Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda, 2013 Yılı Bütçe Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelerde Hükümet adına eleştirileri yanıtladı.

Erdoğan, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı'nın bugün Kayseri'de, 3 bin 500 aileye, birer kilo sucuğu ücretsiz olarak hediye ettiğini belirterek, ''Bugün dağıtılan 3,5 ton sucuk, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından ya da devlet tarafından değil, Sayın Kılıçdaroğlu'nun iftira ve ithamları sayesinde, bizzat Sayın Kılıçdaroğlu tarafından finanse edilmiş oldu'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"HESAPLAŞMA İÇİNDE DEĞİLİZ"

2013 yılı bütçesi Ak Parti hükümetleri tarafından hazırlanmış 11. bütçedir. Şu ana kadar 10 bütçe hazırladık ve tamamında da başarıyla gerçekleştirdik.

Ak Parti'nin 10 yıllık başarılı dönemini Cumhuriyet'le kıyasladığımızda birileri rahatsız oluyor. Biz bir hesaplaşma içinde değiliz biz Cumhuriyet için neler yaptığımızı konuşuyoruz. Elbette ülke için taş üstüne taş koymuş herkese şükran borçluyuz. Ancak şunu da görmek durumundayız. Ne yazık ki Gazi Mustafa Kemal'in vefatından sonra Türkiye'nin potansiyeli yeterince kullanılmamıştır.

Bugün, bizim ekonomide elde ettiğimiz başarıları, Cumhuriyet'le bir hesaplaşma gibi lanse edenler, önce çıksınlar, müdahalelerdeki rollerini, darbeler karşısındaki destekleyici tavırlarını sorgulasınlar.

"SİZ DEĞİL MİSİNİZ?"

Az önce Bdp Eşbaşkanı Doğu Güneydoğu'daki çocuklardan bahsetti. Allah aşkına soruyorum size o çocukların eline taşı, molotofu veren, buna sessiz kalan siz değil misiniz? Bütün bunların yanında siz değil misiniz o çocukları yokluğa yoksulluğa mahkum eden?

Biz bölgesel, etnik milliyetçilik, dinsek milliyetçilik yapmayacağız dedik. Bu kürsüye çıkıp da bizi, özellikle mezhepçilikle sınayanlar önce aynaya baksınlar ve orada kendilerini görsünler. Biz ne yapacağımızı, ne yaptığımızı konuşuyoruz, bu kürsüye çıkanlar ne yapacaklarını konuşmadılar; yalan yanlış, akıllarına ne geliyorsa onları anlattılar. Anamuhalefet olsun, diğerleri olsun bunlarla anlaşmamız mümkün değil. Bunlar sıfır toleransın ne olduğunu anlamaları için çok zaman ister. Kolay iş değil, hayatında en ufak bir dış ilişki, dış politika içinde olmayanın, kalkıp da bunu anlaması mümkün değil.

Ne yapacağımızı, ne yaptığımızı konuşuyoruz. Buraya çıkanlar ne yapacaklarını anlatmadılar. Ben onlara cevap vermeye kalksam asıl konuşmamı yapamayacağım. Ben yapacaklarımızı anlatacağım. Belki onlara zaman zaman da dokunduracağım.

"BU TAHRİK EDİCİ DEĞİL Mİ?"

Erdoğan konuşmasına devam ederken CHP sıralarından yükselen sesler karşısında araya, oturumu yöneten Meclis Başkanı Cemil Cemil girdi: "Bugün böyle olursa bütçenin müzakere edilme mkanı kalmaz. Kendilerinin takdiridir ve öyle konuşur. Cevap gerekiyorsa sayın genel başkanlar var..." Başbakan Erdoğan da, CHP sıralarına dönerek, "'Kapalı kapılar ardında İsrail'le konuştunuz' demek tahrik edici değil mi?" dedi ve Ak Parti sıralarına yönelik 'sakin olun' mesajı verdi.

NEDEN KISKANIYORSUNUZ?

Ya şunu niye kıskanıyorsunuz. 10 yıl önce kişi başı gelir 3 bin 600 dolarken bugün 10 bin 700 dolara yükselmesinden neden rahatsız oluyorsunuz. Muhalefet genel başkanına soruyorum. Devrettiğiniz rakama bakın. Biz tekrar ayağa kaldırdık. Bunları lütfen görelim.

"GELECEĞE YÖN VERECEK İSİMLER..."

Eğitimi daha da yaygınlaştırıp, kalitesini yükselterek Türkiye'nin geleceğini daha da aydınlatacağız. Biz 10 yıl boyunca bu ülkenin çocuklarına özgüven aşıladık. Çocuklarımız, tarihimizi yeniden yazacaklar. Ben buna inanıyorum. Bu topraklardan geleceğe yön verecek isimler yetişecek.

"İSPATLAYAMAZSANIZ MÜFTERİSİNİZ"

Her zaman uzlaşmanın tarafında olduk. Türkiye olarak zalimin yanında değil mağdurun yanında yer aldık. Biz İsrail'in yaptığı zalimliklere rağmen birileri gibi değil.. Evet az önce bizi İsrail'le kapalı kapılar arasında ne konuştuğumuzu soruyor.

Siz eğer kapalı kapılar arasında ne konuştuğumuzu ispatlamazsanız müfterisiniz. Biz uluslarası sularda vatandaşlarımıza saldıranlarla asla kirli pazarlıklara girmedik. Hiç bir ülkenin topraklarına göz dikmedik. Suriye halkı bizim canımız ciğerimizdir. Asla Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygısızlık içerisinde değiliz.

