İki kardeş, aynı kader... Havva Nur 3, kardeşi Mislihan ise henüz 1 yaşında. İki kardeşe iki ay arayla kanser teşhisi konuldu. 27 yaşındaki anne Refika Yuva, perişan. Acılı anne, "İkisine de kemoterapi uygulanıyor. Saçları döküldü. Başlarına aynı acı kaderin geldiğinin bile farkında değiller. Minik yavrularım bu hastalığı yensin bir şey istemiyorum" diyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Onkoloji Enstitüsü'nde Mislihan ve Havva Nur'un tedavisini yapan Çocuk Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Rejin Kebudi, iki kardeşin tedaviye çok olumlu yanıt verdiğini söyleyerek "Hodgkin Lenfoma'ya yakalandılar. Bu türün tedaviye yanıtı çok başarılıdır. Tedaviyle hastalarda iyileşme oranı yüksektir" dedi.

Karnında şişlikler başladı

Yuva Ailesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji Enstitüsü'nde tedavi görebilmek için Erzurum'daki evlerini bırakıp geldi. Onlarınki acı bir kader hikayesi. 27 yaşındaki anne Refika Yuva ev kadını. Baba Beytullah Yuva ise çeşitli illerde fabrikalarda geçici işçi olarak çalışıyordu. 5 ay önce, 1 yaşındaki oğulları Mislihan'a konulan "Hodgkin Lenfoma" teşhisiyle kanserle tanıştılar. Erzurum'daki üniversite hastanesinde başladı Mislihan'ın tedavisi. Kemoterapiye başlandı. Doktorlar, İstanbul veya Ankara'daki üniversite hastanelerinin onkoloji enstitülerine sevk etmek istedi minik Mislihan'ı. Aile, kanserle savaşına henüz küçücük olan Mislihan'la başlamıştı ki, bir acı haber daha aldı. 3 yaşındaki minik abla Havva Nur Yuva'nın karnında şişlikler başladı. Minik kız acı içinde kıvranıyordu. Anne Refika, Havva Nur'u da doktora götürdü. Havva Nur'un da aynı hastalığın pençesine düştüğü anlaşıldı. Tedavi için Erzurum'dan İstanbul'a geldiler. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji Enstitüsü'nde tedavileri devam eden Mislihan ve Havva Nur, aynı kaderle mücadeleye başladı. İki kardeşin de kemoterapi tedavisi nedeniyle saçları döküldü. Çocuk yürekleriyle hastalıklarının ciddiyetinin farkında bile olmayan küçük abla-kardeşin durumu herkesi derinden etkiliyor. Havva Nur her fırsatta kardeşi Mislihan'a sarılmaya çalışırken, kaderlerinden habersizler. Anne Refika Yuva, "Hastanedeki tedavimiz uzun sürecek. Bu arada İstanbul'da oturan ailemin yanında kalacağız ve tedavimizi sürdüreceğiz. Tek isteğim çocuklarımın ikisinin de bu hastalıktan kurtulması. Elimden ne gelirse yapacağım" diyor.

Tedaviye yanıt veriyorlar

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Onkoloji Enstitüsü'nde Mislihan ve Hava Nur'un tedavisini yapan Çocuk Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Rejin Kebudi, iki kardeşin tedaviye çok olumlu yanıt verdiğini söyledi. Prof. Dr. Kebudi, "Ülkemizde lenfomalar, çocuklarda lösemilerden sonra en sık görülen kanser türü. Lenfomaların bir türü de 'Hodgkin Lenfoma'. Bu türün tedaviye yanıtı çok başarılıdır. Tedavide başarı oranı ve hastanın şifa bulma oranı çok yüksek. Güncel tedaviye hastalar çok olumlu yanıtlar veriyor. Aynı aileden kardeşlerde görülme riski normal popülasyondan biraz yüksek. Kemoterapi sürecinden sonra radyoterapi süreçleri başlayacak" dedi.

Kaynak: Sabah
Editör: Barış Köksal