Kurulduğundan bu yana hiçbir zaman, hiçbir yerde ve hiçbir şekilde yargılanmayan İsrail tarihinde ilk defa bir suçla yargılanacak. Bunu yapan da Türkiye olacak.

İsrail'in 9 kişinin ölümü ile sonuçlanan Mavi Marmara saldırısı, İnsani Yargım Vakfı'nın (İHH) çabalarıyla mahkemeye taşınmıştı. Bugün Çağlayan Adliyesi'nde 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada, operasyon emrini veren İsrailli komutanlar yargılanacak.

Bugüne kadar İsrail'in en üst seviyede yüzlerce kere kınanan İsrail tarihinde hiçbir zaman yaptıklarından dolayı mahkemede hesap vermemişti. Türkiye mahkemeleri şimdi İsrail'i 9 şehit ve 52 yaralıya karşı, insanların açık denizden kaçırılmasına, işkence edilmesine, hapsedilmesine karşılık mahkemenin önüne çıkartıyor.

DAVA HAKKINDA NOTLAR

37 ülkeden yolcu ve şehit yakınları dâhil 490 kişinin "müşteki-mağdur" olarak yer aldığı davanın sanıkları; dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Gabiel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Maron, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu Avishay Levi ve İsrail İstihbarat Başkanı Amos Yadlin "firari sanık" olarak yargılanacak.

İSTENEN CEZALAR

İddianamede, olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında ''Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek''ten 9 kez ağırlaştırılmış müebbet ile ''mala zarar vermeye azmettirmek'', ''yağma suçuna azmettirmek'', ''eziyet suçuna azmettirmek'', ''haberleşmenin engellenmesine azmettirmek'', ''kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçuna azmettirmek'', ''yaralama suçuna azmettirmek'' ve ''silahla yaralama suçuna azmettirmek'' suçlarından toplam 18 bin 32'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

DAVA ÜÇ GÜN SÜRECEK

Mavi Marmara Davası aralıklı olarak 3 gün devam edecek. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelecek Filo yolcuları, şehit yakınları ve avukatları duruşmada hazır bulunacak. Duruşma; Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinden insan hakları gözlemcileri, medya mensupları, hukukçular ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri tarafından takip edilecek.

Editör: Barış Köksal