Suriye ile Irak arasında Esad rejiminin kontrolündeki son sınır geçiş noktası da IŞİD militanlarının eline geçti.

Hepsi IŞİD'in Elinde! Suriye'nin Irak'la Sınır Kapısı Kalmadı

Suriye ile Irak arasında Beşşar Esad rejiminin kontrolündeki son sınır geçiş noktası da IŞİD militanlarının eline geçti. En son 2 bin yıllık antik kent olan Palmira'yı ele geçiren ve Suriye topraklarının yarısından fazlasını kontrolü altına aldığı tahmin edilen IŞİD, ilerleyişini sürdürüyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Esad rejimine bağlı askerlerin El Tanaf sınır kapısından çekildiğini açıkladı. Reuters haber ajansının ulaştığı bir IŞİD mensubu, haberi doğruladı.

IŞİD, IRAK'TA DA İLERLİYOR

Terör örgütü, Irak'ta da ilerliyor. Ramadi'yi denetimi altına alan IŞİD, 10 kilometre doğudaki Hüseyba yönünde güvenlik güçlerinin savunma hattını yardı.

ABD'DEN IRAK'A TANK FÜZESİ

Bu arada ABD, Irak'a AT-4 tipi 2 bin anti tank füzesinin sevk edileceğini duyurdu. Başkan Barack Obama, Bağdat hükümetine desteğini vurguladı.

ULUSLARARASI TOPLUMUN ANTİK KENT ENDİŞESİ

IŞİD'in antik kalıntıların bulunduğu Palmira'yı ele geçirmesi uluslararası kamuoyunda kaygıyla karşılanmıştı. Antik kent, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

IŞİD'in Irak'ta yaptığı gibi burada da kültürel varlıkları tahrip etmesinden endişe ediliyor.

OBAMA: SAVAŞI KAYBETMEDİK

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'ta Ramadi kentinin IŞİD'in eline geçmesini "taktiksel bir gerileme" olarak niteledi, ABD'nin IŞİD'e karşı yürütülen savaşı kaybetmediğini söyledi

The Atlantic dergisine mülakat veren Obama, "Ramadi'nin düşmesiyle ABD'nin IŞİD 'e karşı savaşı kaybetmekte mi olduğu" sorusu üzerine, "Hayır, kaybetmekte olduğumuzu düşünmüyorum. Ramadi, başta buradaki Iraklı güvenlik güçlerinin bizim eğittiğimiz ya da güçlendirdiğimiz güçler olmaması nedeniyle çok uzun zamandır korunmasız bir konumda olsa da taktiksel bir gerileme olduğuna kuşku yok." diye konuştu.

Ramadi'ye giren IŞİD militanlarının sayısının, Musul'a girenlerle kıyaslandığında nispeten küçük kaldığını dile getiren Obama, bunun Anbar'da ve ülkenin Sünni kesimlerinde Iraklı güvenlik güçlerinin eğitiminin, takviyelerin, komuta ve kontrol sistemlerinin yeteri kadar hızlı ilerlemediğini gösterdiğini kaydetti.

"SÜNNİ AŞİRETLERİ DAHA AKTİF HALE GETİRMEMİZ LAZIM"

"Sünni bölgelerde, sadece eğitim değil, adanmışlığı da artırmamız gerektiği şüphesiz ve Sünni aşiretleri şu an olduklarından daha aktif hale getirmemiz lazım." diyen Obama, yıllar sürecek bir mücadelenin daha sekizinci ayında olduklarına işaret etti. Obama, Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin bu sorunların çoğunluğunun farkında ve samimi olduğunu, kapsayıcı bir Irak devletine bağlılık gösterdiğini düşündüğünü dile getirdi.

"IRAK'TAN ÇIKARILAN DERSLER KONUSUNDA ÇOK NETİM"

Obama, bir soru üzerine, "Irak'tan çıkarılan dersler konusunda çok netim. Her şeyden önce bence oraya girmek bir kere hataydı. Bu hataya rağmen, (askerlerimizin) bu fedakarlıkları Iraklıların ülkelerini geri almasına olanak sağladı. Bu fırsat, (eski Irak Başbakanı) Maliki tarafından ve Sünni ve Kürt nüfusa etkili biçimde el uzatmadaki isteksizlik yüzünden harcandı." değerlendirmesinde bulundu.

"GEÇMİŞ HATALARI TEKRARLAMAK İSTEMİYORUM"

Bugünün sorusunun, birlikler halinde ABD kara askerleri gönderip göndermeme değil, Irak'ın şu anda yönetilemez konumdaki bu kesimlerini idare etmede ve IŞİD'i yenilgiye uğratmada etkili ortakları nasıl bulacakları olduğunu ifade eden Obama, geçmişin hatalarını tekrarlamak istemediklerini vurguladı. Obama, "Alınması gereken önemli bir ders şu: Eğer Iraklılar idare etmek için gereken siyasi uzlaşılara varmada isteksiz ya da kabiliyetsiz olursa, ülkelerinin güvenliği için savaşma niyeti göstermezse, biz bunu onlar adına yapamayız" diye konuştu.

Obama, ABD ordusuna, Irak güvenlik güçlerine ülkelerini korumaları için ihtiyaç duydukları tüm yardımları sunmaları yönünde talimat vermeyi sürdüreceğini ve istikrar sağlamaları için gerekli diplomatik ve ekonomik yardımları sağlayacağını kaydetti.

"STRATEJİDE DEĞİŞİKLİK YOK"

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Obama yönetiminin IŞİD ile mücadele stratejisinde değişiklik olmadığını söyledi.

Earnest, günlük basın toplantısında, son günlerde bazılarının, "nasıl bir strateji istediklerini bile bilmeden IŞİD stratejisinde değişiklik talep ettiğini." belirtti.

Obama yönetiminin sahaya ABD askerinin gönderilmesine hâlâ karşı olduğunu ifade eden Earnest, Irak ve Suriye'deki güçlerin kapasitelerinin artırılmasına yönelik stratejiye devam edeceklerini bildirdi. Earnest, "Obama, (bölgede) geniş çaplı ABD askeri konuşlandırılmasını düşünmüyor. Stratejide değişiklik çağrısı yapanları da daha spesifik olmaya çağırıyorum." dedi.

HARF: IŞİD, KONTROLÜNDEKİ ALANLARIN YÜZDE 25'İNİ KAYBETTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf de, ABD yönetimin IŞİD ile mücadele stratejisini gözden geçirmesinin söz konusu olmadığı söyledi.

Bütün resme bakıldığında Irak'ta IŞİD'in kontrolündeki alanların yüzde 25'ini kaybettiğinin görüldüğüne vurgu yapan Harf, "IŞİD ile mücadelede özellikle Irak'ta kazanımlar oldu. Bu süreçte gelgitlerin olacağını her zaman açıkça ifade ettik. Ramadi'de şahit olduğumuz gibi günler olacaktır. Bu çok tartışmalı bir savaş olacaktır ancak genel olarak gidişata bakıldığında, Irak'ta onların geri püskürtülmesinde Iraklılara yardım ediyoruz. Ulusal güvenlik birimleri her zaman olduğu gibi stratejiyi görüşmek, konuşmak ve değerlendirmek için görüşmelerine devam ediyor." diye konuştu.
Editör: Barış Köksal