Hijyen için kullanılan ıslak mendillerde yeni bir şok yaşandı. Daha önce Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı denetimlerde mikrobiyal üreme tespit edilen ıslak mendillerde, şimdi de insan dışkısına rastlandı.

Hijyen Konseyi tarafından yapılan çalışma kapsamında, gelişigüzel 22 restorandan, üreticisi, markası ve içeriği üzerinde yazmadığı için bilinmeyen 22 farklı ıslak mendil toplandı.

Laboratuvarda mikrobiyolojik kontrolden geçirilen tek kullanımlık 22 ıslak mendilin 7'sinde el silinemeyecek boyutta sakıncalı bakteriler (difteroid basil), 2'sinde ise insan kaynaklı dışkı bakterisi (enterobacter ve escherichia coli) bulundu. Islak mendillerin ciddi enfeksiyonlara neden olabileceği açıklandı.

ÜRETİCİSİ BELLİ DEĞİL

Merdivenaltı olarak tabir edilen sağlıksız ortamlarda üretimi yapılan, restoranlarda yemek öncesi ve sonrasında el temizliği için verilen, üreticisi ve içeriği paketinin üzerinde yazmayan tek kullanımlık ıslak mendillere karşı tüketicilerin dikkatli olması istendi. Hijyen ve Sağlık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fuat Çetinkaya, "Yapılan bu çalışmada, özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış veya yeterli olmayan kişilerde enfeksiyona yol açabilecek bakterilerin tespit edilmiş olması anlamlıdır ve önemlidir" diye konuştu.

ALIRKEN DİKKAT!

Uzmanlar, ıslak mendil alırken şunlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor:

* Paket açılmamış olmalı.
* Kabarmış paketten kaçının. Kabarık paket, mikrobiyal üreme başladığını gösterir.
* Piyasa fiyatının çok altında olan ürünlerden kaçının.
* Markalı ürünleri tercih edin

kaynak:mynet
Editör: Barış Köksal