Piyasalarda dalgalı günler yaşıyoruz. Olağanüstü hal (OHAL) ilanı, kredi derecelendirme kurumlarının açıklamaları, kararları dolarda yeni rekorlar, borsada kayıplar, altında yükselişler getiriyor. Dolar önceki gece Standard&Poor's'un kredi notumuzu BB+'dan BB'ye indirmesiyle beraber 3.0963 liraya kadar yükselerek tarihi zirvesini gördü. Dün ise dolar 3.07-3.08 lira seviyelerinde dalgalanırken bankalararası piyasada son işlemler 3.0782 liradan yapıldı. Serbest piyasada dolar günü 3.0720 liradan tamamladı. Borsa İstanbul'da ise kayıp daha yüksek. Yüzde 4.42 düşen Borsa İstanbul günü 71 bin 594 puandan kapattı. Borsa İstanbul'daki şirketlerin piyasa değeri bir günde 25 milyar lira eridi. İki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 2.56 yükseldi yüzde 9.60 oldu, 10 yıllık gösterge tahvil faizleri yüzde 1.79 yükselişle 10.25'e çıktı. Altın ise 130.77 liraya ulaşarak tarihi zirvesini gördü.

Peki tüm bunlar yaşanırken vatandaşlar ne yapmalı? Altın mı alsın, borsadaki hissesini mi satsın, dolarda mı kalsın? Merak edilen tüm bu soruları piyasa kurumlarının analistlerine sorduk. Analistlerin ortak fikri eğer ihtiyacınız yoksa acele etmeyin, tüm tabloyu görün. İşte analistlerin vatandaşlara tavsiyeleri;

70 BİN PUANDAN HİSSE ALINIR

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu: Vatandaş'ın bu süreçte yapacağı en iyi hareket, beklemek olacaktır. Döviz ve hisse alım-satımlarında bu ortamda sağlıklı kararlar vermek mümkün değil. Dövizi olan kişi eğer acil bir ihtiyacı yok ise tutmaya devam edebilir. Döviz almak ise şu aşamada çok verimli bir yatırım olmayabilir. Dolar almak için en ideal noktalar 2.90 seviyeleri idi ve artık bu rakamdan almak için geç kalındı. TL'deki değer kayıplarının devamı durumunda Merkez Bankası'ndan da ilave önlemler gelebilir ve oynaklık azalabilir. Dolarda 3.06 seviyesinin altında doğru hareketler tansiyonun azaldığını göstermesi bakımından önemli olabilir. Borsada ise 70 bin seviyeleri kademeli alım için ideal olabilir. Hala elinde hissesi bulunan yatırımcılar için ise yapacak bir şey yok. Bu sert düşüş mali yapısı güçlü beklentileri iyi olan hisselerde güzel fırsatlar sunabilir. Ancak bu ortamda borsada yapılacak alımların orta ve uzun vadeli olması gerekli. Kısa vadede beklenen şiddette toparlanmalar olmayabilir.

EN RİSKSİZ TERCİH ALTIN

IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı: Millet olarak zorlu bir dönemden geçiyoruz. Darbe girişimi sonrası Moody's Türkiye'nin kredi notunu çöp seviyesine düşürebileceğini açıkladı. Yatırım yapılabilir not aldığımız iki kurumdan birinin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesi durumunda Türk varlıklarından çıkış çok sert olacak. Yabancı yatırım fonlarından bazıları en az iki yatırım yapılabilir kredi notuna sahip olmayan ülkelere yatırım yapamadığını belirtelim. Bu senaryoda riskli varlıklardan çıkıp güvenli varlıklara yönelmek gerektiğini düşünüyorum. Yatırım yapmak isteyenler için altın en risksiz tercih olacaktır. Portföylerini korumak isteyen yatırımcılar vadeli piyasada kısa pozisyon alarak kendilerini koruyabilirler. Gram altında ise 135 TL seviyesine doğru bir hareket beklenebilir. En çok tercih edilen yatırım araçlarından biri olan dolarda ise 3.20 seviyesine kadar beklenebilir. Piyasaların sakinleşmesi için ise notları görmemiz gerekiyor. Risk almak istemeyen yatırımcılar nakitte kalıp piyasanın normalleşmesini bekleyebilir.

