Libya'nın Bingazi kentinde Gazze'ye yardım taşıyan 'Mavi Marmara Kafilesi” adlı konvoydaki Pakistan asıllı iki İngiliz aktivist kız kardeşe, babalarının gözü önünde tecavüz edildiği öne sürüldü. İsmini "Mavi Marmara" gemisinden alan konvoya yapılan saldırıyla ilgili dört kişi gözaltına alındı.
AFP'nin haberine göre, aralarında iki kız kardeşin de bulunduğu beş İngiliz vatandaşı aktivist, araçlarıyla Bingazi havaalanına doğru giderken, silahlı kişilerce kaçırılarak tecavüze uğradı.

Libya Başbakan Yardımcısı Avad el Barassi, Facebook'taki sayfasında saldırıyı 'korkunç bir olay' olarak niteledi. El Barassi, kaçırıldıktan kısa süre sonra serbest bırakılan aktivistleri Bingazi'de ziyaret ettiğini ve iki kız kardeşin durumlarının psikolojik olarak çok kötü olduğunu söyledi.

AFP konvoyun İHH tarafından gönderildiğini iddia etti.

Ajansa konuşan Batılı diplomatik kaynaklar, kardeşlerin kaçırıldığını ama herhangi bir cinsel saldırıya maruz kaldıkları yönünde kesinlik olmadığını ve sağlık raporlarının durumu kesinliğe kavuşturacağını ifade etti.

Olayla ilgili gözaltına alınanlar olduğu belirtilirken, başka bir kaynak da ailenin Türkiye'nin Bingazi Konsolosluğu'nda tutulduğunu öne sürdü.

SALDIRI VAR TECAVÜZ YOK

AA'ya açıklama yapan Bingazi sınır bölgesi komutanı Albay Salih Salim ise saldırı iddialarını doğruladı ancak tecavüz iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Saldırganların Libya güvenlik güçlerine mensup olmadığını ve olay hakkındaki soruşturmanın sürdüğünü ifade eden Salim, “Gruba saldırı olduğu ve bazı eşyaları ile paralarının çalındığı doğru ancak tecavüz iddiaları gerçeği yansıtmıyor” diye konuştu.

Kafilenin güvenliği için tüm tedbirlerin alındığını ve grup üyelerinin ihtiyaçlarının karşılandığını vurgulayan Salim, Libyalı yetkililerin saldırının sorumlularını tespit etmek için yoğun çalışmalar yürüttüğünü sözlerine ekledi.

MAVİ MARMARA BENZERLİĞİ

“Mavi Marmara” gemisinden ilhamla, “Mavi Marmara Kafilesi” adı verilen yardım konvoyu, Fransa, İspanya, Fas, Cezayir ve Tunus'un ardından Libya sınırına ulaşmıştı. İsrail'in Gazze ambargosunu kırmak için yola çıkan 25 kişilik konvoyda, ambulans ve okul servisi olarak kullanılacak 11 araç yer alıyor.

Editör: Barış Köksal