NATO'nun Norveç'te düzenlediği komuta kontrol amaçlı Trident Javelin adlı tatbikatta Atatürk'ün fotoğrafının, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da isminin 'düşman taraf' olarak gösterildiği ortaya çıktı. Türkiye tatbikattaki 41 askerini geri çekme kararı aldı. Skandal sonrasında NATO'dan en üst düzeyde resmi özür geldi.


KOVULAN PERSONELLERDEN BİRİ TÜRKİYE KÖKENLİ, KÜRT ASILLI

Olayın bir medya teknisyeni ve Norveç ordusunda görevli bir sivil personelden kaynaklandığı belirlendi. NATO, olayda sorumluluğu bulunan iki personeli de kovduklarını açıkladı. Hürriyet yazarı Murat Yetkin, kovulan personellerden birinin Türkiye kökenli, Kürt asıllı olduğunu söyledi.


TATBİKAT TÜRKİYE ÇEKİLİNCE BAŞARISIZLIKLA TAMAMLANDI

Durumun vehametine dikkat çeken Yetkin, "Geri çekilen asker sayısının 40 olduğuna bakıp hafife almamak gerekiyor. Çünkü zaten "Trident Javelin – Üç Uçlu Mızrak" adı verilen tatbikat aslında sahada değil, bilgisayar ekranları başında yapılıyordu. NATO'nun gelecekteki kuvvet yapısındaki dijital komuta kontrol ağırlığını güçlendirmeyi amaçlıyordu; öyle binlerce askerin değil, ekranları başındaki uzman subayların katıldığı bir savaş oyunuydu. Tatbikat, NATO'nun Güney kanadının güçlü üyesi Türkiye çekilince başarısızlıkla tamamlandı." dedi.

Kaynak: Haberler

Editör: Barış Köksal