ACELECİ DAVRANMAYIN

Alan Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk: Hafta sonu ülke genelinde yaşanan gelişmelerden bu yana ülkemizin sıra dışı bir dönemde geçtiği şu günlerde söz konusu tedirginlik ortamında vatandaş bu piyasada ne yapmalı sorusuna yanıt olarak, belirsizliğin daha doğrusu tedirginliğin bu denli fazla olduğu dönemlerde yeni kazanımlar elde etmekten çok eldeki varlık korunmalıdır. Ekonomi yönetiminden gelen açıklamalar kısmen tedirginliği azaltsa da, bekleyip görmekte fayda var, vatandaş aceleci davranmamalı. Ancak şu günlerde öncesinde edinilen belli başlı yatırımlar kâr cebe yakışır seviyeleri de göz etmekte fayda var. Örneğin gram altın, 130 lira seviyelerinin üzerine yerleşmiş durumda, düşük maliyetten elinde bulunduran yatırımcılar için söz konusu seviyeler kâr cebe yakışır seviyesi olarak düşünülebilir. Ancak tekrarlamakta fayda var ki, yeni kazanımlar elde etmek için uygun bir dönemde olmadığımız ve Türk yatırımcısının karakteristik özelliklerini de göz önünde bulundurduğumuzda elde bulunduracakları nakdin kendilerini daha güvende hissetmelerinde etkili olacağı kanaatindeyim.

BEKLE VE YENİDEN AL

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay: Dolar 3.10 lira seviyesine yaklaştıkça opsiyon piyasasında bir miktar artan satım opsiyon talebi kısa vadeli geri çekilme potansiyelini gösteriyor. Ancak son dönemde paritede hareketleri kestirmekte becerisi gözden kaçmayan Türk yatırımcısının geri çekilmeleri alım fırsatı olarak değerlendireceğini düşünüyoruz. Altın piyasası da gelinen seviyelerde ileriye dönük kâr potansiyeli taşıyor. BIST100 endeksi ve tahvil bono piyasasında alıcıların tekrar kontrolü ele geçirmesi için ise zamana ihtiyaç var. Hem tahvil bono piyasası hem hisse senedi piyasasında dengelenme önümüzdeki haftalara kaldı. Satış baskısının devamı ve 21 Ocak'ta görülen 68 bin 500 seviyesine doğru geri çekilme orta vadeli düşünen yatırımcı için alım fırsatı olarak görülmeli. Tahvil bono piyasasına gelince, esas olarak piyasaların iyimserliğe döndüğünü buradan anlayacağız. Hükümetin alınan ekonomik kararlar ile güven sağlaması durumunda küresel merkez bankalarının negatif faiz politikasını da düşününce yurtdışı portföyler için iki haneli getiriler cazip görünüyor. Tahvil bono piyasasına gelen güçlü alımlar piyasalarda normalleşmenin göstergesi olarak algılanmalı.

ŞİRKETLERE LİMİTSİZ GERİ ALIM HAKKI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yürürlükte bir geri alım programı olan ya da olmayan halka açık şirketlerin, özel durum açıklaması yapmak kaydıyla herhangi bir limit söz konusu olmaksızın borsada kendi paylarının geri alımını gerçekleştirebileceğini duyurdu. SPK'dan yapılan açıklamada, Türkiye sermaye piyasalarında son günlerde yaşanan gelişmelerin, kurul tarafından yakından izlendiği, piyasaların sağlıklı bir şekilde işlemesine yönelik olarak ikinci bir duyuruya kadar uygulanmak üzere bazı hususların kamuoyuna duyurulmasının uygun görüldüğü belirtildi. Daha önce şirketler ödenmiş sermayenin yüzde 10'na kadar geri alım yapabiliyorlardı.

Kaynak: Haberler
Editör: Barış Köksal