Fenerbahçe teknik direktörü Aykut Kocaman Lig TV'nin canlı yayınında sarı lacivertli takımın gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kocaman aynı zamanda, canlı yayında Uefa Avrupa Ligi'ndeki rakiplerini de değerlendirdi. İşte Maraton Özel'e katılan tecrübeli teknik adamın açıklamalarından önemli satırbaşları;

MEIRELLES TRANSFERİ GECİKTİ

Takımın kapasitesinin yukarı çıkacağına inancım nedeniyle Meirelles transferi biraz gecikti. Meirelles geldikten sonra yapılan diğer 7 transfer çöpe atılıyor. Son gün transferleri tüm dünya kulüpleri için geçerli. Haziran ayında ayrılan oyuncularımız yerine doğru oyuncuları transfer ettik ve derinlikli bir kadro haline geldik.

KOCAMAN'DAN Avrupa LİGİ YORUMU

Avrupa Ligi'ndeki 6 maç çok önemli maçlar olacak... Gruptan çıkmayı başarırsak o kupanın favorilerinden oluruz.. Bugünkü takımla Young Boys ve PAOK maçına çıksaydık sahadan siler süprürüz. Bir değişim içerisindeyiz. Bu görülüyor ya da görülmüyor bilmiyorum. Ama ben farkındayım.

Mondchengaldbach, Alman futbolu ile birlikte Avrupa'nın yükselen değerleri arasında. Çok önemli oyuncularını sattılar fakat çok temel özellikleri var. Alman takımı maç başına 130 km konuşuyor. Biz ise geçen sezon 98-99 km civarındayız. Vaslui ve Spartak Moskova maçlarında 112 km'yi bulduk. şampiyonlar ligi'nde yer almak isterseniz en az onlar kadar koşmak zorundayız. Türk futbolu ile Avrupa arasında makas açılıyor diyorlar. Bunun nedeni tamamen fiziksel...

Ben de futbolcuyken takımda koşmayan oyunculardandım. Futbolcu Aykut Kocaman benim şu anki takımımda asla oynayamazdı.

ALEX'İN DEMEÇLERİ ASILSIZDIR

Alex'in 'Fenerbahçe Avrupa'daki hedeflerini tamamen küçülttü' şeklindeki demeci tamamen asılsızdır. Yapılan transferlere bir bakın.. Fenerbahçe bu yatırımları 10 yıl daha sürdürürse en az 7-8 yıl Avrupa arenasında kalıcı olur.

Doğru düşünen F.Bahçelilerin geçtiğimiz sezona genel olarak bakmalarını istiyorum. Geçtiğimiz sezon Galatasaray'a karşı son 3 maçın 2'sini biz kazandık.

Galatasaray'a karşı olan Süper Kupa final maçı benim için sadece Spartak Moskova maçının bir provasıydı. Benim kafamda sadece Avrupa vardı. Bütün hamleleri bunu için yaptım.

Barcelona dışında dünyada Spartak Moskova'yı çok az takım dize getirebilirdi. Biz bunu başardık. Ama nedense ülkemizde bazı şeyler küçümseniyor.

KOCAMAN ALEX'İ KISKANIYOR MU?

Bu soruyla karşılaşacağım hiç aklıma gelmezdi. Ne kişiliğim ne de herhangi bir durum bana bu soruya cevap verdiremez. Cevap vermeye bile tenezzül etmiyorum...

Alex konusunda yüzde yüz istediklerimi uygulayamıyorum. Antrenörün herhangi bir oyunsuyla ilgili tasarrufunda medyanın büyük bir bölümü çok çabuk reaksiyon gösteriyor. Antrenörlere bu konuda çok büyük insafsızlık yapıyorlar. Sadece bana değil tüm antrenörlere..

Bir antrenör tercihlerinden dolayı ülkemizde olduğu kadar başka hiç bir ülkede bu kadar sert eleştirilmiyor. Alex futbol yaşamının sonlarına gelirken en çok topla buluştuğu en iyi oynadığı sezonu geçirdi. Alex geçtiğimiz sezon benim en büyük yardımcım olmuştu. Onunla ilgili sezon başında hiçbri tsarrufum yoktu. Antrenman döneminde mükemmele yakın bir antrenman yaptı. Hazırlık maçlarında çok istekli görünüyordu.

Fakat İstanbul'a geldikten sonra bu halinden eser kalmadı. Ancak bütün bunlara rağmen ben yine de kendisiyle devam ettim. Spartak Moskova maçında taktiksel nedenlerden dolayı Alex'e ondan faydalanmayı düşünmediğimi ilettim.

KOCAMAN'IN ALEX KARARI...

Bundan sonraki periyotta Alex'in antrenman ve maç performansına bakacağım. Geçtiğimiz sezonu yakaladığı takdirde Alex bu takımın bir parçası olacaktır. Artık Fenerbahçe'nin menfaatleri benim için her şeyden önde geliyor. Hem Alex hem de diğer futbolcular Fenerbahçe'nin geleceği için bir sorun yaratmadığı sürece hepsini değerlendireceğim. Alex ile konuşmamda artık öğretmen futbolcu olmasını istedim. Zaman zaman kulübede yanımda oturmalı. Alex gibi değerler bu şekilde davranmalı. Alex bundan sonraki süreçte sahada kaptan olarak yer alacak.

TARAFTARIN YAPTIĞI TEZAHÜRATLAR

Ben genelde sahada maça konsantre olurum.. Maçın başında 30-35 kişilik taraftar grubundan bu tezahüratlar geliyordu. 70. dakikadan sonra bütün stadyuma yayıldı ve bitmemesi için zorladılar. Bu andan itibaren organize olduğunu ve kasıtlı olarak yaptırıldığın düşündüm. Sonrasında ise Başkanımız kadın taraftarlarımızda kulübe sahip çıkmasını istedi.

Sahada en sakin olmasaı gereken antrenördür. Bir teknik direktör karmaşa ve kargaşanın dışında kalıp oyunu izlemesi gerekiyor. Kişilik özelliğimden çok bu işin böyle yapılması gerektiğini düşünüyorum.

 

KOCAMAN 'Fenerbahçe KORKAK OYNUYOR' İDDİASINA CEVAP VERDİ

Korkak oynadığımız söylenemez.. Son 3 maça kadar gücümüz yettiği sürece rakipleri baskı altına almaya çalışarak oynadık. Son iki sezonda ligin en dominant takımı bizdik. Geçtiğimiz sezon oyanan Süper Final'de korkak ve etkisiz Fenerbahçe rakiplerine 4 puan fark attı.

Son 4 maçta topa sahip olma ve pas sayımız azaldı. Çünkü oyuncu profili değişti. Bu sistem bizi hızlı top oynamaya götürürken ileride hem hızlı hem de topa daha fazla sahip olan bir takım olmya götürecektir.

Editör: Barış Köksal