Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'deki darbe girişiminin ardından yapılan eleştirilere rağmen, mülteci anlaşmasına devam edileceğini ifade etti. Merkel Türkiye'deki gelişmeleri ise kaygıyla izlediğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Theresa May ile bugün Berlin'de yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Türkiye'ye ilişkin de açıklamalar yaptı.

MÜLTECİ ANLAŞMASINA DEVAM EDİLECEK

Merkel, "AB, 'Türkiye idam cezasının geri getirilmesi durumunda AB üyesi olamaz diyor' ama böyle bir ülke ile mülteci anlaşmasına devam edilebilir mi?" şeklindeki soruya yanıt verdi. Türkiye ile AB arasında imzalanan mülteci anlaşması ile kaçak göçü engellemeyi hedeflediklerini hatırlatan Merkel, bu anlaşmanın ön koşullarından birinin Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderilen insanların güvenliğinin sağlanması olduğunu kaydetti.

Merkel, "Şimdiye kadar Türkiye bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmediğine dair hiçbir işaret göremedim" dedi. Ancak Merkel, Türkiye'ye gönderilen mültecilerin güvenliğine ilişkin durumun takip edildiğini de sözlerine ekledi.

"SON GELİŞMELERİ KAYGIYLA İZLİYORUZ"

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye'deki darbe girişiminden sonra yaşanan gelişmeleri de kaygıyla izlediklerini söyledi. Türkiye'nin eleştirildiğini belirten Merkel, "darbe girişiminin yaşandığı gece buna karşı koyan insanların haklarının" önemine vurgu yaptı. Merkel, insanların haklarını gözetmeye hakkı olduğunu belirtti.

Merkel, gelişmelerden duydukları endişeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde de dile getirdiğini söyledi.

Kaynak:Haberler
Editör: Barış Köksal