taksim Meydanı'na çıkmak üzere Divan kavşağında toplanan 40 kişilik bir gruba polis müdahale etti. "Halkevleri" pankartı taşıyan grubu dağıtmak için polis tazyikli su kulandı. Eylemciler polisin müdahalesi üzerine dağıldı.

TÜRK-İŞ KAZANCI YOKUŞUNA KARANFİL BIRAKTI

09.03 Türk İş İstanbul Bölge Temsilciliği üyeleri, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri anmak için saygı duruşunda bulundu, Taksim Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı.

Kazancı Yokuşu'na gelen Türk İş üyeleri adına yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Tam 39 yıl geçti. Aradan geçen bunca yıla rağmen bu cinayetin failleri bulunmadı. Ülkemizde kardeş kavgasını körüklenmek için onlarca cinayet işlendi. Karanlık güçler hiç boş durmadı. Bugün de o karanlık güçlerin senaryolarını izliyoruz. Her gün şehit veriyoruz. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Ülkemizde alçakça işlenen bütün cinayetlerin aydınlanmasını, Türkiye'nin aydınlık geleceğine sıkılmış kurşunların, patlayan bombaların son bulmasını istiyoruz. Haklarımızı özgürce kullandığımız, bayramımızı özgürce bir ülkede yaşamak istiyoruz. İnsan gibi çalışıp, insan gibi yaşamak istiyoruz. Bunun için mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdürmek istiyoruz. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın birliğimiz, beraberliğimiz! 1 Mayıs 1977 katliamını kınıyor, hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz."

TAKSİM'DE EYLEM YAPMAK İSTEYEN 3 İNŞAAT İŞÇİSİ GÖZALTINDA

09.02 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlamalarına kapatılan Taksim Meydanı çevresinde önlem alan polis ekipleri, ellerindeki pankartla meydana çıkmak isteyen 3 kişiyi engelledi.

İnşaat işçisi oldukları bildirilen 3 kişi, polisin uyarısına rağmen meydana çıkmak istedi. Polis ekiplerince gözaltına alınan 3 kişi, emniyete götürüldü.

TAKSİM MEYDANI'NA İLK GELEN , BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANI OLDU

08.34 Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı dolayısı ile Taksim Cumhuriyet Anıtı'na temizlik işçileri ile birlikte çelenk bıraktı.

Taksim Meydanı'da sadece anma için çelenk koymaya izin verilirken, meydana ilk gelen isim Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar oldu. Başkan Hazinedar, temizlik işçileri ile birlikte Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

Daha sonra işçiler ile birlikte Kazancı yokuşuna yönelen Hazinedar, 1977'yılında 1 Mayıs kutlamalarında hayatını kaybeden 77 vatandaş için Kazancı yokuşuna 77 adet karanfil bırakarak, dua etti.

İSTİKLAL CADDESİ BU YIL YAYA TRAFİĞİNE AÇIK

Önceki yıllarda bariyerlerle kapatılan İstiklal Caddesi ise bu yıl kapatılmadı. Öte yandan, yayalar için açık bırakılan İstiklal Caddesi'nin girişlerinde tedbir amaçlı önlemler alındı.

Kaynak: Haberler


 
Editör: Barış Köksal