Al Jazeera Türk, Kilis’in Akıncı köyü sınır bölgesinin Suriye tarafındaki kampa girdi ve bölgedeki sığınmacılarla konuştu. Son iki ayda mayın patlamasına bağlı en az altı kazanın gerçekleştiği bölgede sığınmacılar korku içinde yaşıyor. Kampta susuzluk, mayın tehlikesinden sonra ikinci en büyük sorun. Bir diğer tehlike ise kampın yalnızca iki kilometre uzağında Irak Şam İslam Devleti mensupları ile Hür Suriye Ordusu (HSO) güçleri arasında süren çatışmalar. Al Jazeera Türk'e konuşan kamp sakinleri, atılan havan toplarının bazılarının yaşadıkları bölgeye düşmesi ve keskin nişancıların ateş açması sonucu ölüm ve yaralanmaların yaşandığını söyledi.

Havar, Harcele ve Delha köylerinin IŞİD’in kontrolüne geçmesiyle birlikte köylerinden ayrılıp Türkiye sınırına 500 metre mesafede bekleyen Türkmenlere son olarak Türkiye tarafından çadır ve battaniye yardımı yapıldı.

Türkiye'den yardım gidiyor
Kamp sakinlerinden İsa Mulhim yaşadıklarını Al Jazeera Türk'e anlattı:

IŞİD köyümüze girdi ve sorgusuz sualsiz 'hain' olduklarına hükmettikleri birçok yakınımızı öldürdü. Evlerimiz basılıyor. Eşyalarımız yağmalanıyor. Genç kızlarımızı savaşçılarıyla zorla evlendiriyorlar. Bu durumda köylerimizde kalma şansımız yok. İmkan bulanlar tüm tehlikeye rağmen kaçıyorlar. Daha önceden Türkiye'ye geçmek ve orada bir kampa veya şehre yerleşmek mümkündü. Şimdi kamplar dolu ve birçok şehirde Suriyelilere yönelik eylemler var. Biz de sınırda zeytin ağaçlarının altında beklemeyi tercih ettik. Son günlerde bazı yardımlar yapılıyor ve durumumuz biraz daha düzeldi.

İsa Mulhim, IŞİD’in bu kadar yakınlarında olmasına ve mayın tehlikesine rağmen yerlerinden ayrılmayacaklarını, bu toprakların kendilerine ait olduğunu söyledi.

Köyden çıkarken yanlarına aldıkları erzakla geçinen Türkmenler, su sıkıntısından kaynaklanabilecek hastalıklardan endişeli. IŞİD'in ilerleyişinin sürmesi nedeniyle kamptaki sığınmacı sayısı her geçen gün artıyor. Sayı arttıkça çadır ve battaniye ihtiyacı da artıyor. Kamp sakinleri, tıbbi malzeme ve çatışmalarda yaralanan siviller ve doğum yapan kadınlara sınırdaki tel örgülerden geçiş kolaylığı sağlanmasını istiyor. Aileler, çocuklarının yanı başlarında bulunan arazide mayına basmalarından da endişe ediyor.
Editör: Barış Köksal