Suriye'nin kuzeyindeki Kobani’ye ağır silahlarla büyük çapta bir saldırı başlatan radikal Selefi örgüt IŞİD’in, Türkiye sınırına yakın bölgede 16 Kürt köyünü ele geçirdiği belirtildi. Örgütün zulmünden kaçan halk sınıra yığıldı.

Urfa’nın Suruç ilçesiyle komşu olan bölgeye saldırılarını yoğunlaştıran IŞİD’in, tank ve roketatar gibi ağır silahlar kullandığı ifade edildi. Devam eden yoğun çatışmalar Türkiye sınırından da izlenebiliyor, silah sesleri Suruç’tan duyuluyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de çatışmaları doğrulayarak IŞİD’in çok sayıda militanla bölgeye geldiğini bildirdi.

3 BİN KÜRT TÜRKİYE SINIRINDA

Çatışmalardan ve IŞİD’in katliam yapmasından endişe ederek kaçan yaklaşık 3 bin kişi, Türkiye sınırına yığılmaya başladı. Aralarında kadın ve çocukların bulunduğu kalabalık Suriyeli grup için asker sınır hattında zırhlı araçlarla güvenlik önlemi aldı. Yaşanan yığılmayla ilgili olarak şu ana kadar geçişlere izin verilmediği bildirildi.

240 civarında kadın ve çocuk ise Akçakale Gümrük Kapısı’ndan otobüsler ile alınarak Türkiye’ye getirildi. Sınırda çatışmaların artması üzerine Karkamış’tan Ceylanpınar ilçesine giden tren seferi de durduruldu. Trendeki yükler karayolu ile gönderilmek üzere TIR’lara yüklenmeye başlandı.

YENİ BİR GÖÇ DALGASI ENDİŞESİ

IŞİD’in Irak’taki Sincar bölgesine geçen ay gerçekleştirdiği saldırılardan kaçan binlerce Ezidi Kürt, Kuzey Irak’a ve Türkiye’ye sığınmıştı. Yeni saldırıların, Türkiye’ye yönelik yeni bir göç dalgasını tetiklemesinden endişe ediliyor.

KARAYILAN: YPG'YE KATILIN, PROFESYONEL ASKER OLUN

Terör örgütü PKK da Kürtlere yaptığı çağrıda bölgedeki Kürt silahlı gücü YPG’ye katılmalarını istedi. PKK yürütme komitesi üyesi Murat Karayılan, Kobani için Abdullah Öcalan’ın daha önce yaptığı seferberlik çağrısının bugün de geçerli olduğunu belirterek, “nitelikli ve profesyonel katılım” talep etti. Karayılan, “YPG’ye katılın, profesyonel asker olun.” dedi. YPG’nin komutanlarından Öcalan İso, PKK dahil olmak üzere bölgedeki diğer Kürt güçlerinden IŞİD militanlarının ilerlemesini durdurmak için yardım istediklerini söyledi. Suriyeli Kürtlerin oluşturduğu milis güçlerle IŞİD, bölgede bir yıldan fazla bir süredir savaşıyor. Kobani kentine birkaç yüz metre mesafede sınırın Türk tarafında Mürşitpınar köyü bulunurken, sınırdan yaklaşık 10 kilometre içeride Suruç ilçe merkezi yer alıyor. Irak’ta ülkenin önemli şehirlerini kontrol altına almasıyla dünya gündemine oturan IŞİD, Kürtlerin yaşadığı dar bir bölge dışında Suriye’nin kuzeyini de nerdeyse tamamen kontrol ediyor.
Editör: Barış Köksal