Suriye'ye dış müdahaleye ve silahlı gruplara karşı oluşuyla bilinen muhalif Heysem Menna, IŞİD'in Türkiye'de Kürtlere ve Alevilere saldırabileceğini söyledi.

IŞİD hakkında geçtiğimiz aylarda 'IŞİD: Barbarlık Devleti' adlı bir araştırma kitabı yayınlayan Suriyeli muhalif ve insan hakları eylemcisi Haytham Manna (Heysem Menna), "Artık IŞİD'in Türkiye'de saldırılar düzenleme vaktinin geldiği" kanısında.

Manna, özetle Türkiye'nin IŞİD'in 'İslam Devleti projesi' kapsamında olduğunu, örgütün Türkiye'de sessiz bir şekilde, her yere yayılmış hücrelerle örgütlendiğini, saldırılarında ilk hedef alacağı kesimlerin Kürtler, Aleviler ve azınlıklar olabileceğini söylüyor.

Manna, IŞİD'in Türkiye'deki olası eylemleriyle ilgili tahminlerini aktarırken, öncelikle Suriye ve Irak'ta yaşanan süreçlerden Türkiye'nin ders almasını öneriyor.

"SURİYE'DE SELEFİ HAREKET KÜÇÜK BİR AZINLIKTI"

Yazar, Suriye'de radikal İslamcıların 2000'li yıllarda büyümesiyle ilgili şunları söylüyor:

"2003'te Suriye'deki Selefi hareket çok ama çok küçüktü. Selefilerin silahlı grubu çok küçüktü. Savaşmak için Lübnan'ın kuzeyindeki bazı kamplara giden Selefi gruplar vardı. Bunlardan bazıları Lübnan ordusu tarafından yenilgiye uğratılınca Suriye'ye gittiler. Hepsi Suriye'de tutuklandı ve Said Naya hapishanesine gönderildiler."

ESAD BUNLARIN HEPSİNİ SERBEST BIRAKTI

"Mayıs 2011'de bir genel afla Beşar Esad bu insanların hepsini serbest bıraktı. Ahrar'uş Şam'ın lideri Hasan Abud, İslam Ordusu'nun lideri Zehran Alluş, Sukur'uş Şam'ın lideri Ahmet Aisa el Şeyh ve birçok grubun lideri oradaydılar. Bütün bu insanlar hapisteydi ama rejim için tehlikeli değillerdi çünkü onların Suriye'de yeraltı örgütlenmeleri olmadığını, hapishaneden çıkarlarsa çok fazla şey yapamayacaklarını düşündüler."

"Çıktıklarında bu insanlar Suriye'deki halk muhalefetine militarize bir boyut verecekti. Bu da Suriye yönetimine halk isyanını durdurma gücü verecekti."

"Ama şimdi çok iyi biliyoruz ki birçok kentte, birçok hücre yeraltında hiçbir propaganda yapmadan çalışıyorlardı ve mücadeleye hazırlanıyorlardı. Bir ay sonra Ahrar'uş Şam kuruldu. Üç hafta sonra Nusra Cephesi faaliyete başladı. Bütün her şeyi bir ya da üç hafta içinde yapabileceklerini düşünüyor musunuz?"

"İYİ MÜSLÜMAN OLARAK GÖRMÜYORLAR"

Manna, Suriye ile Türkiye'nin siyasal iktidarlarının farklı olduğu hatırlatması üzerine şunları söylüyor:

"Siz İslami bir devlet değil laik bir devletsiniz. Nusra Cephesi'ni, Ahrar uş' Şam'ı iyi Müslümanlar olarak görmüyorlar, neden AKP'yi iyi Müslümanlar olarak görsünler?"

'SURİYE'NİN IRAK SAVAŞINDAKİ HATASINI TÜRKİYE YAPTI'

Manna, Suriye'nin 2000'lerin başlarında Irak'ta yaşanan çatışmalar sırasında radikal İslamcı grupların ülkeden geçip Irak'a gitmesine göz yumduğunu, bunun tehlike yarattığını göremediğini, Türkiye'nin de şimdi aynı konumda bulunduğunu öne sürüyor.

"Türk halkı bu radikalleri desteklemez. Bu yüzden sessiz bir şekilde yeraltında çalışıyorlar. 3 binden fazla üyeleri var."

"2003'te Suriye yönetimi (IŞİD'in kurucusu, El Kaide liderlerinden) Ebu Musab Zerkavi'ye ve birçok farklı gruba yardım etti. Suriyeliler gözlerini kapadılar ve şunu söylediler: Bu cihatçı grubun bir fetvası var, o fetvada deniyor ki 'Suriye bir geçiş bölgesi, bir savaş alanı değil.' Beş yıl sonra cihatçılar fikirlerini değiştirdi ve bugün dünya çapındaki en önemli sayıdaki cihatçı sayısına sahibiz."

"Suriye, cihatçıların Irak'a gitmesini kabul edip destekledi. Şimdi Türkiye de aynı şeyi yapıyor."

"TÜRKİYE UZUN BİR SÜRE IŞİD'E KOLAYLIK SAĞLADI"

Batı kamuoyunda Türkiye'nin IŞİD'e doğrudan veya dolaylı yoldan destek verdiği iddiaları son dönemde sık sık dillendirildi.

Türkiye ise bu iddiaları yalanlıyor ve bunun bir karalama kampanyası olduğunu belirtiyor.

Manna, Türkiye'nin IŞİD'in sınır geçişlerine uzun bir dönem göz yumduğu kanısında:

"Bize gelen bilgilere göre son 16 ay boyunca her ay IŞİD ve Nusra Cephesi'nden 1200 kişi Türkiye'den Suriye ve Irak'a gitti. Bence bugüne kadar IŞİD'den 12 binden fazla insan sınırı geçti. Bu bilgiyi önceden IŞİD'li olup şu anda IŞİD'de bulunmayan birçok insanın tanıklıklarına da dayandırıyoruz."

Manna, IŞİD'in Türkiye sınırı üzerinden petrol ticareti yapmasına da kolaylık sağladığını öne sürüyor.

"ÖNEMLİ İŞ ADAMLARI ARACILIK YAPIYOR"

Manna IŞİD'in petrolünün kaçak yollardan Türkiye dışında İran'a da girdiğini, bu konuda Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki bazı iş adamlarının da önemli aracılıklar yaptığını iddia ediyor.

Haytham Menna'nın bir dönem liderlerinden olduğu Suriye Ulusal Koordinasyon Komitesi geçtiğimiz aylarda bu konuda bir rapor hazırlayıp BM'ye sundu.

Suriyeli muhalif, "Ancak yeni bir sürece girildiğini, hem sınır geçişleri hem de ekonomik kolaylıklar üzerinden verilen bu desteğin kesildiğini" söylüyor. Kaynak: Haberler
Editör: Barış Köksal