Dışişleri Bakanlığı, cemaate yakın olduğu gerekçesiyle 51 ülkenin fahri konsolosluk belgelerini yenilemedi. Aralarında Mustafa Koç'tan Suzan Sabancı Dinçer'e kadar iş dünyasının birçok önde gelen temsilcisinin yer aldığı fahri konsolosluklar da hükümetten veto yedi.

LİSTEDE ÇOK ÜNLÜ İSİMLER VAR

Fahri konsolosluk avantajlarından en çok yararlanan gruplardan olan Boydaklar'ın sahip olduğu tüm fahri konsolosluk unvanları iptal edilirken aralarında İshak Alaton ve Ekmeleddin İhsanoğlu'nun da olduğu bazı ünlü isimlerin de Dışişleri Bakanlığı'nın resmi sitesinde yer alan fahri konsoloslar listesinde olmaması dikkat çekti.

BU ÜLKELER ARTIK TEMSİLCİSİZ

Kayseri'deki diplomatik ilişkilerin neredeyse tamamı, son dönemde hükümet cephesiyle yaşadığı gerginlikle gündeme gelen Boydaklar tarafından yürütülüyordu. Son operasyonla birlikte Boydak ailesinden Şükrü Boydak (Etiyopya), Hacı Boydak ( Kazakistan Kayseri), Memduh Boydak ( Japonya Kayseri) ile Sami Boydak'ın (Gana) fahri konsolosluk unvanlarına son verildi.

İHSANOĞLU VE ALATON'A ŞOK

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ve MHP'nin köşk için çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu Gambiya Fahri Konsolosu'ydu. Güney Afrika Fahri Konsolosu olarak görev yapan Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton'un da Dışişleri Bakanlığı sitesinde fahri konsoloslar listesinde olmaması akıllara soru işareti getirdi.

DİĞER İSİMLER

-Ünal KABACA: Gana Cumhuriyeti İstanbul fahri başkonsolosu. Eski Bank Asya Genel Müdürü.

-İsmail Hakkı KISACIK: Etiyopya İstanbul Başkonsolosu. TUSKON Eski Başkan Yardımcısı Taha Holding'in Genel Koordinatörü.

-BİLAL ALKOÇ: Kenya İstanbul Fahri Konsolosu. İskefe Derinin sahibi.

-CEFİ KAMHİ: Hindistan Muğla fahri başkonsolosu. Yahudi asıllı Türk işadamı ve siyasetçi. Profilo Holding İcra Kurulu Üyesi.

-AHMET KÜÇÜKBAY: Etyopya İzmir fahri başkonsolosu. Orkide Yağ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı.

FAHRİ KONSOLOSLUĞUN AVANTAJLARI

Genellikle işadamlarının yürüttüğü fahri konsolosluk görevi için işadamının o ülke ile ticari bağlarının olması tercih ediliyor. İşadamları her ne kadar fahri konsolosluk için bir ücret almasalar da, fahri konsolos olmanın parayla ölçülmeyecek avantajları var. İşte fahri konsoloslara tanınan ayrıcalıklar:

* Bir fahri konsolos Türkiye'nin de imzasının bulunduğu Viyana Sözleşmesi'ne göre yarı diplomat olarak görev yapıyor.

* Fahri konsoloslar şayet askerlik yapmadan bu görevi almışlarsa, askerlikten muaf oluyorlar.

* Fahri konsolosların devletten koruma talep etme hakkı bulunuyor.

* Bulunduğu kentte A sınıfı protokolde yer alabiliyor.

* Ülkelerin ikili görüşmelerinde resmi olarak yer alabiliyor.

* Konsolosluk araçlarına verilen yeşil plaka sahibi olabiliyor.

* Havaalanlarındaki VIP bölümünü kullanabiliyorlar.

* İsterlerse kırmızı pasaport alabiliyorlar.

* İkamet ettiği gayrimenkule konsolosu olduğu ülkenin bayrağını asarsa, orası için de koruma talep edebiliyor.

* Fahri konsolosluk olarak adres gösterilen yer ikametgah adresi de olsa tüm evrak ve dökümanların dokunulmazlığı bulunuyor.

BAKAN AÇIKLAMIŞTI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT'in uyarısı üzerine 51 ülkenin Türkiye'deki fahri konsolosunun belgelerinin yenilenmediğini açıkladı. Çavuşoğlu bu fahri konsolosların paralel yapı içinde yer aldıklarını söyledi. Katar'da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Doha Büyükelçiliği'ndeki resepsiyonda önemli açıklamalar yaptı. Mevlüt Çavuşoğlu, 51 fahri konsolosun belgelerinin yenilenmediği haberiyle ilgili, "Paralel yapıya bağlı fahri konsoloslukları yenilemiyoruz" dedi.

MİT RAPOR ETMİŞ

Çavuşoğlu, MİT'ten gelen raporlar üzerine bu yenilemeyi yapmadıklarını da ifade etti ve şöyle konuştu: "Bu insanlar Türkiye'nin aleyhine çalışıyorlar. Türkiye'nin lehine çalışmıyorlar. Hem fahri konsolos adı altında bazı hakları elde edeceksin, ondan sonra Türkiye'nin aleyhine çalışacaksın. Bu kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Bunu dost ülkelere de söylüyoruz. Türkiye'yi yıkmak için çalışan, Türkiye'nin imajını bozmaya çalışan ve Türkiye hakkında yanlış haberler yayan, iftiralar atanların fahri konsolos olmasına müsaade etmeyiz."
Editör: Barış Köksal