Maliye Bakanlığı, kontörlü telefon kullananlardan fazladan alınan Özel İletişim Vergisi'ni geri ödeme süreci başlattı. Para nakitte geri alınabilecek.

Maliye Bakanlığı, mobil internet kullanan yaklaşık 15 milyon ön ödemeli hat sahibine yönelik vergi iadesi sürecini başlattı. Faturasız cep telefonu hattından internet hizmeti alanlara yönelik hesaplanan fazla vergi operatörler tarafından hesaplanarak abonelere verilecek. Maliye fazla alınan Özel İletişim Vergisi'nin (ÖİV) ödemesini cep telefonu operatörlerine yapacak. Faturalı hatlara ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmuyor. ÖİV sunulan hizmete göre farklı oranlarda tahsil ediliyor. Konuşma ve kısa mesajda yüzde 25 olarak alınırken, data kullanımında oran yüzde 5. Herhangi bir abone örneğin 100 TL'lik kontör aldığında Maliye bunun üzerinden peşin olarak kullanım ayrımı gözetmeksizin yüzde 25 vergi alıyordu. star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre; alınan kontörler hangi amaçla kullanıldı ise aradaki farkın vergisi vatandaşa geri ödenecek.

NAKDEN DE ÖDENEBİLECEK

Tebliğde yer alan değerlendirmelere göre mobil elektronik haberleşme işletmecileri, ön ödemeli hatlarına yaptıkları yüklemeleri diğer haberleşme hizmetlerinin yanı sıra internet erişim hizmetinde de kullanan abonelerinden, internet erişim hizmetine isabet eden bedel üzerinden fazla olarak tahsil edilmiş olan ÖİV tutarını birer aylık dönemler itibariyle hesaplayıp, hesaplama yapılan dönemi takip eden ayın sonuna kadar abonelere bildirerek iade edecek.

Aboneler, söz konusu verginin hatlarına yükleme yapılması suretiyle iadesini tercih edebileceği gibi nakden iade edilmesini de tercih edebilecek. Abonelerin hatlarını kapattırmaları veya operatör değiştirmeleri durumunda iade işleminin nakit olarak yapılması gerekiyor.

MİLYONLARCA LİRA TUTACAK

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) konuya ilişkin Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği Resmi gazete'de geçen ay yayımlanmıştı. Düzenleme hakkında değerlendirmede bulunan Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, "Tebliğ bir ay önce çıktı. Ne kadarlık bir özel iletişim vergisinin iade edileceği hesaplandı. Cep telefonları operatörleri bu fazla miktarı müşterilerine yansıtacak. Farklı yöntemlerde ödeme yapabilirler" dedi. Maliye tarafından ne kadarlık ödeme yapılacağına ilişkin rakam verilmese de düzenleme milyonlarca cep telefonu abonesini ilgilendirdiği için rakamın milyonlarca lira olacağı belirtiliyor. Gelir İdaresi konuyla ilgili olarak Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom yetkilileri ile görüşüyor.

kaynak:haberler
Editör: Barış Köksal