Aylar sonra ilk kez konuşan Beşşar Esad, iktidarı bırakmayı düşünmediğini bir kez daha vurgulayarak, "Eğer teslim olmak isteseydik, en başından teslim olurduk. Biz ülkemizi savunuyoruz. Bu tartışmaya açık bir konu değil!" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bugün Rus parlamenterlerle Suriye'nin başkenti Şam'da yaptığı görüşme sırasında görevinden ayrılma niyetinde olmadığını bildirdi ve bu kararı vermek seçimlerde Suriye halkına kaldı.

Rus İnterfax Haber Ajansı'nda yer alan habere göre Suriye Devlet Başkanı, Rusya'dan gelen heyetin sorularını cevapladı. Esad'ın politikayı bırakmasını düşünen batı ülkelerinin ve bazı muhalif liderlerinin takındıkları tavırlarla ve bu sene Devlet Başkanlığı seçimlerine katılmaya hazır olup olmadığı sorularını Esad şu şekilde cevapladı:

"PES ETME NİYETİNDE OLSAYDIK..."

"Eğer biz pes etme niyetinde olsaydık, en başında pes ederdik. Biz vatanımızı korumak için buradayız. Bu soru tartışmaların dışında tutulmalıdır. Seçimlere kimin katılacağına sadece Suriye halkı karar verebilir."

MUHALİFLERE SEÇİM TEKLİFİ

Muhaliflere siyasi arenada kendisine rakip olmalarını ve önümüzdeki Devlet Başkanlığı seçimlerine katılmalarını teklif eden Beşar Esad, "Suriye topraklarının yüzde 70'ini kurtardıklarını söylüyorlar. Öyleyse seçimlere katılabilirler ve yüzde 70'lik kesimin desteğini bekleyebilirler"dedi.

Suriye Devlet Başkanı, muhaliflerle ilgili açıklamalarına şimdiye kadar hiçbir liderin seçimlere katılma isteğini belirtmediğini de ekledi.

ESAD'LA MI OLACAK ESAD'SIZ MI?

Esad'ın 22 Ocak günü İsviçre'nin Montrö şehrinde başlayacak Cenevre-2 toplantısı öncesi böyle bir açıklama yapması dikkat çekici. Zira dün toplantıya katılacaklarını duyuran muhalifler ve Batılı ülkeler toplantının gündeminin Esad'sız bir geçiş süreci olması konusunda ısrarcı.

KERRY TEMİNAT VERMİŞTİ

Hatta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçtiğimiz hafta muhalifleri Cenevre-2'ye katılmaya ikna etmek için bir açıklama yaparak Obama yönetiminin Beşar Esad'sız bir geçiş hükümeti kurulması yönündeki amacından geri adım atmadığına dair teminat vermişti.

Kerry, "Suriye'de geçiş döneminde liderliği üstlenmesi için öne sürülen isimler üzerinde muhalefetin ve rejimin hemfikir olması gerekiyor. Bu da ister Devlet Başkanı Esad olsun ister muhalefetin bir üyesi, taraflardan herhangi birinin istemediği bir kişinin geleceğin bir parçası olamayacağı anlamına geliyor" ifadelerini kullanmıştı.
Editör: Barış Köksal