İçişleri Bakanlığı tarafından mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak`tan itibaren değiştirilmeye başlandı. İşte yeni ehliyet çıkarmak için istenen para ve gerekli belgeler.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016'dan itibaren değiştirilmeye başlandı.

Yeni tip sürücü belgesi almak değiştirmek ve yenilemek isteyen vatandaşlar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün http://surucurandevu.egm.gov.tr internet adresinden randevu alabilecekler.

Bu kapsamda mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Yeni sürücü belgeleri, uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde de kullanılabilecek. Yeni sürücü belgeleri için vatandaşlardan şu belge ve işlemler istenecek:

Yeni Ehliyet Çıkarmak İçin İstenen Para ve Gerekli Belgeler



EHLİYETİNİ DEĞİŞTİRMEK İSTEYENLER NASIL BAŞVURU YAPACAK?

Yeni ehliyetler için neler yapmak gerekiyor? Yeni yasa beraberinde neler getiriyor? İşte sırasıyla bilmedikleriniz ve yapmanız gerekenler...

Yeni nesil ehliyetler, Yunanistan`ın da aralarında olduğu 84 ülkede geçerli olacak. Uluslararası sürücü belgesi olarak kabul görecek yeni ehliyetler sayesinde "beynelmilel şoför ehliyeti" almaya gerek kalmayacak. "Beynelminel şoför ehliyeti" Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından 1 yıllığına harç ve KDV dahil 415 liradan veriliyor. Yenilemek isteyenlerden ise 224,20 lira ücret talep ediliyor. Özellikle yurtdışına çıkanlar için ciddi avantaj sağlayacak.

İŞTE YENİ EHLİYET İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER:

Sağlık Bakanlığı'nın sizin için belirlediği aile hekiminize veya herhangi bir özel hastaneye gidip ehliyet almanızda bir mahsur olmadığına dair sağlık raporu almak. Ancak B grubu (motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları) için 10 senede, E grubu (minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları) için 5 senede bir sağlık raporu istenecek. Böylelikle ömürlük ehliyet uygulaması ortadan kalkacak.



YATIRILACAK PARA

Herhangi bir vergi dairesine veya kamu bankasına 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin yatırıldığına dair makbuz almak. (IBAN- TR26 0001 5001 5800 7299 2309 47)

2 adet 5x6 ebadında arkası beyaz biometrik fotoğraf çekmek. (Biometrik Fotoğraf: 5x6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde çekilen ve yüksek kalitede olup ICAO tarafından belirlenen standarda uygun fotoğrafa deniliyor. Okunurluğu ve anlaşılırlığı yüksektir.)

Evraklar tamamlandıktan sonra http:surucurandevu.egm.gov.tr sitesi üzerinden e-randevu sisteminden randevu almak. Randevu sırasında sizden istenen mail adresine bir onay kodu gönderilecek. Bu onay kodunun çıktısı ve hazırladığınız evraklar ile birlikte randevu saatinizden 15 dakika önce randevu aldığınız Trafik ve Tescil Şube Müdürlüğü`ne gitmeniz gerekecek.

Başvurunuz kontrol edildikten sonra form doldurulacak ve eski ehliyetiniz geri alınacak. Bunun yerine size "geçici sürücü belgesi" verilecek. Ardından da 15 gün içinde yeni ehliyetiniz adresinize gönderilecek.

EHLİYET YENİLEME İŞLEMLERİ İÇİN İKAMETGAHIN ÖNEMİ VAR MI?

İstediğiniz herhangi bir ilden veya Türkiye'nin herhangi bir ilçesinden ikametgah sıkıntısı olmaksızın başvuruda bulunma imkanınız bulunuyor. Örneğin İstanbul'da Avcılar'da oturuyorsunuz diyelim. Arnavutköy Trafik tescil şubesinden yenileme işlemlerini yapabiliyorsunuz.

BAŞVURULAR UZUN SÜRER Mİ?

Ehliyet işlemleri çok uzun değildir aynı saat halledilebilir fakat şu sıralar trafik tescil şubeleri yoğun olduğu için işiniz biraz uzayabilir. Çünkü daha önce parmak izi vermediyseniz, parmak izi vermeniz de gerekecek. Yarım saat içinde işiniz halledebilirsiniz.

