Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Tbmm Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti. Abbas, ülkesine BM'de, üye olmayan gözlemci devlet statüsü verilmesine ilişkin, ''Şu an yaptıklarımız başlangıç, önümüzde uzun ve çetin bir yol var ama doğru yolda ilerliyoruz'' diye konuştu.

Mahmud Abbas'ın konuşmasından satırbaşları:

"DAVUTOĞLU, FİLİSTİN İÇİN ÇOK ÇALIŞTI"

Filistin'in BM'de gözlemci devlet'e yükselmesinin ardından ilk ziyareti kardeş Türkiye'ye gerçekleştiriyorum.

Burada Filistin halkı adına Türkiye'ye sunmuş oldukları yardım ve desteklerden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bunun da en sonuncusunu Türkiye Dışişleri Bakanı'nın New York'ta yapmış olduğu girişimlerde gördük.

Bir şey söylemek istiyorum. Davutoğlu New York'a sıradan bir ziyaretçi olarak gelmedi. Kendisi aktif bir rol oynamak için geldi. Tüm dünya ülkeleri ile iletişime geçti ve Filistin için büyük çaba harcadı.

"FİLİSTİN'İN BAŞKENTİ KUDÜS OLACAKTIR"

Şuan yaptıklarımız sadece bir başlangıç. Önümüzde uzun ve çetin bir yol var. Bizler doğru yolda ilerliyoruz. Başkenti Kudüs olan 1967 sınırları içerisinde tam bağımsız Filistin için uğraşıyoruz. Bu Filistin'in başkenti Kudüs olacaktır.

Büyük ulusal başarı, geçici sınıra sahip devletin komplosunu sona erdirdi. Bu komplo bildiğiniz gibi İsrail tarafından sürüdülmektedir.

"İSRAİL PARAMIZI BLOKE EDİYOR"

Sayın Başkan, hanımefendiler, beyfendiler, Filistin uzlaşı sürecine girmiş bulunmaktayız. Filistin, Batı Şeria ve Gazze'den oluşmaktadır. Bu bölgeler asla parçalanamaz. Bizler en yakın zamanda iki anlaşmayı hayata geçirip, halka dönüp seçimleri gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Tüm umudumuz kardeş Türkiye ve İslam kardeş ülkelerimizin Gazze saldırısının kaldırılmasını talep etmekteyiz.

İsrail bizi cezalandırmak için paralarımızı bloke ediyor. Yeni yerleşim yerleri kuruyorlar. Her ne kadar bu gerçekleşirse, şüphesiz biz o zaman başka şekilde cevap vereceğiz.

Halkımız ve kutsal yerlerimizin korunmasını sağlayacağız. Bizler barışa fırsat tanımak istiyoruz. İsrail'in üzerine düşen görevleri getirmeye çağırıyoruz.

"BUGÜN TARİHİ BİR GÜNDÜR"

10 Aralık 2012 tarihini asla unutmayacağım. Filistin halkı da bugünü tarihi bir gün olarak belleklerinde anacaktır. Çünkü Filistin Devleti'nin (BM'de üye olmayan gözlemci devlet olarak) resmi olarak tanınmasından sonra ilk ziyaretimi buraya yapmış bulunuyorum. Türkiye'ye teşekkür ediyorum

Sizlere teşekkür ediyorum. Türkiye'ye Cumhurbaşkanı'na , halkına teşekkür ediyorum. Sunmuş olduğunuz yardımlardan dolayı minnettarım. Gazze ablukasını kırmak için uğraşan Türk ve Filistin şehitlerini rahmetle anıyorum.

Allah'ın selamı üzerinize olsun.

ABBAS, GÜL İLE GÖRÜŞECEK

Türkiye'ye iki günlük ziyaret için gelen Abbas, yarın (salı) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından resmi törenle karşılanacak.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ TAMAMLANDI

Tbmm Genel Kurulu'nda görüşülen 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanun Tasarısının geneli üzerinde yapılan görüşmeler tamamlandı.

Bütçelerin geneline ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından Tbmm Başkanı Cemil Çiçek, maddelere geçilmesini oyladı. Yapılan oylamanın ardından kabul edildi.

Tbmm Başkanı Cemil Çiçek oturumu yarın (salı) saat 11.00 toplanmak üzere kapattı

Editör: Barış Köksal