Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçtiğimiz hafta Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geldiği görüşme sonrası "Her türlü desteği vereceğiz." açıklamasının ardından Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, "Türkiye silah yardımı da yaptı. Henüz ağır silah göndermediler, ama umarım gönderecekler." dedi.

Hürriyet gazetesinden Verda Özer'e konuşan Hüseyin'in açıklamalarından başlıklar şöyle:

"PEŞMERGE'NİN GEÇİŞİNİ TÜRKİYE ÖNERDİ"

* Peşmergenin geçişini Türkiye önerdi. Hemen akabinde detayları görüşmek için Ankara'ya geldim. Bu görüşme gizli tutuldu. Bu görüşmenin ardından Abd Başkanı Obama Erdoğan'ı aradı ve peşmergenin geçişi başladı.

* Bu geçişi 3 aşamada planladık. Önce Türkiye-ABD, sonra ABD-Ebil, sonra da Türkiye-Erbil görüştü. En son hepimiz, bu üç odak Duhok'ta buluştuk ve detayları neticelendirdik.

"PYD, PEŞMERGE SAYISINI DÜŞÜRDÜ"

* PYD ile görüşmeleri Duhok'ta bizzat ben yaptım. Onlar sadece silah istiyordu. Ancak biz silahları kullanmak için savaşçılara ihtiyaçları olduğunu söyledik. O toplantıda 150-200 peşmergenin gönderilmesine karar verildi. PYD, bu rakamı sonradan 150'ye düşürdü.

* Daha fazla peşmergenin gitmesi Kobani'deki duruma bağlı. Ve Türkiye'nin PYD ile ilişkilerine. PYD'den henüz böyle bir talep yok.

"TÜRKİYE SİLAH GÖNDERDİ"

* Türk askeri, Kuzey Irak'ta peşmergeyi eğitmeye başladı ve silah yardımı da yaptı. Ancak henüz ağır silah göndermediler, ama umarım gönderecekler.

BAĞDAT'LA ANLAŞMA

* Ve Bağdat'la imzalanan anlaşma "ilk adım anlaşması." Bu anlaşma bizi müzakere masasına götürecek ilk adımdı. Bir hafta içinde ise müzakareler başlayacak. Anlaşmaya göre Bağdat'ın Erbil'e yapması gereken 500 milyon dolarlık ödeme bu hafta içinde yapılacak.

* Maliki döneminde aramızdaki güven sıfırdı. Bugün çok daha yüksek.

Kaynak: Haberler.com

Editör: Barış Köksal