EHLİYETLERİN YENİLENMESİ İÇİN NE KADARLIK BİR SÜRE MEVCUT?

Ehliyet değiştirme için 5 yıl süreniz var. Ehliyet belgesi değiştirme işlemi 01-01-2016'da başlayacak en son 31-12-2020 tarihine kadar ehliyetinizi değiştirebilirsiniz. Böylece karmaşanın önüne geçilmiş oldu.

SÜRÜCÜ BELGELERİ NASIL TESLİM EDİLECEK?

Sürücü belgeleri normalde her tescil şubede ayrı ayrı hazırlanıyordu. 2016 yılında tek merkezde basım yapılıp posta yoluyla adrese gönderilecektir. 15 gün içinde yeni ehliyet belgeniz adresinize gönderilecektir. Sürücü belgeleri PTT ile beyan ettiğiniz adrese gönderilecektir. Bu işlem için ücret ödenmemektedir.

GEÇİCİ BELGE VERİLECEK Mİ?

Ehliyet belgeniz gelene kadar kullanabileceğiniz geçici bir belge emniyet tarafında size verilecek.

İŞTE DİĞER KURALLAR:

Direksiyon sınavlarında stop etmek hakkı 2'ye yükseltilmiştir. Direksiyon sınavları 30 dakika sürmekteydi ve 35 dakikaya yükseltildi. İlk 5 dakikasında adayın heyecanını yenmesi için araç tanımayla ilgili sorular sorulacak.

Teorik sınavlarda artık trafik adabı soruları da sorulacak. Toplam 50 soru sorulan ve 60 dakika süren ehliyet sınavının uygulamasında değişiklik yapılmamıştır. 2016 yılında 50 soru sorulacak ve sınav süresi 60 dakika olarak devam edecektir.

2016 yılı itibariyle isteyen sürücü adayı otomatik vitesi için başvuruda bulunabilecek ders ve sınavı otomatik vitesli araçta gerçekleştirilecek. Fakat ehliyet belgesiyle manuel araç süremeyecek.

Ehliyet belgeleri Avrupa standardına uygun olduğu için yurt dışında yaşanan problemlerin önüne geçilecek. Ehliyet sınavı için eğitim düzeyi değişmemiştir. İlkokul mezunları başvuruda bulunabilmektedir.

Sürücü kurslarına taban fiyat uygulaması geldi. Her ilde kurulan komisyonlar o ilin sosyo-ekonomik durumuna göre fiyat belirleyecek. Şu an için belirlenen fiyatlara bakıldığında %100 varan oranlarda artışlar görünmektedir.

PAZARLIK YOK

O ilde belirlenen fiyattan daha düşük bir fiyatı kurslar veremeyecek. Yani pazarlık söz konusu olmayacak.

Meclis'te bekleyen yeni yasa tasarısı ile ehliyet verme işlemleri 1 yıl içinde Emniyet Genel Müdürlüğü yetkisinden alınarak nüfus müdürlüklerine devredilecek. Ancak hükümet isterse bu süreyi uzatabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) getirilen yeni düzenlemeye göre, yeni yılda ilk kez ehliyet alacakların gireceği direksiyon sınavlarında, kullandıkları aracın teknik özelliklerini yeteri kadar bilmeyen sürücü adayları başarısız sayılacak.

Sürücü adaylarının sınava eklenen ilk 5 dakikalık sürede, aracın kaputunu açarak motor yağının, soğutma suyunun, ayrıca bagajdaki stepne ve krikonun yerini göstermesi, hatta lastiklerin havasına bakması zorunlu olacak.

Sınav sırasında adaylardan ani fren yapmaları istenecek; yeni dönemde de adayların en çok zorlandığı geri geri iki duba arasına park etme kuralı da aynen geçerli olacak.

OTOMATİK VİTES EHLİYETİ NEDİR, NASIL ALINIR?

Sürücü kurslarının kendi adaylarına ön sınav yapmasının önü açıldı. Sürücü adayı sınava tam olarak hazır olduğunda MEB tarafından resmi sınavın yapılacak. Adayların heyecanlarını yenebilmeleri ve kendilerine olan güvenlerini artırabilmeleri için yapılan gerekli değişiklerden biridir.

