Samsun'da, Piri Reis Ticaret Meslek Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın serbest kıyafet yönetmeliğinin yayınlanmasının ardından, ilk kez sivil kıyafet uygulamasına geçen lise oldu.

Lisede öğrenim gören tam 770 öğrenci, bugün okula üniformaları yerine sivil kıyafetlerini giydi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda tek tip giysi uygulamasını kaldırmasının ardından Samsun'unİlkadım İlçesi'nde, Piri Reis Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri bu sabah okullarına üniforma yerine sivil kıyafetleri ile geldi.

Öğrencilerin bazıları yeni uygulamadan memnun kalırken, bazıları ise maddi durumu yetersiz olan öğrencilerin mağdur olacağını belirterek sivil kıyafet uygulamasının yanlış olduğunu söyledi.

İlkadım İlçe Mili Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu, Samsun'da ilk olarak 'sivil kıyafet' uygulamasının bütün okulu kapsar şekilde Piri Reis Ticaret Meslek Lisesi'nde başlandığını belirterek, "Velilerin ve öğrencilerin yazılı talebi doğrultusunda okul aile birilği ve okul idaresinin kararıyla sivil kıyafet uygulamasına geçildi" dedi.

YENİ YÖNETMELİK NELERİ GETİRİYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı, kendisine bağlı okullarda, belirli koşullarda öğrencilerin kılık kıyafetlerinin serbest olmasına ilişkin yönetmelik yayımlandı.

 

Yönetmeliğe göre, öğrenciler artık okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak.

SINIRLAMALAR ŞUNLAR

Yönetmelikte kılık ve kıyafetle ilgili getirilen sınırlamalar ise şöyle; "Öğrenciler, öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takıları takamaz. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemeyez, yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez.

 

Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemeyez. Siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez. Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz."

 

Kurallara uymayan öğrenciler ve okul yönetimleri hakkında disiplin hükümlerinin uygulanacağı belirtilen yönetmelikte, 22/7/1981 tarihli ve 8/3349 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Milli Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik" ile 16/7/1982 tarihli ve 8/5105 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde yer alan "ile 22/7/1981 tarihli ve 8/3349 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına bağlı "Milli Eğitim Bakanlığı ile Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik hükümleri" ibaresinin yürürlükten kaldırıldığı dile getirildi.

 

2012-2013 öğretim yılının sonuna kadar kaldırılan yönetmelik hükümleri uygulanmaya devam edecek. 2013-2014 öğretim yılında ise sadece isteyen öğrenciler daha önceki yıllarda okul yönetimince belirlenen önlük ve okul üniformalarını giyebilecek.

 

Editör: Barış Köksal