Hatay sınırındaki füzeler Suriye'ye çevrildi ABD, İngiltere ve Fransa'nın, kimyasal silah kullandığı iddia edilen Esed'e düzenleyeceği harekat, Türkiye’de sınır birliklerini hareketlendirdi. Askeri konvoyların sınır boylarına hareket etmesi beklenen Hatay’da sınır boyunda konuşlu bulunan füze savunma üstlerinde hareketlilik göze çarpıyor.

STINGER VE HAWK FÜZELERİ
Hatay’ın Kırıkhan ilçesi sınır boyunda konuşlu bulunan hava savunma sistemlerinin yer aldığı birlikte hareketlilik yaşanıyor. Radar cihazlarının aralıksız çalıştırıldığı üstte Stinger ve I-Hawk füzelerinin namluları Suriye’ye çevrildi. Türkiye'nin Ortadoğu'yu koruma şemsiyesi olarak nitelendirilen ve Hatay'ın Suriye sınırı yakınlarındaki ikinci bir önemli mevkisi olan ve deniz kıyılarını da menzili içerisine alabilen Kale köyüne konuşlandırılan Hawk füzeleri de Suriye'ye çevrilmiş durumda.

SINIRA 2 YIL ÖNCE KURULMUŞTU
Bir dönem Türkiye ile İsrail arasında kriz nedeni olduğu öne sürülen füze savunma sistemleri Kırıkhan ve Kale köyünde 2 yıl önce kurulmuştu. Her birinin üzerinde 3 füze bulunan 6 adet I-Hawk rampası konuşlu sistem, 'Türkiye'nin koruma şemsiyesi' olarak nitelendiriliyor. Olası bir savaş durumunda Suriye’den gelecek saldırılara öncelikli olarak bu füzeler cevap verecek.

TSK KIRMIZI ALARMA GEÇTİ
Suriye'deki gerginliğin devam ettiği ve Suriye hükümetinin kimyasal silah kullandığı bilgisinin alınması üzerine TSK, kırmızı alarma geçti.

Sınır bölgelerine asker sevkıyatının tamamlanmasının ardından, Diyarbakır'daki 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı'na bağlı 8. Ana Jet Üssü'nde hareketli anlar yaşanıyor. Türkiye'de bulunan diğer hava üslerinden Diyarbakır'a yaklaşık 20 F-16 savaş uçağı sevk edildi. Diyarbakır'a gelen çok sayıda F-16 savaş uçağının, Suriye'deki gelişmeler üzerine bu bölgeye kaydırıldığı ve olası bir sınır ihlali olması durumunda bu uçakların hazırda bekletildiği belirtildi.

Öte yandan, Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı'na sevk edilen savaş uçakları için yeni hangar yapımı devam ediyor. Askeri havaalanının bulunduğu noktada ekipler, yeni ve geçici hangar inşaatını sürdürüyor. 2. Hava Kuvvet Komutanlığı 8. Ana Jet Üssü'ne Bandırma 6'ncı Ana Jet Üs Komutanlığı'na bağlı gece görüş ve vuruş kabiliyetine sahip "Yarasa" olarak adlandırılan 161'inci bombardıman filosu, Amasya Merzifon'dan Tunç ve Akıncı olarak adlandırılan 151'inci ve 152'inci filo ile birlikte Eskişehir'den gelen Panter olarak adlandırılan 111'inci saldırı filosundan takviye savaş uçaklarının geldiği belirtildi.

SAVAŞ UÇAKLARININ SURİYE PROVASI SÜRÜYOR
Diyarbakır'a takviye gelen 20 savaş uçağı, dün gün boyu eğitim uçuşu yaptı. Gece geç saatlere kadar süren eğitim uçuşu, Suriye'ye yapılacak olası bir operasyonda nasıl hareket edileceği ve uçakların manevra kabiliyeti test edildi. Yaklaşık 2 saat süren eğitim uçuşunun ardından uçaklar sorunsuz bir şekilde iniş yaptı.

Diyarbakır'a sevk edilen savaş uçaklarının, son iki gün içerisinde Suriye sınırında toplam 6 kez keşif uçuşu yaptığı belirtildi. Suriye'de yaşanan gelişmelerle ilgili olarak yapılan keşif uçuşlarına toplam 12 F-16 savaş uçağının katıldığı bildirildi.
Editör: Barış Köksal