1) Etiket kullanın. Mümkünse #instafollow, #l4l, followback gibi karşılıklı takibi cesaretlendirenleri tercih edin. Bu etiketleri kullananları takip edin. Anlık olarak en popüler etiketleri pratik şekilde kullanmayı sağlayan ‘TagForLikes’ uygulamasını ihmal etmeyin.

2) Rasgele farklı insanların fotoğraflarını beğenin (Sürekli güzel/yakışıklı insanları kalplemeyin, araya ağaç/ova karıştırın. Sevgiliniz bunları görüyor). Bir deneyde beğenilen her 100 rasgele fotoğrafa karşı altı takipçi geldiği ortaya çıkmış.

3) Başka paylaşımların altına bol bol yorum yapın. İnsanlar bu mecranın muhtarı olduğunuzu hissetsin. 4) Hesabınızda niteliği tercih edin. Çirkin paylaşımları silin. Evet, o mumbar fotosunu da! 5) Biyografinizi doldurun. Gerçek bir insan gibi davranmanız gereken yerlerden biri burası.

6) Etkileşim oldukça hayati. Paylaştığınız fotoğrafların altında sorular sorarak yorumları artırabilirsiniz. (Ayna ayna söyle bana...) 

7. Pazar günleri paylaşın. Daha az fotoğrafın ortalara atıldığı günlerde daha çok görüneceksiniz.

8) Düzenli olarak paylaşım yapın. Ancak günde üç paylaşımı geçmeyin. Aktif olmakla spam yapmak arasında kalın bir çizgi var. 

9. Çok takipçisi olan bir arkadaştan destek isteyin. Öyle bir arkadaşınız yoksa daha arkadaş canlısı olun. 

10) Mavi objeleri kadraja almaya gayret edin. Turuncu ve kırmızıya göre yüzde 24 daha fazla beğeni getiriyor.

11) Fotoğraflarda yüzlere yer verin. İçinde surat olan paylaşımlar yüzde 35 daha çok kalp kazanıyor. 

12) Son iki maddeye bakıp ‘Şirinler fotoğrafçılığı’na başlamayın. 

13) Ne yazık ki özlü sözlü imajlar Instagram’da çok tutuyor. Ama o söz Mevlana’ya ait değil. 

14) ‘InsTrack’ gibi uygulamalarla hesabınızın büyümesini yakından takip edin. Nasıl fotoğraflar ve hangi saatteki paylaşımların daha verimli olduğunu analiz edebilirsiniz.
Editör: Barış Köksal