Başkası yerine sınava girenler ile sınav düzenini bozanlara verilen 1 senelik cezanın 2 seneye çıkarılması. Yeni yılda eski sürücü belgelerinin ivedilikle yeni belgelere dönüştürülmesi, yeni yılda trafik tescil şubeleri yoğun olacak gibi görünüyor.

Yeni ehliyet belgelerinin 180 ülkede kullanılabilecek şekilde AB standartlarına kavuşturulması, geçerliliği ve kullanışlılığı yüksek aynı zamanda dayanıklı bir sürücü belgesinin gelmesi olumlu bir değişiklik olarak kabul edebiliriz.



Ders saati ücretlerini kurslar tarafından değil, belirlenen 7 kişilik komisyonlar tarafından o illerin koşullarına ve maliyetlerine göre belirlenmesi, her sürücü kursu tarafından belirlenen farklı fiyatlar yerine ilin koşullarına göre sabit fiyatların getirilmesi olumlu görünmektedir.

Sınavlarda durumu şüpheli görülen kişilere, Alkol ve uyuşturucu madde kontrolünün yapılması, sınavlarda özellikle sakinleştirici mahiyetinde uyuşturucu madde alanların önüne geçilmiş olacak.

2016 yılı için ehliyet başvurusu için eğitim seviyesiyle ilgili herhangi bir değişiklik olmamıştır. En az ilkokul mezunu olmak yeterlidir. Eğer öğrenciyseniz. Öğrenci olarak bulunduğunuz eğitim kurumundan öğrenci belgesi almanız yeterlidir.

EHLİYET SINIFLARI DEĞİŞTİ

Ehliyetlerin sınıfları değişti ve yeni eklemeler yapıldı. Özellikle kafa karıştıran konulardan biri budur. Özellikle büyük değişiklik Minibüs sürücüleri için gelmiştir. Eskiden B sınıfı herkes minibüs kullanabiliyordu. Artık böyle olmayacak. Bunun yanında özellikle römorkla yük taşımacılığı yapacak araçlar için de köklü değişikliklere gidildi.

1 ocak 2016 tarihi itibariyle ilk defa ehliyet belgesi alacak tüm adaylar, stajyer sürücü kabul edilecek. Örneğin: 10 Ekim 2015 veya 29 Ağustos 2015 teorik ve direksiyon sınavlarını başarıyla tamamlayan bir aday, şu an ki yönetmeliğe göre 1 Ocak 2016 tarihin itibariyle sertifikasını ehliyet dönüştürürse stajyer kabul edilecek.

2015 yılından önce sürücü kurslarına başvuru yapanlar başvurdukları sınıfa göre ehliyetlerini alacaklar. Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekmektedir. Psiko-teknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek.

75 Ceza puanı nasıl doldurulur?

Sık yapılan hataların ceza puanları:

Trafikte seyrederken telefonla konuşmak : 10 Ceza puanı

Kırmızı ışıkta geçmek : 20 Ceza puanı

Emniyet kemerini bağlamamak : 15 Ceza puanı

Hız sınırını aşmak : 10 Ceza puanı

Muayenesiz araç kullanmak : 10 Ceza puanı

Park yasağına uymamak : 20 Ceza puanı

Yayaların geçiş üstünlüğü olan yerlerde, yayalara izin vermemek : 20 ceza puanı

Şerit izleme kurallarına uymamak : 20 Ceza puanı

75 ceza puanına ulaşmak, 3-4 hata yapmanız durumunda gerçekleşebilir (Yapılan hatanın ceza puanına göre)



Üç kez trafik ışıklarının ihlal edilmesi, Hız limitlerinin üç defa ihlali, Sağa- sola, dönel kavşaklarda yayalara, bisiklet kullanıcılarına geçiş hakkının 3 defa ihlal edilmesi, Okul geçitlerinde öğrenci geçişlerinin ihlal edilmesi, Emniyet kemerinin 3 defa takılmaması, 0,20 promil alkol ile yakalanmak, ölümle sonuçlanan trafik kazalarında asli kusurlu olmak durumlarında sürücü belgesi iptal edilir.

İŞTE YENİLENEN EHLİYET SINIFLARI:

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir.

kaynak:haberler
Editör: Barış Köksal