Murat Ülker, Forbes’ın kendisini 3.7 milyar dolarlık varlığıyla Türkiye’nin en zengini seçmesine tepki gösterdi.

"Ben bankaya para yatırmam şirketime yatırırım." diyen Ülker, "Varlıkların tamamı alınmış ama nakitten bahsetmiyor. Söyleyecek çok şey var." yorumunu yaptı

Bu yıl 7’ncisi yapılacak olan Ülker Çocuk Şenliği’nin Artvin’in Arhavi ilçesindeki ön gösterimine katılan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, parasını nasıl değerlendirdiğinden yapacağı yeni yatırımlara, bir günün nasıl geçtiğinden hedeflerine gazetecilerle sohbet etti.

"BEN 25 KURUŞ, 25 KURUŞ PARA TOPLAMAYA UĞRAŞIYORUM"

Ülker, eğer ortakları ilgilenirse Türkiye Finans’taki yüzde 15’ten daha az olan hissesini satmak istediklerini açıkladı. Murat Ülker, “Ben 25 kuruş 25 kuruş para toplamaya uğraşıyorum, bankalarda yönetim kurulu yapıldığında ‘Şu 100 milyon doları dağıtmamız lazım akşam beşe kadar çünkü gece onlar kasada kalırsa bankaya eksi yazılıyor’ deniyor. Yani mantık tamamen ters, onun için sanayiciliğe devam edeceksem, perakendecilikte mal satacaksam bankacılık yapmamam lazım. Çünkü kafamda iki farklı şeyi bir arada tutmam mümkün değil” dedi.

"KENDİ PARAMI BANKAYA KOYMAM"

Bankada kendi adına hesap açmadığını, özel bankacılık (private banking) yapmadığını da belirten Ülker, "Kendi paramı bankaya koymam. Parayı şirkete yatırıyorum. Çok param yok öyle." dedi.

Gazeteciler “Forbes dergisi öyle demiyor ama” deyince ise Ülker "Ben sayıyorum, o kadar çıkmıyor. Var­lık­la­rın ta­ma­mı alın­mış ama na­kit­ten bah­set­mi­yor. Söy­le­ye­cek çok şey var. Ay­rı­ca Tür­ki­ye­’nin en zen­gi­ni tüm var­lık­la­rıy­la çı­kı­yor. Ben pa­ra­mı ban­ka ye­ri­ne şirke­te (Göz­de­’ye) ya­tı­rı­yo­rum. Şir­ke­tin o işi var. On­lar dün­ya ça­pın­da mo­ney management ya­pı­yor­lar." yorumunu yaptı. 

Üçüncü havaalanının yapıldığı güzergahta arazi topladığına dair iddialara ilişkin Murat Ülker, "Bunlar benim işim değil, böyle bir şey yapmam. Havalimanının yerini oradan uçak kalkıyorsa, biletim varsa bilirim." dedi.

"ARSA BENİM İŞİM DEĞİL"

“Üçüncü havaalanı diyorsunuz ama benim Hadımköy’de arsam vardı” diyen Ülker’in patronu Murat Ülker başından geçen bir olayı şöyle aktardı: “Birisi bana parsel numarasını söyleyerek araziyi almak istediğini söyledi. Araştırdık, enteresan bir şey çıktı, adam oradaki bizim arazinin bir kısmını seçmiş, geri kalan tarafı istimlak oluyor. İstimlak ettirmek isteyen kuruma ‘İstimlak ediyorlarsa anlaşalım bir fiyata satalım’ dedim. Orada boşu boşuna duran bir para demek, o paranın bize nakit olarak gelmesi işimizde kullanacağımız için bizim için daha avantajlı. O nedenle arsa benim işim değil. Anlaştık sonunda, ben hepsini verdim.”

Google Glass’lı selfie

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Google Glass denerken çektiği selfie pozunu Instagram hesabı üzerinden takipçileriyle paylaştı. Murat Ülker fotoğrafı ‘benci (goggle glass-selfie)’ cümleleriyle paylaşırken, Google Glass için ‘Gözü açık rüya görmek gibi!’ yazması dikkat çekti.

"PARA DA BATIRIRIM, SİZ AYAKTA KALANLARI GÖRÜYORSUNUZ"

Murat Ülker, Gözde Girişim aracılığıyla Türkiye’de yeni girişimleri her zaman desteklediklerini kaydetti. “Para da batırırım” diyen Ülker, gazetecilerin “Gözde Girişim daha çok oturmuş markaları satın alıyor” sözlerine karşılık şunları söyledi: “Siz ayakta kalanları görüyorsunuz. Bu işleri hem yaparım, yapanlara da destek olmak isterim. Ama girişimci diyor ki ‘Ben buldum’ ve müspet cevap alsın istiyor. Böyle bir şey yok. Kendim de böyle şeyler yaptım. Mesela çikolata üretiminde hammadde hazırlamada kullanılacak bir düşüncem vardı. Bunu nerede test edebileceğimi araştırdım, Kyoto Üniversitesi’ne bir profesör buldum. Kyoto’ya gittim, konuştuk, bir kahve içtik, peçetenin üzerine fikrimi çizdim. O da kendi araştırmalarına göre ne yapılması gerektiğini çizdi. O makineyi yaptım, hatta devlet bana teşvik verdi. 30 yıl, yakın zamana kadar, kullanıldı. Arkadaşlar daha iyisini bulunca değiştirildi.”

"ÇOK ŞÜKÜR OTOYOL İHALESİ İPTAL OLDU"

Koç Holding ve Malezyalı UEM Group’tan oluşan konsorsiyumla köprü ve otoyol ihalesine katılan Ülker, 5.7 milyar dolarlık teklifle ihaleyi kazanmıştı. 2012’de yapılan bu ihale geçen yıl şubat ayında iptal edilmiş. Ülker bu konuyla ilgili olarak ise “Köprü ve otoyollara teklif verdik, ihale de iptal oldu, şükür. Ben onu sonradan fark ettim. Akşam geliyorum köprü tıkalı, herkes sallıyor (gülüyor)” dedi.
Editör: Barış Köksal