Sigortalı işsiz, işsizlik maaşı aldığı dönem içinde, Türkiye İş Kurumu'nun (İŞ-KUR) işbaşı eğitim programına da katılması halinde, almakta olduğu işsizlik maaşı ile birlikte program katılımcılarına ödenen ücreti de alabilecektir. Öğrenci de, isterse Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) işbaşı eğitim programına katılarak, meslek tecrübesi edinebilecektir. Üstelik program süresince varsa burs veya kredisi kesilmeden, işbaşı eğitim ücreti de alabilecektir.

Star gazetesi yazarı Ahmet Metin Aysoy detayları köşesine taşıdı. İşte o yazı:

NE KADAR ÜCRET

İşsizlik maaşının 2016 yılı aylık taban tutarı 659 TL, tavan tutarı 1318 TL'dir.

İşbaşı eğitim katılımcılarına günlük 50 TL, ayda 26 gün için 1.300 TL İŞ-KUR tarafından ödenmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞINA KATILIM ÜCRETİ DE EKLENECEK

İşsizlik maaşı alınan günler ile işbaşı eğitim günlerinin çakıştığı günlerde, işsizlik maaşı ile birlikte eğitim programına katılım ücreti de alınabilecektir.

NE KADAR SÜRE

320 FİİLİ GÜNDEN FAZLA OLAMAZ

Program süresi, günlük en az beş en fazla sekiz saat olmak üzere, haftalık kırk beş saatten en fazla altı günden ve toplamda üç yüz yirmi fiili günden fazla olamaz. Programa katılım saatleri, denetim imkanları dikkate alınarak ve sözleşmede belirtilmek şartları ile il müdürlüğünce belirlenebilir.

DEVAM MECBURİYETİ VAR MI

PROGRAMA DEVAM ETMEK ZORUNLU

Katılımcıların programa devam etmeleri zorunludur. Kabul edilebilir mazereti olan katılımcılara, işveren ya da işveren vekili tarafından, mazeret izni verilebilir. Bu izinler, katılımcıların devam çizelgelerine yazılır.

KULLANILACAK İZİN TOPLAM PROGRAM SÜRESİNİN ONDA BİRİNİ AŞAMAZ

Ancak, bu izin sürelerinin toplamı, doktor raporu ile tevsik edilebilen en fazla beş günlük sağlık izni dışında, hangi sebeple olursa olsun toplam program süresinin onda birini aşamaz. Bu sürenin aşımı halinde, katılımcıların programla ilişikleri kesilir. Beş günü aşan sağlık izinleri onda birlik izin süresinden düşülür.

KİMLER KATILABİLİR?

İşbaşı eğitim programına katılmak için;

a)-Kuruma kayıtlı işsiz olmak,

b)-15 yaşını tamamlamış olmak,

c)-İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısmı veya eşi olmamak,

ç)-Emekli olmamak,

d)-Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak,şartları aranır.

İşsizlik ödeneği alan kişiler de katılımcı olabilirler. Ancak bu kişiler işsizlik ödeneği aldıkları süre boyunca işten ayrılma bildirgesinin tarafı olan işyerinde katılımcı olamazlar.

Yukardaki şartları haiz olup programa devam etmelerine engel durumları bulunmayan öğrenciler de programa katılabilir.

BAŞVURU NEREYE

Türkiye İşKurumu'nun il müdürlüklerine başvuru yapılabilir. İŞKUR internet sayfası vasıtasıyla da müracaat etmek mümkündür.

KATILIMCI NASIL BELİRLENECEK

İşbaşı eğitimine katılacak kişiler, programı düzenlemek isteyen işverenler tarafından, İŞKUR'a kayıtlı işsizler arasından doğrudan veya İŞKUR'un önereceği adaylar içinden seçebilecektir.

KATILIMCIYA ÜCRET DIŞINDA SAĞLANAN AVANTAJLAR NELERDİR

-İş tecrübesi.

-İş bulma imkanının artması.

-İş kazası ve genel sağlık sigortası primlerinin İŞ KUR tarafından ödenmesi.

-İşbaşı eğitim programı sertifikası verilmesi.

İşsizlikle mücadele ve nitelikli işgücü yetiştirilmesi yönündeki bu çağdaş uygulamanın yaygınlaşmasını temenni ederiz.

Kaynak: Haberler
Editör: Barış Köksal