"BUNDAN DA RAHATSIZ OLMASINLAR"

Bize bazı konularda konuşurken çok iyi düşünmelisiniz. Türkiye'de son 10 yılda en fazla değişen alan savunma sanayidir. Şuanda savunma sanayindeki 2 firmamız dünyanın en büyük 100 firması arasında yer alıyor. Nereden nereye geldik...

TSK'nın hizmetine 164 insansız uçak ve 4 adet insansız helikopter sunduk. ALTAY tankı hizmete sunduk. Anka insansız hava aracımızın prototipini tamamladık. İlk milli savaş gemisi olan MİLGEM'i 2008'de denize indirdik. ATAK helikopterlerimizi 2010'da test etmeye başladık.

Göktürk-2 uydumuzu üretmeyi tamamladık. 19 Aralık'ta saat 18'de uzaya gönderiyoruz. Ama bundan da rahatsız olan çıkabilir. Gönül ister ki muhalefet de gelsin beraber izleyelim. Bundan da rahatsız olmasınlar. Biz nutuk milliyetçisi değil, fiili milliyetçilik yapıyoruz.

"EKONOMİMİZ SAPMA SERGİLEMEDİ"

Ekonomimiz küresel krizler karşısında dünyaya örnek olacak bir duruş sergiledi. 10 yıl boyunca 7 farklı seçimde milletimizden tam not aldı. Sayın Kılıçdaroğlu, karneyi millet verir millet...

Biz insanı ekonomik nesne olarak görmüyoruz. Bizim için insan sadece bir üretici sadece bir tüketici pazarın ve piyasanın aktörü değildir. İnsan eşref-i mahlukat olarak görüyoruz.

Sosyal politikalarımıza paralel olarak 10 yıl boyunca ekonomimiz milletten büyük teveccüh aldı.

"SSK'YI YÖNETEN BİRİSİ BU HESABI YAPAMIYORSA..."

Aile yardımı ödeneği dair en düşük memur maaşı 392 lirayken bin 700 liraya çıktı. En düşük memur emekli maaşı 339 lirayken bin 084 liraya yükseldi. Muhtar aylığı 97 liraydı. Bu rakam 427 liraya çıktı.

Emekli maaşları arasındaki farkları gidermek için intibak yasası 1 Ocak 2013 tarihiyle yürürlüğe giriyor. Sayın Kılıçdaroğlu emeklilik katkı payının kaldırıldığını söylüyor. SSK'yı yöneten birisi bu hesapları yapamıyorsa diyecek bir sözüm yok.

BORÇLARIN DURUMU

Borç konusu muhalefet tarafından istismar aracı olarak ortaya konuyor. Doğru yansıtılmayan rakamlar söyleniyor. 2002 yılından bu yana uygulanan politikalarımız sayesinde borçlanma maliyetlerimiz tarihin en düşük seviyesine indi.

Yüzde 63 ile borçlanılırken bu rakam yüzde 6 seviyesine kadar indi. Yüzde 63 mü büyük yüzde 6 mı büyük. Yüzde 63 faiz ödediğimiz zaman mı bu millet daha fazla zarar görüyor yüzde 6 mı? Reel faiz neredeyse sıfır seviyesine gerilemiştir. Hükümeti devraldığımızda hazine iç piyasalardan ancak 9 ay vadeyle borçlanabiliyor. Bugün 120 ayla borçlanabiliyor. Bu güvendir. 2002 yılında vergi gelirlerinin yüzde 86'sı faiz harcamalarına giderken bu rakam 2011 de yüzde 11.7'si faize gitti.

Uyguladığımız mali disiplin sonucunda 10 yıllık dönemde Türkiye'nin kamu borcu yaklaşık 40 puan düşmüştür. Küresel kriz döneminde bir çok ülkede borç yükü arttı. Az önce konuşurken Kılıçdaroğlu bazı rakamlar verdi. Dünyada gelişmiş ülkelerde borç yükü zirve yaşanırken biz 10 puan düşürdük.

"SUCUKLARI KILIÇDAROĞLU FİNANSE ETTİ"

Bugün Kayseri'de belediye başkanımız tarafından son derece anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi. 3 bin 500 aileye birer kilo sucuk dağıttı. Yoksul ailelere toplamda 3.5 ton sucuk dağıtıldı. Bu sucuk meselesi nereden çıktı diyeceksiniz. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanım adına CHP Genel Başkanı'na şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Kayseri ile ilgili yalan yanlış bilgi tutuşturanlara da teşekkür ediyorum.

3.5 ton sucuk devlet tarafından değil Sayın Kılıçdaroğlu'nun iftira ve ithamları nedeniyle, Kılıçdaroğlu tarafından finanse edildi. 2 yıl önce yolsuzluk ithamında bulundu. Bu iddiaların iftira olduğunu söyledik ama inanmadı. Sayın Kılıçdaroğlu özür dilemek yerine iftiralarını sürdürdü. Açılan tazminat davalarından 3'ü sonuçlandı. 75 bin TL tazminatı ödedi hem de kuzu kuzu ödedi.

"YOLSUZLUK ÇİRKİNDİR"

Yolsuzluk çirkindir. Yolsuzluk, kul hakkı yemektir ve haramdır. Ancak; yolsuzluk ne kadar çirkin, haram ve insanlık dışıysa; belgesiz, mesnetsiz, delilsiz şekilde yolsuzluk ithamında bulunmak da o kadar çirkin, o kadar haksız, o kadar insanlık dışıdır.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ TAMAMLANDI
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanun Tasarısının geneli üzerinde yapılan görüşmeler tamamlandı.

Bütçelerin geneline ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek, maddelere geçilmesini oyladı. Yapılan oylamanın ardından kabul edildi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek oturumu yarın (salı) saat 11.00 toplanmak üzere kapattı.

Editör: Barış Köksal