Eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder, çözüm süreciyle birlikte kırsala büyük katılımlar olduğunu belirterek "Madem çözüm süreci; neden bu kadar katılım? Her sene 2 bin kişi kadar katılım devam etti. 9 yaşında kırsala katılım gördüm." dedi. 34 kişinin öldüğü Uludere olayına kadar askerin başarılı operasyonlar yaptığını dile getiren Ergüder, istihbaratın Amerika tarafından verildiğinin söylendiğini ve olayın büyüteç altına alınması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin 7 bölgesinde Büyük Birlik Partisi (BBP) tarafından yapılacak olan 'Çözüm Süreci mi; Bölünme Süreci Mi?' konulu panelin ilki Ankara'da düzenlendi. BBP Genel Başkan Yardımcısı Bayram Karacan moderatörlüğündeki panele Bağımsız Kütahya Milletvekili Prof. Dr. İdris Bal, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Hakkari Emniyet Müdürlüğü görevinden istifa eden Tufan Ergüder, Gazeteci avukat İrfan Sönmez ile çok sayıda davetli katıldı.

Hakkari Emniyet Müdürlüğü görevinden istifa eden Tufan Ergüder, Selam Tevhid'in önemli bir soruşturma olduğuna dikkat çekti. IŞİD'in de Türkiye'nin bölünmesi için bir proje olduğunu dile getiren Ergüder, büyük projenin pek çok ayağından birinin ise PKK olduğuna dikkat çekti. Oyunun hafızalarımızın üzerinde bir oyun olduğunun altını çizen Ergüder, üç yıldı PKK'nın dinlendirildiğini söyledi.

"9 YAŞINDA KIRSALA GÖTÜRÜYORLAR, KADİM BİRER MİLİTAN YETİŞTİRİYORLAR"

Kırsala çok büyük katılımlar olduğunu anlatan Ergüder, "Madem çözüm süreci; neden bu kadar katılım? Her sene 2 bin kişi kadar katılım devam etti. 9 yaşında kırsala katılım gördüm. PKK 9 yaşında kırsala götürüyor. Savaştırmıyor ama orada çeşitli işler yaptırıyor. Bir yandan da çok kadim birer militan yetiştiriyorlar. Bir nesli yetiştirmek çocukluktan başlar. PKK'nın yaptığı işi tasvip ettiğimiz için söylemiyoruz." diye konuştu.

Bu sürecin PKK süreci değil Türkiye'nin bölünme süreci olduğunu dile getiren Ergüder, "PKK taşerondur. Şuan Türkiye'nin bölünme sürecinin taşeronudur. Çok şiddetli örgüttür. IŞİD için çok vahşi diyoruz, aslında PKK da aynıdır. Çok vahşi bir örgüttür. Çocuklar öldürmüştür. Bunu hangi dine koysanız yerini bulamazsınız, çocuk öldürmeyi, kadın öldürmeyi bulamazsınız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin tamamen kuşatılmış boyutta olduğunu, bunu sadece PKK olarak görmemek gerektiğini belirten Ergüder, milliyetçi, maneviyatçı duyguların ayakta olduğunu ama yanlış yönlendirildiğini kaydetti. Zamanla insanların doğru yönlendirileceğini düşündüğünü söyledi.

"IŞİD-PKK DENGESİ KURAN BİR İKTİDAR VAR"

İktidarın artık bu süreci nasıl yönetebileceği konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Ergüder, "Tıkanmış durumdalar. IŞİD-PKK dengesi kuran bir iktidar var." Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın IŞİD'e yönelik operasyonları konusundaki açıklamalarını hatırlatan Ergüder, "Süreci izlemek gerektiğini düşünüyorum. Ne kadar samimi olabileceği konusunda gerçekten sürecin izlenmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Bölgeyi Hakkari, Şırnak, Yüksekova, Cizre gibi yerleri ayırarak değerlendirmek gerektiğini dile getiren Ergüder, Kürtlerin yoğun yaşadığı diğer yerler ile buraları bir tutmamak gerektiğini ifade etti. "Bin kişiyi geçmeyen grubun yaptığı olayları bölge geneline katmamak lazım." diyen Ergüder, Van'da, Diyarbakır'da, Mardin'de bir devlet memurunun normal yaşadığını kaydetti.

Türkler ile Kürtleri birbirinden ayırmanın zannedildiği kadar kolay olmadığına dikkat çeken Ergüder, batının meselelere Sünni-Şii olarak baktığını belirterek dünya medyasının topluma sunma şeklinin şii ve sünnilik şeklinde olduğunu söyledi.

"İKİ YIL BOYUNCA ASKER OPERASYONA ÇIKMADI"

2009-2011 yılları arasındaki iki senede askerin operasyona çıkmadığını dile getiren Ergüder, 2011'den sonra askerin operasyona çıktığını ve daha sonra çözüm süreci başladığını anlattı. Askerin çok başarılı operasyonlar yaptığını anlatan Ergüder, Uludere'de 34 kişinin ölmesine kadar operasyonların devam ettiğini belirtti. 34 kişinin ölümünün de büyüteç altına alınması gerektiğini dile getiren Ergüder, istihbaratın Amerika tarafından verildiğinin söylendiğini aktardı.

10 Şubat'tan sonra çözüm sürecinin başladığını belirten Ergüder, "Tek cepheli, konulu değil; pek çok konuda Türkiye kuşatılmıştır. Çok zor bir sürece girilmiştir. Zor süreçten sonra yeniden büyük Türkiye'nin kapısı açılacak gibi geliyor bana." dedi.

Editör: Barış Köksal