Derslere etekle girmek isteyen öğrencilerin disipline verilmek üzere isimleri alındı. Veliler, Ayvalık'ta çarşaf benzeri giyisiyle derse giren öğretmeni hatırlatarak tepki gösterdi

Balıkesir Gülser-Mehmet Bolluk Anadolu Lisesi'nde bir grup kız öğrencinin etek giydiği için disipline verilmek üzere adlarının alındığın iddia edildi. Veliler, Balıkesir'de Türkçe öğretmeni Elif Kısa'nın derslere kara çarşaf benzeri giyisilerle girdiğini hatırlatarak "türbana serbest, eteğe yasak" diye tepki gösterdi.

Marmara Bölge Gazetesi'nden Mehmet Örs'ün haberine göre veliler, çocuklarının disipline verilecek olmasına sert tepki gösterdi.

Okul yetkilileri ise "Biz karar aldık, öğrenciler kumaş pantolon giyecek" diyerek kararı savundu. Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner, okul formasında beyaz gömlek, kumaş pantolan kararının yüzde 75 oranla alındığını söyledi. Okul Aile Birliği'nde yer alan veliler ise okul kıyafetleri konusunda bir oylama yapılmadığını belirtiyor.

Meclis gündemine geldi

25 Temmuz 2013'te Resmi Gazete'de yayımlanan kılık kıyafet yönetmeliği değişikliğine dayandırdı. Yönetmelik, okulda öğrencilerin giyeceği kıyafetlerin velilerin yüzde ellisinden fazlasının muvafakati alınarak belirlenmesini öngörüyor. Marmara Bölge Gazetesi'nin haberinin ardından, okulun disiplin soruşturmasından vazgeçtiği belirtildi.

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, olayı Meclis gündemine taşıdı. Gümüş, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya iletilmek üzere verdiği soru önergesinde Milli Eğitimin AKP döneminde en fazla tahribata tabi kalan alan olduğunu ifade etti. Haluk Ahmet Gümüş, Ayvalık Küçükköy Beldesi'nde Macit Ataklı İlköğretim ve Ortaokulu'nda Türkçe öğretmeni Elif Kısa'nın okula kara çarşaf benzeri giyisilerle gelebildiğini hatırlattı ve "Öğrencilere 'etek giyemezsiniz' diyen zihniyeti çağ dışı ve çifte standart olarak değerlendirdi.

'Serbest kıyafet uygulamasına aykırı değil midir?'

Milletvekili Gümüş, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya şu soruları yöneltti:

"Okulun bu uygulamasını doğru buluyor musunuz? Bu, serbest kıyafet uygulamasına aykırı değil midir? Konuya ilişkin soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz? Bakanlığınızın, öğrencilerin etek giymesinin sakıncalı olduğuna dair bir yaklaşımı var mıdır? Bu tür yaklaşımları çağ dışı buluyor musunuz? Okul yönetimi, bu kararı alırken ilgili yönetmeliğe uymuş mudur? Uygulanmadı ise, okul yönetimine, yönetmeliğe aykırı hareket ettikleri için ceza verilecek midir?"
Editör: Barış Köksal